Dodanie tego słodzika do kawy może być przyczyną wszystkich problemów jelitowych

Udostępnij:

słodzik

Czy cierpisz na częste wzdęcia, gazy, skurcze, zaparcia lub biegunkę? Winny może być słodzik, który dodajesz do kawy każdego ranka.

Zgodnie z badaniami, które pokazują, że dodanie sukralozy do kawy może zredukować zdrowe bakterie jelitowe, co z kolei powoduje stan zapalny, który może prowadzić do „zespołu nieszczelnego jelita” – sprawcy wielu problemów żołądkowo-jelitowych.


Jakie sztuczne słodziki zawierają sukralozę?

W większości przypadków sukraloza jest sprzedawana jako Splenda — to ta w żółtym opakowaniu. Podczas gdy Equal (niebieskie opakowanie z aspartamem) po raz pierwszy pojawiło się na półkach spożywczych w 1982 roku.



Sweet 'N Low (różowe opakowanie z sacharyną) zadebiutowało w 1963 roku, Splenda jest stosunkowo nowicjuszem na scenie sztucznych słodzików, została zatwierdzony przez FDA w 1998 roku.

Sukraloza jest 600 razy słodsza od cukru, nie ma gorzkiego posmaku innych sztucznych słodzików, jest stabilna w wysokich temperaturach i ma długi okres trwałości.

Z tych wszystkich powodów Splenda stała się niezwykle popularna wśród miłośników kawy – ale pytania o jej bezpieczeństwo pozostają.

Czy sukraloza jest bezpieczna do dodania do kawy?

Osoby zaniepokojone zdrowiem jelit mogą zwrócić uwagę na badania, które wykazały związek między stanem zapalnym, zmniejszeniem liczby zdrowych bakterii jelitowych i sukralozą.

Dr Daryl Gioffre , dietetyk celebrytów i autor Get Off Your Sugar: Burn the Fat, Crush Your Cravings i Go From Stress Eating to Strength Eating, mówi, że to dlatego, że sukraloza nie jest w pełni rozkładana podczas proces trawienia.

„Dociera do jelita grubego w stanie nienaruszonym, twoje bakterie jelitowe ucztują na niej i umierają. Gromadzi się również w komórkach tłuszczowych” – pisze w książce.

Gioffre mówi, że jedno z badań wykazało, że sukraloza może zmniejszyć liczbę zdrowych bakterii jelitowych nawet o 50 procent – ​​co może prowadzić do nieprzyjemnego przypadku zespołu nieszczelnego jelita.


I chociaż nie stwierdzono, aby sam cukier miał taki konkretny efekt, dr Gioffre nie zaleca zastępowania sukralozy cukrem — nawet cukrem naturalnym — ani żadnym innym sztucznym słodzikiem.

„Cukier i sztuczne słodziki są najbardziej toksycznymi przestępcami jelit, ponieważ niszczą je”. „Cukier rozkłada się na kwas mlekowy, który jest wysoce zapalny i żrący dla żołądka i całego mikrobiomu”.

Co to jest zespół nieszczelnego jelita?

Zespół nieszczelnego jelita, znany również jako „nadmierna przepuszczalność jelit”, występuje, gdy dochodzi do uszkodzenia wyściółki jelita.

Szkodliwe bakterie przedostają się (lub „wyciekają”) przez jelito do krwiobiegu, powodując nieprzyjemne objawy, takie jak skurcze, gazy, biegunka, zaparcia i wzdęcia. Może również powodować mgłę mózgową, zmęczenie, głód cukru i przyrost masy ciała.

Alternatywy dla sukralozy

Jeśli chodzi o dodatki do kawy , dr Gioffre zaleca całkowite unikanie sztucznych słodzików i wybór naturalnych opcji, takich jak olej kokosowy. Ten roślinny suplement jest nie tylko smaczny, ale także dostarcza dodatkowej energii, pomagają poczuć się pełniejszym, a nawet tłumić głód.

Możesz również rozważyć dodanie do kawy nietradycyjnych składników. Według dr Gioffre minerały takie jak magnez, potas, wodorowęglan sodu i różowa sól himalajska nie tylko zwalczają kwasy, ale także zmniejszają łaknienie cukru i zapobiegają podrażnieniom i refluksowi.

Pamiętaj, że zmiana rutyny picia kawy to niewielka cena za potencjalne korzyści zdrowotne wynikające z lepszego zdrowia jelit.

podobne artykuły