Jak jeść brokuły, aby wykorzystać ich właściwości przeciwnowotworowe?

Słyszysz jak wszyscy mówią o tym, jak zdrowe są brokuły, ale czy wiesz dlaczego są one tak korzystne dla zdrowia? Naukowcy z University of Illinois odkryli, że spożywanie tego pożywienia co najmniej 3-4 razy w tygodniu może pomóc w leczeniu i zapobieganiu wielu chorobom.

Niektóre z tych chorób obejmują:

Astma

Cukrzyca typu 2

Choroba serca

Rak jelita grubego

Rak prostaty

Rak piersi

Rak płuc

Naukowcy odkryli, że brokuły zawierają związki fenolowe, które mogą pomóc w zapobieganiu rozwojowi wyżej wymienionych chorób. Flawonoidy w swojej zawartości, rodzaj związków fenolowych poprawiają funkcje organizmu, co pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka.

Ze względu na aktywność przeciwutleniającą związki te pomagają eliminować szkodliwe toksyny z organizmu. Co więcej wiele badań pokazuje, że związki fenolowe powodują działanie przeciwutleniające, które wpływają na szlaki biochemiczne związane ze stanem zapalnym.

Kiedy występuje jakaś choroba, uszkodzenie lub inne ryzyko zagrażające zdrowiu, naturalną reakcją organizmu jest stan zapalny. Przewlekłe zapalenie, które jest częstą reakcją może powodować pewne choroby zwyrodnieniowe.

Na szczęście związki fenolowe znajdujące się w brokułach i innych produktach spożywczych mogą znacznie zmniejszyć ryzyko rozwoju tych chorób zwyrodnieniowych, mówi Jack Juvik, główny badacz.

Jak skorzystać z właściwości walki z rakiem w brokułach

Oprócz jedzenia na surowo, możesz również gotować brokuły i nadal korzystać z ich prozdrowotnych właściwości. Dzieje się tak, ponieważ proces gotowania nie wpływa na związki fenolowe tego warzywa, więc będą one korzystne dla zdrowia.

Gdy jesz brokuły, związki te zostaną wchłonięte przez organizm i dostaną się do krwioobiegu. Ze względu na silne właściwości przeciwutleniające flawonoidów zmniejszają stan zapalny.

Inni badacze z tego samego uniwersytetu wyjaśniają, że najlepszym sposobem na wykorzystanie przeciwrakowych właściwości brokułów jest podgrzanie ich na tyle, aby wyeliminować białko, które uwalnia obecną siarkę.

Jednak nie podgrzewaj zbytnio brokułów, aby zachować antyrakotwórczy sulforafan. Związek ten stymuluje produkcję enzymów wątrobowych, które mogą niszczyć rakotwórcze substancje chemiczne pochodzące ze środowiska lub żywności. Najlepszą metodą gotowania tego warzywa jest gotowanie na parze.

Oprócz brokułów innymi pokarmami zawierającymi duże ilości sulforafanu są brukselka, kalafior, kapusta, jarmuż i kalarepa.


ZOBACZ TAKŻE