Strona głównaInformacjeMoże być trujący! Jeśli lubisz to warzywo, przestań to robić!

Może być trujący! Jeśli lubisz to warzywo, przestań to robić!

Nie ma wątpliwości, że szpinak jest jednym z najzdrowszych warzyw na świecie. To liściaste warzywo to prawdziwy magazyn składników odżywczych, w tym witamin i minerałów, takich jak kwas foliowy, witaminy A, B, C, E, żelazo, mangan i potas. 

Połóż lód w tym punkcie i zobacz co się stanie

Chińska medycyna postrzega nasze ciało jako system energetyczny, który można stymulować poprzez akupunkturę i masaż. Te techniki mogą wpływać na nasz przepływ energii i poprawiać...

Ponadto, szpinak jest również bogaty w luteinę i zeaksantynę, silne przeciwutleniacze, które chronią przed wieloma chorobami, takimi jak związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej.

Jeśli lubisz umieszczać szpinak w swoim menu, musisz pamiętać o ważnej rzeczy. Mianowicie szpinak to jeden z tych składników, którego nigdy nie powinno się odgrzewać, ponieważ zawiera również azotany.



Kiedy azotany są wystawione na działanie wysokich temperatur, najpierw przekształcają się w azotyny, a następnie w nitrozoaminy, które są dobrze znanymi czynnikami rakotwórczymi. Według dietetyków szpinak najlepiej spożywać natychmiast po przygotowaniu.



4 popularne leki, które mogą powodować, że cierpisz na bezsenność

Zapewnienie sobie zalecanych siedmiu do dziewięciu godzin snu na dobę jest niezbędne nie tylko dla dobrego samopoczucia, ale także dla nastroju, zdrowia układu krążenia,...

Jeśli masz pozostałości obiadu na bazie szpinaku, możesz zjeść je następnego dnia, pod warunkiem, że nie podgrzejesz posiłku.


TO CI SIĘ SPODOBA:

TOP 5

podobne artykuły