Nie ma wątpliwości, że szpinak jest jednym z najzdrowszych warzyw na świecie. To liściaste warzywo to prawdziwy magazyn składników odżywczych, w tym witamin i minerałów, takich jak kwas foliowy, witaminy A, B, C, E, żelazo, mangan i potas. 

szpinak

Ponadto, szpinak jest również bogaty w luteinę i zeaksantynę, silne przeciwutleniacze, które chronią przed wieloma chorobami, takimi jak związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej.

Jeśli lubisz umieszczać szpinak w swoim menu, musisz pamiętać o ważnej rzeczy. Mianowicie szpinak to jeden z tych składników, którego nigdy nie powinno się odgrzewać, ponieważ zawiera również azotany.

Kiedy azotany są wystawione na działanie wysokich temperatur, najpierw przekształcają się w azotyny, a następnie w nitrozoaminy, które są dobrze znanymi czynnikami rakotwórczymi. Według dietetyków szpinak najlepiej spożywać natychmiast po przygotowaniu.

Jeśli masz pozostałości obiadu na bazie szpinaku, możesz zjeść je następnego dnia, pod warunkiem, że nie podgrzejesz posiłku.



loading...
loading...

Aktualizacja: 7 czerwca 2019