Łosoś hodowlany – jeden z najbardziej toksycznych pokarmów na świecie

Można śmiało powiedzieć, że często przeoczamy to co kryje się za jedzeniem, które jest przed nami. Na szczęście żyjemy w czasach, w których ludzie stali się bardziej świadomi i krytyczni wobec spożywanego jedzenia.

Reżyser Nicolas Daniels krytycznie przygląda się przemysłowi rybnemu badając gospodarstwa rybne i fabryki na całym świecie w ramach szeroko zakrojonej inicjatywy na rzecz edukacji ludzi na temat spożywanych przez nich ryb.

Chociaż nasze postrzeganie połowów jest raczej „romantyzowane”, zgodnie ze zdrowym holistycznym życiem jeśli chodzi o produkcję żywności na dużą skalę to zupełnie inna historia.

Według dr. Josepha Mercoli: „ Dzisiejsze łowiska borykają się z szeregiem poważnych problemów od przełowienia do zanieczyszczenia chemicznego i mutacji genetycznych spowodowanych toksycznymi ekspozycjami”.

Producenci dokumentu zauważają, że poprzez intensywne rolnictwo i globalne zanieczyszczenie miąższ ryb, które jemy zamieniły się w „śmiertelnie niebezpieczny koktajl chemiczny”. Mimo to branża rybna wciąż się rozwija, jedynie po to, by chronić wizerunek współczesnego rybołówstwa przed opinią publiczną.

Dochodzenie rozpoczyna się w Norwegii, gdzie przyglądają się chemikaliom stosowanym obecnie w hodowlach ryb. Szanowany norweski działacz ekologiczny o nazwisku Kurt Oddekalv uważa, że ​​hodowla łososia to „katastrofa zarówno dla środowiska, jak i zdrowia ludzkiego”.

Wśród norweskich fiordów, które zawierają farmy łososia mówi się, że istnieje warstwa odpadów o wysokości około 15 metrów składająca się z bakterii, narkotyków i pestycydów. Dno morskie jest najwyraźniej zniszczone, a ponieważ gospodarstwa morskie znajdują się na otwartych wodach nie ma możliwości powstrzymania zanieczyszczenia w wyniku tych gospodarstw.

Ponad 2 miliony łososi można trzymać w zatłoczonej przestrzeni, a zatłoczone warunki prowadzą do chorób, które szybko rozprzestrzeniają się przez zestresowanego łososia. Oddekalv donosi, że wszy morskie, a także wirus zakaźnej anemii łososia rozprzestrzenił się w Norwegii, podczas gdy konsumenci nie są informowani o pandemiach rybnych i nadal kupują chore ryby.

Oddekalv głosi, że dzisiejszy łosoś hodowlany jest jednym z najbardziej toksycznych pokarmów na świecie. Jerome Ruzzin, badacz toksykologii potwierdził te twierdzenia. Po przetestowaniu wielu różnych grup żywności sprzedawanych w Norwegii pod kątem toksyn, stwierdził, że łosoś hodowlany zawiera najwięcej toksyn. Stwierdzono, że łosoś hodowlany to w rzeczywistości pięć razy bardziej toksyczny niż jakikolwiek inny testowany produkt spożywczy.

Dr Anne-Lise Birch Monsen, wybitna biolog z University of Bergen w Norwegii, stwierdziła: „Nie polecam kobietom w ciąży, dzieciom i młodzieży jeść łososia hodowlanego. Nie ma pewności co do ilości toksyn zawartych w łososiu oraz wpływu na dzieci, młodzież i kobiety w ciąży. ”Dodaje, że zanieczyszczenia wykryte u łososia hodowlanego mają negatywny wpływ na rozwój mózgu związany z autyzmem, a także wywierające wpływ na inne układy narządy w układzie odpornościowym i metabolizmie organizmu.

Według Living Traditionally, jedzenie więcej niż jednego posiłku z łososia hodowlanego w ciągu miesiąca może zwiększyć ryzyko zachorowania na raka w przyszłości, ze względu na to, że łosoś zawiera substancje chemiczne powodujące raka i wysoki poziom dioksyn. Ponadto mówi się, że łosoś hodowlany zapewnia organizmowi wyższy poziom zapalenia, który prowadzi do wielu chorób, a mianowicie raka, cukrzycy, zapalenia stawów, choroby wieńcowej i choroby Alzheimera.

