Strona głównaInformacjeŁosoś hodowlany - jeden z najbardziej toksycznych pokarmów na świecie

Łosoś hodowlany – jeden z najbardziej toksycznych pokarmów na świecie

Można śmiało powiedzieć, że często przeoczamy to co kryje się za jedzeniem, które jest przed nami. Na szczęście żyjemy w czasach, w których ludzie stali się bardziej świadomi i krytyczni wobec spożywanego jedzenia.

Reżyser Nicolas Daniels krytycznie przygląda się przemysłowi rybnemu badając gospodarstwa rybne i fabryki na całym świecie w ramach szeroko zakrojonej inicjatywy na rzecz edukacji ludzi na temat spożywanych przez nich ryb.

Chociaż nasze postrzeganie połowów jest raczej „romantyzowane”, zgodnie ze zdrowym holistycznym życiem jeśli chodzi o produkcję żywności na dużą skalę to zupełnie inna historia.

Według dr. Josepha Mercoli: „ Dzisiejsze łowiska borykają się z szeregiem poważnych problemów od przełowienia do zanieczyszczenia chemicznego i mutacji genetycznych spowodowanych toksycznymi ekspozycjami”.

Producenci dokumentu zauważają, że poprzez intensywne rolnictwo i globalne zanieczyszczenie miąższ ryb, które jemy zamieniły się w „śmiertelnie niebezpieczny koktajl chemiczny”. Mimo to branża rybna wciąż się rozwija, jedynie po to, by chronić wizerunek współczesnego rybołówstwa przed opinią publiczną.

Dochodzenie rozpoczyna się w Norwegii, gdzie przyglądają się chemikaliom stosowanym obecnie w hodowlach ryb. Szanowany norweski działacz ekologiczny o nazwisku Kurt Oddekalv uważa, że ​​hodowla łososia to „katastrofa zarówno dla środowiska, jak i zdrowia ludzkiego”.


Wśród norweskich fiordów, które zawierają farmy łososia mówi się, że istnieje warstwa odpadów o wysokości około 15 metrów składająca się z bakterii, narkotyków i pestycydów. Dno morskie jest najwyraźniej zniszczone, a ponieważ gospodarstwa morskie znajdują się na otwartych wodach nie ma możliwości powstrzymania zanieczyszczenia w wyniku tych gospodarstw.

NIE PRZEGAP!  ZOBACZ co się stanie, jeśli będziesz jeść jajka każdego dnia

Ponad 2 miliony łososi można trzymać w zatłoczonej przestrzeni, a zatłoczone warunki prowadzą do chorób, które szybko rozprzestrzeniają się przez zestresowanego łososia. Oddekalv donosi, że wszy morskie, a także wirus zakaźnej anemii łososia rozprzestrzenił się w Norwegii, podczas gdy konsumenci nie są informowani o pandemiach rybnych i nadal kupują chore ryby.

NIE PRZEGAP!  ZOBACZ co się stanie, jeśli będziesz jeść jajka każdego dnia


Oddekalv głosi, że dzisiejszy łosoś hodowlany jest jednym z najbardziej toksycznych pokarmów na świecie. Jerome Ruzzin, badacz toksykologii potwierdził te twierdzenia. Po przetestowaniu wielu różnych grup żywności sprzedawanych w Norwegii pod kątem toksyn, stwierdził, że łosoś hodowlany zawiera najwięcej toksyn. Stwierdzono, że łosoś hodowlany to w rzeczywistości pięć razy bardziej toksyczny niż jakikolwiek inny testowany produkt spożywczy.

Dr Anne-Lise Birch Monsen, wybitna biolog z University of Bergen w Norwegii, stwierdziła: „Nie polecam kobietom w ciąży, dzieciom i młodzieży jeść łososia hodowlanego. Nie ma pewności co do ilości toksyn zawartych w łososiu oraz wpływu na dzieci, młodzież i kobiety w ciąży. ”Dodaje, że zanieczyszczenia wykryte u łososia hodowlanego mają negatywny wpływ na rozwój mózgu związany z autyzmem, a także wywierające wpływ na inne układy narządy w układzie odpornościowym i metabolizmie organizmu.

Według Living Traditionally, jedzenie więcej niż jednego posiłku z łososia hodowlanego w ciągu miesiąca może zwiększyć ryzyko zachorowania na raka w przyszłości, ze względu na to, że łosoś zawiera substancje chemiczne powodujące raka i wysoki poziom dioksyn. Ponadto mówi się, że łosoś hodowlany zapewnia organizmowi wyższy poziom zapalenia, który prowadzi do wielu chorób, a mianowicie raka, cukrzycy, zapalenia stawów, choroby wieńcowej i choroby Alzheimera.

NIE PRZEGAP!  To się stanie, gdy przestaniesz jeść chleb!

Dowody są jednoznaczne, że łosoś hodowlany zasadniczo szkodzi zarówno naszemu ciału, jak i środowisku. Mimo że ryby są jednym z najzdrowszych pokarmów jakie możemy jeść, musimy pamiętać o wyborze odpowiednich ryb w epoce przemysłowej. W dokumentach wciąż pojawiają się fakty i badania, w których ludzie dwukrotnie zastanawiają się nad spożywaniem przetworzonej żywności i jakichkolwiek produktów pochodzenia zwierzęcego.

Istnieje wiele wspaniałych alternatywnych ryb i potraw, które są przetwarzane w zdrowszy sposób dla naszej konsumpcji i ważne jest, aby być świadomym i informowanym o tym, co jesz i jak trafiło to na twój talerz.

NIE PRZEGAP!  To się stanie, gdy przestaniesz jeść chleb!


8 kluczowych objawów niewydolności nerek, które większość ludzi ignoruje!

Znajdujące się pod klatką piersiową nerki są jednym z najważniejszych organów w organizmie. W rzeczywistości są oni odpowiedzialni za filtrowanie 120-150 litrów krwi codziennie. Przetwarzając krew,...

Dlaczego NIGDY nie należy myć surowego kurczaka przed jego przyrządzeniem

To powszechny zwyczaj kulinarny, aby dokładnie umyć kurczaka przed gotowaniem. Jednak mycie surowego kurczaka przed jego ugotowaniem może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia. Bryzgająca woda...

Czy często masz ten objaw, wskazuje on na coś złego

Jeśli chodzi o diagnozowanie choroby lub dolegliwości zawsze ważne jest, aby zauważyć wczesne objawy i zastosować odpowiednie leczenie zanim choroba zacznie postępować dalej.  Zawsze łatwiej jest...

To dzieje się z ciałem jeśli wypijesz szklankę ciepłej wody z solą morską

Naukowcy zgadzają się, że picie tylko jednej szklanki ciepłej wody z dodatkiem soli morskiej każdego dnia może być niezwykle korzystne dla twojego organizmu. Może...

1,5 miliona roztoczy żyje w Twoim łóżku! Zniszcz je, wykorzystując to rozwiązanie

Jaka jest pierwsza rzecz, jaką robisz po przebudzeniu się rano? Niektórzy idą prosto do toalety, żeby się umyć, inni piją poranną kawę, podczas gdy wielu...

Sprawdź co „pierdnięcia” mówią o Twoim zdrowiu

Czy zauważyłeś, że niektóre produkty powodują, że twoje pierdnięcia są wyjątkowo śmierdzące? To całkowicie normalne i nie oznacza to, że musisz przestać je jeść. Pokarmy bogate...