Czy korzyści zdrowotne wynikające ze skórki cytryny zapobiegają rakowi?

Nie zdziwisz się, że cytryny mają wysoką zawartość składników odżywczych i zapewniają wiele korzyści dla ogólnego stanu zdrowia. Ich cechy nie są niczym nowym. Ale niewielu z nas wie, jakie korzyści zdrowotne daje skórka z cytryny?

Korzyści zdrowotne wynikające ze skórki cytryny

Korzyści zdrowotne wynikające ze skórki cytryny są często pomijane. Jednak nie są to tylko resztki, które należy wyrzucić, ale bardzo ważne części, które mogą wzmocnić układ odpornościowy, obniżyć poziom cholesterolu, a nawet zapobiec rakowi.

Są bogate w właściwości przeciwdrobnoustrojowe, które mogą leczyć infekcje grzybicze i bakteryjne. Będą również sprzyjać eliminacji pasożytów i wewnętrznych robaków z organizmu.

Być może znasz pojęcie, że cytryny mogą wyleczyć raka. Chociaż nie do końca oparte na faktach, wiele badań wykazało, że ich silne właściwości lecznicze mogą skutecznie leczyć raka.

Cytrynowe skórki na raka

Korzyści ze skórki cytryny na raka są powiązane ze specyficznymi związkami zwanymi flawonoidami i limonoidami. Związki te zapobiegają tworzeniu się i wzrostowi komórek rakowych.

Niektóre badania pokazują, że związki te całkowicie zabijają komórki rakowe. Przeprowadzono je na zwierzętach laboratoryjnych z ludzkimi komórkami raka piersi.

Badania

Jedno szczególne badanie przeprowadzone w Europie obejmowało uczestników dotkniętych różnymi formami raka. Uczestnicy ci spożywali 150 g owoców cytrusowych, więcej niż cztery razy w tygodniu. Cytrusy okazały się skuteczne i znacznie zmniejszyły ryzyko raka, z wyjątkiem raka piersi.

Jednak amerykańskie badanie wykazało zmniejszone ryzyko raka piersi u osób, które stosowały te same porcje owoców cytrusowych, na wypadek, gdyby nie podjęły hormonalnej terapii zastępczej.

Jak włączyć cytryny do swojej diety?

Uzdrawiająca moc cytryny nie mieszka tylko w samym soku. Z tego powodu upewnij się, że spożywasz skórki, miazgę, a nawet nasiona.

Według najnowszych badań dzienne spożycie 75 g owoców cytrusowych może znacznie zmniejszyć ryzyko raka.

Cytryny to bardzo wszechstronne jedzenie, które można stosować do różnych potraw. Pamiętaj, aby spożywać przynajmniej jedną cytrynę dziennie.

Pij szklankę soku z cytryny lub codziennie dodawaj sok z cytryny do różnych potraw. Ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych w skórce, dodaj także i ją do większej liczby posiłków.

Możesz zetrzeć skórkę cytryny i dodać ją do sałatek, zup, ryżu, ryb, kurczaka, makaronu i wielu innych potraw.


ZOBACZ TAKŻE