Dowody są jednoznaczne, że łosoś hodowlany zasadniczo szkodzi zarówno naszemu ciału, jak i środowisku. Mimo że ryby są jednym z najzdrowszych pokarmów jakie możemy jeść, musimy pamiętać o wyborze odpowiednich ryb w epoce przemysłowej. W dokumentach wciąż pojawiają się fakty i badania, w których ludzie dwukrotnie zastanawiają się nad spożywaniem przetworzonej żywności i jakichkolwiek produktów pochodzenia zwierzęcego.

Istnieje wiele wspaniałych alternatywnych ryb i potraw, które są przetwarzane w zdrowszy sposób dla naszej konsumpcji i ważne jest, aby być świadomym i informowanym o tym, co jesz i jak trafiło to na twój talerz.

Udostępnij ten artykuł znajomym

POPULARNE ARTYKUŁY

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

Pokarmy, które zwalczają kwas moczowy

Czy twoje stawy bolą i stają się zaognione? Oprócz przestrzegania zaleceń lekarza i rutynowej kontroli zalecamy również zmianę diety. Chcesz wiedzieć jakie pokarmy mogą pomóc w...

Olej kokosowy, najlepsze oparte na dowodach korzyści zdrowotne

W ostatnich latach olej kokosowy zyskał na popularności, a wszystko to z powodu, że ma niesamowite korzyści dla naszego zdrowia i ciała od wspierania...

Dodaj to do szamponu, a Twoje włosy przestaną wypadać

Słabe i łamliwe włosy, ich wypadanie lub rozdwajanie się końcówek to w dzisiejszych czasach kłopot co drugiej osoby. Wypadanie włosów może być spowodowane wieloma czynnikami, takimi...

Jak przygotować wodę alkaliczną, który zabija komórki nowotworowe

Japońscy badacze wykazali, że woda alkaliczna jest najsilniejszym napojem, który skutecznie niszczy komórki nowotworowe i chroni organizm przed rakiem.Wartość pH ciała określa ogólny stan...

Najgroźniejsza toksyna, którą jemy i to nie jest sól czy cukier

Czy wiesz co to jest glutaminian sodu E621? Czy kiedykolwiek słyszałeś o tej substancji? Zdziwisz się, że spożywasz go codziennie, a on sieje spustoszenie w...

Odkryj 10 niesamowitych sposobów wykorzystania maści Vicks VapoRub

Vicks VapoRub jest znacznie bardziej wszechstronną maścią niż tylko głębokim środkiem zmniejszającym przekrwienie. Prawdopodobnie wszyscy pamiętamy czasy dzieciństwa, kiedy zachorowaliśmy na paskudne przeziębienie, a...

Chińska metoda, która pomoże Ci przetrwać udar mózgu

Kiedy dochodzi do udaru mózgu igła może uratować życie pacjenta. Metoda ta została wykorzystana przez chińskiego profesora, który mówi, że każdy powinien trzymać igłę...

Hormony te wpływają na Twoją wagę i apetyt

Co to są hormony? Są wytwarzane w gruczołach wydzielania wewnętrznego. Hormony są w rzeczywistości posłańcami, którzy kontrolują funkcje organizmu.Kontrolują najważniejsze funkcje organizmu od najprostszych,...

Zabójca otyłości – 1 łyżeczka tej przyprawy sprawi, że możesz stracić do 15 kg w 3 miesiące!

Jednym ze sposobów zwiększenia wyników odchudzania jest przyspieszenie metabolizmu. Można to łatwo osiągnąć, uzupełniając dietę w kilka naturalnych składników.Co najważniejsze nie musisz rezygnować z...

Niedobór tej witaminy powoduje migrenę i bóle głowy

Często towarzyszące nudnościom, wymiotom, ekstremalnej wrażliwości na światło i dźwięk, a nawet mrowieniu w rękach i nogach, ataki migreny mogą powodować znaczny ból przez...