Naukowiec ujawnia najpotężniejszego mordercę raka – Jackfruit

Niewiele osób wie, że jackfruit jest w rzeczywistości największym owocem rosnącym na drzewie o masie do 45 kg. Jasno zabarwiony miąższ pokryty jest wyboistą, twardą zieloną skórą. 

W ciągu ostatnich kilku dekad jackfruit zyskiwał coraz większą popularność, szczególnie wśród wegan, ponieważ jego struktura, wszechstronność i zawartość witamin sprawiają, że jest to doskonała alternatywa dla mięsa.

[quads id=8]

Innym interesującym faktem związanym z tym owocem jest to, że jest to owoc narodowy Bangladeszu, ale kwitnie w tropikalnym klimacie.

Jackfruit – świadczenia zdrowotne

[quads id=10]

Jackfruit jest bogaty w potas, błonnik, witaminę C, witaminę B6 i magnez. Dodatkowo, ma przyzwoitą ilość wapnia, witaminy A, żelaza i trochę białka. Pojedyncza szklanka jackfruita zapewnia 25% dziennego zapotrzebowania na witaminę B6.

[quads id=9]

Według raportu National Cancer Institute ponad 1,17 Amerykanów miało raka jelita grubego w 2013 roku. Ten rodzaj raka jest dość trudny do leczenia i może rozwinąć wiele innych powikłań. Jednak nowe badania wykazały, że jackfruit jest wyjątkowo korzystny w leczeniu raka jelita grubego.

Zapobieganie nowotworowi okrężnicy

[quads id=5]

Jackfruit ma szeroki wachlarz właściwości leczniczych dzięki zawartym w nim potężnym związkom – izoflawonom, fitoskładnikom, lignanom i saponinom. To właśnie te składniki odżywcze neutralizują działanie szkodliwych wolnych rodników, które wielokrotnie były powiązane z rozwojem raka i wieloma innymi chorobami przewlekłymi.

Fitoskładniki

[quads id=4]

Fitoskładniki są silnymi przeciwutleniaczami, które zapobiegają tworzeniu komórek nowotworowych. Są również korzystne w leczeniu wrzodów żołądka. Co ciekawe, fitoskładniki występują tylko w roślinach. Według badań istnieją tysiące składników odżywczych, z których wszystkie zapewniają szeroki wachlarz korzyści dla zdrowia. Potrzebne są jednak dalsze badania, aby potwierdzić dlaczego 3 składniki fitozkładnikowe znajdujące się w jackfruit pomagają w zapobieganiu i walce z rakiem.

Saponiny

[quads id=3]

Saponiny to kolejna grupa silnych środków przeciwnowotworowych. Według ostatnich badań, opublikowanych w Journal of Nutrition  saponiny mają działanie zapobiegające rakowi okrężnicy. Inne badanie wykazało, że te składniki odżywcze indukują mitotyczne zatrzymanie w komórkach białaczkowych. Badanie wykazało również, że w niektórych przypadkach spowodowała remisję. Saponiny wiążą się z komórkami rakowymi, zapobiegając ich dalszemu wzrostowi.

Lignany i izoflawony

[quads id=7]

Zarówno lignany, jak i izoflawony są fitoestrogenami co oznacza, że ​​wiążą się z receptorami estrogenów. Jak stwierdzono w niedawnym badaniu opublikowanym przez National Cancer Institute Journal w 2006 roku, te składniki odżywcze zmniejszają ryzyko raka endometrium. Badanie objęło 500 losowo wybranych kobiet. Stwierdzono, że grupa przyjmująca najwyższe poziomy izoflawonów i lignanów z owoców jackfruit i innych owoców ma obniżone wskaźniki zachorowalności na raka w porównaniu do grupy kontrolnej.

Ochrona DNA komórkowego

Jak wspomniano powyżej jackfruit jest bogaty w przeciwutleniacze co oznacza, że ​​chroni DNA komórkowe przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Zapobiega również indukowanym mutacjom.

Przeciwnowotworowe właściwości jackfruit nie kończą się tylko na tym

Jackfruit jest również bogaty w błonnik i ma unikalną lepką formę, obie właściwości działają razem jako świetny środek do mycia okrężnicy. Dodatkowo promuje eliminację toksyn z przewodu pokarmowego, co tylko dodatkowo zmniejsza ryzyko raka okrężnicy.

Wzmacnia układ odpornościowy

Oprócz witaminy C te super zdrowe owoce tropikalne są również pełne cukrów prostych, które poprawiają funkcjonowanie układu odpornościowego. Badanie laboratoryjne na myszach analizujących właściwości wzmacniające odporność cukrów znalezionych w miąższu jackfruit wykazało, że jackfruit ma polisacharydy, które poprawiają funkcję komórek fagocytujących.

Wartość odżywcza Jackfruit

Istnieje wiele innych powodów, dla których jedzenie jackfruit może korzystnie wpłynąć na twoje zdrowie na wielu poziomach:

1 # 1 szklanka owocu ma 155 kalorii i tylko 4 kalorie tłuszczu.

2 # Jackfruit ma bardzo niską zawartość tłuszczów nasyconych, cholesterolu i sodu.

3 # Ten super owoc jest pełen witaminy C, witaminy A, niacyny, kwasu foliowego, tiaminy i ryboflawiny.

4 # Jackfruit dostarcza wielu ważnych minerałów, w tym potasu, magnezu, żelaza, manganu, wapnia, cynku, selenu, miedzi i fosforu.

5 # Ma proste cukry, które są wyjątkowo korzystne dla zdrowia.

6 # Jedna filiżanka jackfruit dostarcza ponad 11% zalecanego dziennego spożycia błonnika.

7 # Zgodnie z chińską medycyną naturalną jackfruit może również zmniejszać uboczne skutki działania alkoholu.


ZOBACZ TAKŻE