Czy korzyści zdrowotne wynikające ze skórki cytryny zapobiegają rakowi?

Nie zdziwisz się, że cytryny mają wysoką zawartość składników odżywczych i zapewniają wiele korzyści dla ogólnego stanu zdrowia. Ich cechy nie są niczym nowym. Ale niewielu z nas wie, jakie korzyści zdrowotne daje skórka z cytryny?

Korzyści zdrowotne wynikające ze skórki cytryny

Korzyści zdrowotne wynikające ze skórki cytryny są często pomijane. Jednak nie są to tylko resztki, które należy wyrzucić, ale bardzo ważne części, które mogą wzmocnić układ odpornościowy, obniżyć poziom cholesterolu, a nawet zapobiec rakowi.

Są bogate w właściwości przeciwdrobnoustrojowe, które mogą leczyć infekcje grzybicze i bakteryjne. Będą również sprzyjać eliminacji pasożytów i wewnętrznych robaków z organizmu.

Być może znasz pojęcie, że cytryny mogą wyleczyć raka. Chociaż nie do końca oparte na faktach, wiele badań wykazało, że ich silne właściwości lecznicze mogą skutecznie leczyć raka.

Cytrynowe skórki na raka

Korzyści ze skórki cytryny na raka są powiązane ze specyficznymi związkami zwanymi flawonoidami i limonoidami. Związki te zapobiegają tworzeniu się i wzrostowi komórek rakowych.

Niektóre badania pokazują, że związki te całkowicie zabijają komórki rakowe. Przeprowadzono je na zwierzętach laboratoryjnych z ludzkimi komórkami raka piersi.

Badania


Jedno szczególne badanie przeprowadzone w Europie obejmowało uczestników dotkniętych różnymi formami raka. Uczestnicy ci spożywali 150 g owoców cytrusowych, więcej niż cztery razy w tygodniu. Cytrusy okazały się skuteczne i znacznie zmniejszyły ryzyko raka, z wyjątkiem raka piersi.

Jednak amerykańskie badanie wykazało zmniejszone ryzyko raka piersi u osób, które stosowały te same porcje owoców cytrusowych, na wypadek, gdyby nie podjęły hormonalnej terapii zastępczej.

Jak włączyć cytryny do swojej diety?

Uzdrawiająca moc cytryny nie mieszka tylko w samym soku. Z tego powodu upewnij się, że spożywasz skórki, miazgę, a nawet nasiona.

Według najnowszych badań dzienne spożycie 75 g owoców cytrusowych może znacznie zmniejszyć ryzyko raka.

Cytryny to bardzo wszechstronne jedzenie, które można stosować do różnych potraw. Pamiętaj, aby spożywać przynajmniej jedną cytrynę dziennie.

Pij szklankę soku z cytryny lub codziennie dodawaj sok z cytryny do różnych potraw. Ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych w skórce, dodaj także i ją do większej liczby posiłków.

Możesz zetrzeć skórkę cytryny i dodać ją do sałatek, zup, ryżu, ryb, kurczaka, makaronu i wielu innych potraw.


loading...
loading...
-70%

PLANUJESZ ZAKUPY?
SKORZYSTAJ Z PROMOCJI

PROMOCJE -70%
Setki promocji i kuponów rabatowych do najpopularniejszych sklepów czeka na Ciebie!
  • UNIKALNE KODY RABATOWE
  • WSPANIAŁE WYPRZEDAŻE I PROMOCJE
  • OSZCZĘDZAJ KUPUJĄC ULUBIONE PRODUKTY

Wybrane dla ciebie

Ten tonik to naturalny preparat, który stał się popularny ze względu na właściwości zdrowotne i odchudzające. Kurkuma i cytryna mają właściwości przeciwutleniające i oczyszczające, które...
Nadciśnienie tętnicze jest zwykle określane jako "cichy zabójca", ponieważ wielu ludzi nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, że posiada ten problem zdrowotny. Chociaż istnieje...
Znany przedsiębiorca Dave Asprey podzielił się wspaniałym przepisem na swoim profilu na facebooku o nazwie „Bulletproof”. Wpis ten stał się hitem na całym świecie, gdyż dzięki...
Ananas jest jednym z najbardziej korzystnych owoców na naszej planecie, który posiada niesamowite właściwości zdrowotne, a jego codzienne spożycie zapewnia naszemu organizmowi odpowiednie składniki...

Nowe badania sugerują spożywanie czekolady na śniadanie, aby schudnąć i wzmocnić mózg

Według naukowców z Uniwersytetu w Tel Awiwie w Izraelu, jedzenie czekolady rano może pomóc ludziom lepiej funkcjonować. Istnieje powszechne przekonanie, że należy unikać spożywania...

Po przeczytaniu tego nigdy już nie będziesz używać telefonu w toalecie!

Wszyscy mamy ten dziwny zwyczaj zabrania telefonu do toalety. Czy wiesz jednak, że w ten sposób narażasz siebie i innych na bakterie E. coli,...

Poznaj naturalne środki na ból zęba, które faktycznie działają

Prawdopodobnie zgodzisz się, że ból zęba jest jednym z najgorszych bólu jakiego możesz kiedykolwiek doświadczyć. Może pojawić się w dowolnym momencie, gdy jesz ulubioną...

Cichy zabójca w kuchni: zawiera bakterie i szkodliwe chemikalia

Konwencjonalne przyprawy można znaleźć w prawie każdej kuchni. Przyprawy te zawierają jednak szkodliwe składniki, takie jak konserwanty, sztuczne kolory i GMO. Thomas Fricke, prezes i...

Mała dziewczynka pokonuje zapalenie stawów usuwając te 3 rzeczy z diety!

Izabela cierpiała na chorobę autoimmunologiczną znaną jako MCTD lub mieszaną chorobę tkanki łącznej. Kiedy po raz pierwszy odwiedziła dr. Marka Hymana, jej diagnoza obejmowała...