Ten niezwykły miód zabija więcej bakterii niż wszystkie dostępne antybiotyki

Wszyscy wiemy, że surowy, ekologiczny miód zapewnia ogromne korzyści zdrowotne. Jednak nie wszystkie organiczne miody są produkowane w ten sam sposób. Grupa naukowców z Australii odkryła jeden szczególny rodzaj miodu, który działa lepiej niż wszystkie antybiotyki – miód Manuka.

Miód ten jest wytwarzany przez pszczoły żerujące na nektarach z krzaków Manuka w Nowej Zelandii, a także z drzewek herbacianych występujących tylko w Nowej Zelandii i Australii.

Miód Manuka jest skutecznym, natychmiastowym zabójcą bakterii i żadna bakteria nie może się do niego przystosować. Super wirus zabity przez miód Manuka nie może budować odporności – coś, czego antybiotyki nie mogą zapewnić.

Ten miód może rozwiązać problem ze wspaniałymi lekami opornymi na antybiotyki, a tym samym uratować tysiące istnień ludzkich na całym świecie.

Walczy z super bakteriami

Według dr Dee Carter ze School of Molecular and Microbial Biosciences na University of Sydney antybiotyki mają krótki okres przydatności do spożycia i szybko stają się bezużyteczne, ponieważ atakowane przez nie bakterie szybko stają się oporne.

European Journal of Clinical Microbiology & Infectious Diseases opublikował raport, który mówi, że ten rodzaj miodu zabija prawie wszystkie patogeny i bakterie, na których był testowany. Żadna z testowanych bakterii czy wirusów nie przeżyła leczenia miodem Manuka, w przeciwieństwie do antybiotyku.

Dr Carter wyjaśnia, że ​​miód Manuka zawiera pewne związki, takie jak metyloglioksal, które zabijają bakterie powodując awarie wielu systemów, uniemożliwiając im dostosowanie się lub znalezienia odporności.

Co ten miód może dla Ciebie zrobić

Miód Manuka zapewnia silne właściwości przeciwzapalne, antybiotyczne, przeciwutleniające, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, immunostymulujące i gojące rany. Ale tym, co czyni ten miód tak wyjątkowym są jego właściwości antybakteryjne, które rzucają wyzwanie nawet zagrażającym życiu superbakteriom, takim jak MRSA.

Mimo, że jest najbardziej przydatny w leczeniu owrzodzeń nóg i ran skóry, miód Manuka jest również sprzedawany w celu obniżenia wysokiego poziomu cholesterolu, zapobiegania i leczenia raka, cukrzycy, przewlekłego stanu zapalnego, infekcji ucha, oka i zatok oraz leczenia problemów żołądkowo-jelitowych.

Czasopismo naukowe Peer J opublikowało badanie, które twierdzi, że rosnąca oporność na antybiotyki sprawiła, że ​​rany przewlekłe stały się poważnym problemem zdrowotnym na całym świecie.

Ich leczenie jest trudne i kosztowne, a ich gojenie jest opóźnione z powodu biofilmu bakteryjnego. Jak dotąd miód Manuka okazał się nowym potencjalnym, skutecznym środkiem, który jest bardzo przydatny w miejscowym leczeniu ran.

Ze względu na szerokie spektrum działania przeciwbakteryjnego Manuka i niezdolność bakterii do zwiększenia odporności na nią, naukowcy przeanalizowali działanie tego miodu jako alternatywnego miejscowego leczenia ran. Wyniki wykazały, że Manuka może zapobiegać i eliminować biofilmy bakteryjne.

Co więcej, naukowcy twierdzą, że ten miód może zabić wszystkie biofilmy MRSA i MSSA w ranie przewlekłej, co jedynie poparło jego zastosowanie jako skutecznego środka do miejscowego leczenia przewlekłych zakażeń rany.

Ogromne korzyści biologiczne Manuki sprawiły, że jest to niezwykle popularny pożywienie na całym świecie. Niestety spowodowało to niedobory, więc wielu oszustów zaczęło robić fałszywą, tańszą wersję miodu. Dlatego zanim kupisz swój miód Manuka, upewnij się, że jest prawdziwy, posiadając znak towarowy „UMF” (Unique Manuka Factor).


ZOBACZ TAKŻE