Herbata, wino i warzywa: klucz do zapobiegania demencji

  • Osoby, które spożywały duże ilości flawonoli, rzadziej cierpiały na problemy poznawcze
  • Związki roślinne występujące w herbacie, owocach i warzywach powiązane z różnymi korzyściami zdrowotnymi
  • Naukowcy z Chicago przez siedem lat monitorowali prawie 1000 osób w wieku 80 lat

Naukowcy twierdzą, że ludzie, którzy spożywają więcej żywności lub napojów zawierających przeciwutleniające flawonole – związki roślinne powiązane z różnymi korzyściami zdrowotnymi wydają się mieć wolniejsze tempo spadku zdolności poznawczych.

W siedmioletnim badaniu naukowcy z Rush Medical Center w Chicago zrekrutowali 961 osób w średnim wieku 81 lat, które nie miały demencji.

Uczestnicy każdego roku wypełniali kwestionariusz dotyczący tego, jak często jedli określone pokarmy oraz wypełniali testy poznawcze i pamięciowe, w tym przywoływanie list słów, zapamiętywanie liczb i układanie ich we właściwej kolejności.

Następnie podzielono ich na pięć równych grup na podstawie ilości flawanoli w ich diecie.

Średnio uczestnicy spożywali około 10 miligramów wszystkich flawanoli dziennie.

Najniższa grupa spożywała około 5 mg dziennie, podczas gdy najwyższa grupa spożywała średnio 15 mg dziennie – co odpowiada jednej filiżance ciemnozielonych warzyw liściastych lub trzem do czterem filiżankom herbaty.

Aby zmierzyć pogorszenie funkcji poznawczych, naukowcy wykorzystali globalny system punktacji, który obejmuje 19 różnych testów.

Analiza wykazała, że ​​osoby, które miały najwyższe spożycie flawonoli, miały 32-procentowe zmniejszenie tempa pogorszenia funkcji poznawczych w porównaniu z tymi, które miały ich najmniej.

Badanie wykazało również, że osoby, które otrzymywały większość flawonoli z jarmużu, fasoli, herbaty, szpinaku i brokułów miały najwolniejsze tempo spadku zdolności poznawczych.

Jednak ci, którzy spożywali pomidory, jabłka, herbatę, wino i pomarańcze również dostrzegli korzyści.

„To ekscytujące, że nasze badanie pokazuje, że dokonywanie określonych wyborów dietetycznych może prowadzić do wolniejszego tempa spadku zdolności poznawczych”.

Autor badania, Thomas Holland

„Coś tak prostego, jak jedzenie większej ilości owoców i warzyw oraz picie większej ilości herbaty jest łatwym sposobem dla ludzi na podjęcie aktywnej roli w utrzymaniu zdrowia mózgu.

Ostatecznie chciałbym, aby ludzie wiedzieli, że nigdy nie jest za wcześnie ani za późno, aby zacząć wprowadzać zdrowe zmiany w stylu życia, zwłaszcza jeśli chodzi o dietę.

„Przedstawione badania uzupełniają stale rosnący zbiór dowodów na to, że to, co jemy, ma znaczenie”.

Komentując wyniki, dr Sara Imarisio, szefowa ds. inicjatyw strategicznych w Alzheimer’s Research UK, powiedziała:

„Nasza dieta jest tylko jednym z czynników, które mogą wpływać na zdrowie naszego mózgu, a naukowcy wciąż próbują określić, w jakim stopniu określone składniki diety, takie jak flawonole, wpływają na naszą pamięć i zdolność myślenia.”

Wcześniejsze badania wskazywały, że flawonole mogą pomóc w ochronie komórek mózgowych przed uszkodzeniem, co skłoniło naukowców do zbadania ich potencjalnej roli w spowalnianiu spadku zdolności poznawczych.

To nowe badanie dotyczy również tego, jak różne rodzaje flawonoli mogą wpływać na zdrowie naszego mózgu – coś, czego wcześniej nie badano szczegółowo.

Podczas gdy badacze próbowali ustalić, w jaki sposób flawonole odgrywają rolę w spowalnianiu spadku funkcji poznawczych, zawsze trudno jest wykluczyć inne czynniki, które mogłyby wpłynąć na wyniki tego typu badań.

Ponieważ uczestnicy mieli średnio 81 lat na początku tego badania, ich styl życia w latach poprzedzających badanie prawdopodobnie wpłynął na ryzyko pogorszenia funkcji poznawczych.

Na razie możemy powiedzieć, że istnieje wiele dowodów wskazujących na stosowanie zrównoważonej diety jako sposobu na zmniejszenie ryzyka pogorszenia funkcji poznawczych.

Dieta bogata w owoce i warzywa, wraz z dużą ilością ćwiczeń i niepaleniem, przyczynia się do dobrego zdrowia serca, co z kolei pomaga chronić nasz mózg przed chorobami prowadzącymi do upośledzenia funkcji poznawczych lub demencji.

Jeżeli będziemy zarządzać naszą dietą i aktywnością fizyczną przez całe życie, będzie to kluczowy krok w kierunku lepszego zdrowia mózgu w późniejszym życiu.

Odkrycia zostały opublikowane w czasopiśmie Neurology.


ZOBACZ TAKŻE