Jeśli masz jeden z tych stanów, powinieneś odstawić czosnek! To jest bardzo NIEBEZPIECZNE!

Według wielu badań, aktywny związek w czosnku, allicyna wykorzystuje te same mechanizmy, co inhibitory ACE do obniżenia wysokiego ciśnienia krwi. 

Ujawniają również, że czosnek zapobiega tworzeniu się angiotensyny II i pomaga rozluźnić naczynia krwionośne. Ponadto czosnek jest również bardzo przydatny, jeśli chodzi o obniżenie wysokiego poziomu cholesterolu (LDL).

Wszystkie te korzyści zdrowotne sprawiają, że czosnek jest jednym z najlepszych warzyw, a najlepszą rzeczą jest to, że ma również niesamowity smak. Jest uwielbiany przez wszystkich i jest tak łatwy do połączenia w różnych potrawach. Pyszne, pożywne i zdrowe, czy to nie idealne połączenie?

Oprócz obniżenia ciśnienia krwi i cholesterolu, czosnek jest najlepszym naturalnym lekarstwem na układ odpornościowy. Według najnowszych badań regularne spożywanie czosnku może zmniejszyć ryzyko zachorowania na grypę lub przeziębienie o 63%. Jest także bardzo przydatny w leczeniu infekcji ucha.

Po spożyciu na surowo czosnek może powodować nieświeży oddech, zgagę, gazy, nudności, nieprzyjemny zapach ciała i trwały ostry smak w jamie ustnej. Jednak zależy to od chemii ciała danej osoby.

Jeśli jesteś w jednej z następujących grup osób, nie powinieneś spożywać czosnku, ponieważ może to powodować więcej problemów i komplikacji:

Wiadomo, że czosnek ma naturalne właściwości antykoagulacyjne, co oznacza, że ​​jest doskonały do ​​leczenia problemów z krążeniem, ponieważ powoduje, że krew jest bardziej płynna, co zapobiega powstawaniu zakrzepów, które mogą prowadzić do zawałów serca, zakrzepicy i udaru. Ale nie zaleca się stosowania go z lekami przeciwzakrzepowymi, ponieważ może to prowadzić do nadmiernego krwawienia.

Jeśli cierpisz na jakąkolwiek chorobę, która wymaga leków na receptę, nie powinieneś spożywać czosnku bez uprzedniej konsultacji z lekarzem.

Jeśli masz problemy z wątrobą – czosnek może zmniejszyć rozkład niektórych leków w wątrobie, a nawet zmniejszyć skuteczność leków przyjmowanych z powodu problemów z wątrobą. W rzeczywistości prawie wszystkie leki, w szczególności leki antykoncepcyjne mogą mieć negatywne oddziaływanie z czosnkiem w jakiejkolwiek formie.

Jeśli masz wrażliwy żołądek – czosnek może być ciężki dla twojego układu trawiennego, więc jeśli masz łatwo drażniący przewód pokarmowy, czosnek może tylko pogorszyć sprawę.

Jeśli jesteś w ciąży – mimo że „umiarkowane” ilości surowego czosnku są bezpieczne podczas ciąży lub okresu karmienia piersią, nie zaleca się stosowania czosnku jako środka zaradczego w tym czasie.

Jeśli twoje ciśnienie krwi mieści się w normalnym zakresie lub jest niższe spożywając czosnek możesz je dodatkowo obniżyć i spowodować komplikacje zdrowotne. Możesz go spożywać, ale od czasu do czasu i tylko w umiarkowanych ilościach.


ZOBACZ TAKŻE