Jak jeść brokuły, aby wykorzystać ich właściwości przeciwnowotworowe?

Słyszysz jak wszyscy mówią o tym, jak zdrowe są brokuły, ale czy wiesz dlaczego są one tak korzystne dla zdrowia? Naukowcy z University of Illinois odkryli, że spożywanie tego pożywienia co najmniej 3-4 razy w tygodniu może pomóc w leczeniu i zapobieganiu wielu chorobom.

Niektóre z tych chorób obejmują:

Astma

Cukrzyca typu 2

Choroba serca

Rak jelita grubego

Rak prostaty

Rak piersi

Rak płuc


Naukowcy odkryli, że brokuły zawierają związki fenolowe, które mogą pomóc w zapobieganiu rozwojowi wyżej wymienionych chorób. Flawonoidy w swojej zawartości, rodzaj związków fenolowych poprawiają funkcje organizmu, co pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka.

Ze względu na aktywność przeciwutleniającą związki te pomagają eliminować szkodliwe toksyny z organizmu. Co więcej wiele badań pokazuje, że związki fenolowe powodują działanie przeciwutleniające, które wpływają na szlaki biochemiczne związane ze stanem zapalnym.

Kiedy występuje jakaś choroba, uszkodzenie lub inne ryzyko zagrażające zdrowiu, naturalną reakcją organizmu jest stan zapalny. Przewlekłe zapalenie, które jest częstą reakcją może powodować pewne choroby zwyrodnieniowe.

Na szczęście związki fenolowe znajdujące się w brokułach i innych produktach spożywczych mogą znacznie zmniejszyć ryzyko rozwoju tych chorób zwyrodnieniowych, mówi Jack Juvik, główny badacz.

Jak skorzystać z właściwości walki z rakiem w brokułach

Oprócz jedzenia na surowo, możesz również gotować brokuły i nadal korzystać z ich prozdrowotnych właściwości. Dzieje się tak, ponieważ proces gotowania nie wpływa na związki fenolowe tego warzywa, więc będą one korzystne dla zdrowia.

Gdy jesz brokuły, związki te zostaną wchłonięte przez organizm i dostaną się do krwioobiegu. Ze względu na silne właściwości przeciwutleniające flawonoidów zmniejszają stan zapalny.

Inni badacze z tego samego uniwersytetu wyjaśniają, że najlepszym sposobem na wykorzystanie przeciwrakowych właściwości brokułów jest podgrzanie ich na tyle, aby wyeliminować białko, które uwalnia obecną siarkę.

Jednak nie podgrzewaj zbytnio brokułów, aby zachować antyrakotwórczy sulforafan. Związek ten stymuluje produkcję enzymów wątrobowych, które mogą niszczyć rakotwórcze substancje chemiczne pochodzące ze środowiska lub żywności. Najlepszą metodą gotowania tego warzywa jest gotowanie na parze.

Oprócz brokułów innymi pokarmami zawierającymi duże ilości sulforafanu są brukselka, kalafior, kapusta, jarmuż i kalarepa.


loading...
loading...
-70%

PLANUJESZ ZAKUPY?
SKORZYSTAJ Z PROMOCJI

PROMOCJE -70%
Setki promocji i kuponów rabatowych do najpopularniejszych sklepów czeka na Ciebie!
  • UNIKALNE KODY RABATOWE
  • WSPANIAŁE WYPRZEDAŻE I PROMOCJE
  • OSZCZĘDZAJ KUPUJĄC ULUBIONE PRODUKTY

Wybrane dla ciebie

Ze względu na brak wilgoci w skórze znajdującej się na piętach, niezdrowej diety, zaniedbania lub niewłaściwych butów, często możesz cierpieć z powodu bólu stóp,...
Nie leczona cukrzyca może być zagrożeniem dla życia pacjenta, ale również może powodować wiele skutków ubocznych. Jednak istnieją sposoby, aby ją kontrolować i utrzymać w odpowiednim zakresie...
Zastanawiałaś się kiedyś czy kofeina i rak idą ze sobą w parze? W tym artykule dowiesz się więcej o związku między rakiem piersi, a...
Amerykański lekarz, Carolyn Anderson przedstawił społeczeństwu bardzo prostą receptę, która może zapobiec chorobom nowotworowym. Jest to mieszanka trzech łatwo dostępnych składników. To odkrycie dr Andersen stworzył na...

Nowe badania sugerują spożywanie czekolady na śniadanie, aby schudnąć i wzmocnić mózg

Według naukowców z Uniwersytetu w Tel Awiwie w Izraelu, jedzenie czekolady rano może pomóc ludziom lepiej funkcjonować. Istnieje powszechne przekonanie, że należy unikać spożywania...

Po przeczytaniu tego nigdy już nie będziesz używać telefonu w toalecie!

Wszyscy mamy ten dziwny zwyczaj zabrania telefonu do toalety. Czy wiesz jednak, że w ten sposób narażasz siebie i innych na bakterie E. coli,...

Poznaj naturalne środki na ból zęba, które faktycznie działają

Prawdopodobnie zgodzisz się, że ból zęba jest jednym z najgorszych bólu jakiego możesz kiedykolwiek doświadczyć. Może pojawić się w dowolnym momencie, gdy jesz ulubioną...

Cichy zabójca w kuchni: zawiera bakterie i szkodliwe chemikalia

Konwencjonalne przyprawy można znaleźć w prawie każdej kuchni. Przyprawy te zawierają jednak szkodliwe składniki, takie jak konserwanty, sztuczne kolory i GMO. Thomas Fricke, prezes i...

Mała dziewczynka pokonuje zapalenie stawów usuwając te 3 rzeczy z diety!

Izabela cierpiała na chorobę autoimmunologiczną znaną jako MCTD lub mieszaną chorobę tkanki łącznej. Kiedy po raz pierwszy odwiedziła dr. Marka Hymana, jej diagnoza obejmowała...