Oliwa z oliwek powiązana z niższym ryzykiem śmierci z powodu chorób serca, raka i choroby Alzheimera

Udostępnij:

Zastąpienie masła lub pełnotłustego nabiału oliwą z oliwek wiąże się z obniżonym ryzykiem śmierci z powodu wielu powszechnych chorób, zgodnie z nowym badaniem.

oliwa z oliwek

Czy coś tak prostego jak stosowanie ½ łyżki stołowej lub więcej oliwy z oliwek zamiast masła lub pełnotłustego nabiału w codziennej diecie może zwiększyć szanse na dłuższe życie? Według nowego badania przeprowadzonego przez Harvard School of Public Health, opublikowanego 18 stycznia w American Journal of Cardiology jest to odpowiedź twierdząca.

Naukowcy odkryli, że osoby, które używały 7 gramów lub więcej około ½ łyżki do gotowania, jako dressing lub razem z chlebem, miały zmniejszone ryzyko śmierci z powodu chorób serca, raka, chorób układu oddechowego lub choroby Alzheimera w porównaniu z osobami, które rzadko lub nigdy nie spożywały oliwy z oliwek.


Zastąpienie około 10 g dziennie (około ¾ łyżki) masła, margaryny, majonezu lub tłuszczu mlecznego równoważną ilością oliwy z oliwek wiązało się również z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci.

Wyniki te wspierają obecne zalecenia dietetyczne, aby zwiększyć spożycie oliwy z oliwek i innych nienasyconych olejów roślinnych, powiedział główny autor Marta Guasch-Ferré, PhD, starszy naukowiec w dziale żywienia w Harvard T.H. Chan School of Public Health w Bostonie, w komunikacie.



„Klinicyści powinni doradzać pacjentom, aby zastąpili niektóre tłuszcze, takie jak margaryna i masło, oliwą z oliwek w celu poprawy ich zdrowia. Nasze badanie pomaga sformułować bardziej szczegółowe zalecenia, które będą łatwiejsze do zrozumienia przez pacjentów i miejmy nadzieję do wdrożenia w ich diecie” – powiedział dr Guasch-Ferré.

Jakie są korzyści zdrowotne oliwy z oliwek?


W oliwie z oliwek znajdują się różne rodzaje kwasów tłuszczowych, ale składa się ona głównie z tłuszczów jednonienasyconych. Według American Heart Association (AHA) tłuszcze jednonienasycone mogą pomóc w zmniejszeniu ilości lipoprotein o niskiej gęstości (LDL), znanych również jako „zły” cholesterol, co może obniżyć ryzyko chorób serca i udaru.

Oliwa z oliwek nie jest mniej kaloryczna niż inne rodzaje oliwy – zawiera 9 kalorii na g (około 120 kalorii na łyżkę), czyli tyle samo, co inne rodzaje tłuszczu. Dlatego eksperci zalecają raczej zastąpienie oliwą z oliwek mniej zdrowe oleje lub masło niż dodawanie jej do diety.

Ludzie spożywają więcej oliwy z oliwek i mniej margaryny


Naukowcy przebadali 60 582 zdrowych kobiet i 31 801 zdrowych mężczyzn z Nurses' Health Study i Health Professionals Follow-up Study. W trakcie 28-letniej obserwacji, uczestnicy co cztery lata poddawani byli ocenie dietetycznej, w której pytano ich, jak często średnio spożywali określone pokarmy, rodzaje tłuszczów i olejów, a także jakiej marki lub rodzaju olejów używali do gotowania i dodawali do potraw w poprzednim roku.

Wykorzystanie oliwy z oliwek przez uczestników do gotowania, przygotowywania dressingów i jako dipu do chleba zostało obliczone i dodane razem, aby oszacować całkowite wykorzystanie, a wykorzystanie innych rodzajów tłuszczów, takich jak margaryna, masło i olej roślinny zostały obliczone w ten sam sposób.

Naukowcy zaobserwowali tendencję w czasie: spożycie oliwy z oliwek w grupie wzrosło ponad dwukrotnie od 1990 do 2010 roku, z 1,6 g do 4 g. W tym samym okresie zużycie margaryny spadło z 12 g dziennie w 1990 roku do 4 g dziennie w 2010 roku. Wykorzystanie innych rodzajów tłuszczu pozostało na tym samym poziomie.

Osoby spożywające więcej oliwy z oliwek częściej przejawiają inne zdrowe zachowania


Badacze odkryli, że zastąpienie 10 g dziennie tłuszczów takich jak margaryna, masło, majonez i tłuszcz mleczny oliwą z oliwek było związane z 8 do 34 procent niższego ryzyka śmiertelności całkowitej i specyficznej dla przyczyny. Nie stwierdzono istotnych powiązań przy zastępowaniu oliwy z oliwek innymi olejami roślinnymi.

Oliwa z oliwek i inne zdrowe tłuszcze mogą pomóc chronić mózg

Mózg otrzymuje wszystkie niezbędne składniki odżywcze z diety, więc nie jest zaskakujące, że wzorce żywieniowe, które są powtarzane posiłek po posiłku, dzień po dniu, rok po roku mogą wpływać na to, jak starzeje się mózg.

Tłuszcze są szczególnie ważne, ponieważ komórki mózgowe i ich połączenia zawierają duże ilości tłuszczu, który jest ważny dla ich prawidłowego funkcjonowania. Niezdrowe tłuszcze zwiększają stan zapalny, który ma negatywny wpływ na mózg i może zwiększyć ryzyko choroby Alzheimera i innych zaburzeń starzenia się mózgu, podczas gdy zdrowe tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek są przeciwzapalne i mogą chronić mózg.

Badanie ma charakter obserwacyjny, co sprawia, że podlega pewnym uprzedzeniom, a rozstrzygające dowody są potrzebne w badaniach interwencyjnych. Odnosząc się do faktu, że badacze w tym badaniu po prostu zapisywali różne tłuszcze i ilości, które zgłaszali uczestnicy, a nie randomizowali grupy i dawali ludziom konkretne instrukcje na temat tego, ile i jakiego rodzaju tłuszczu powinni spożywać.

Autorzy przyznali, że oliwa z oliwek może być związana z innymi zachowaniami, które sprawią, że ludzie będą mniej narażeni na śmierć, takimi jak posiadanie lepszej diety lub bycie w wyższej klasie społeczno-ekonomicznej. Jednakże, nawet po dostosowaniu do tych i innych czynników statusu społeczno-ekonomicznego, nasze wyniki pozostały w dużej mierze takie same powiedział Guasch-Ferré.

podobne artykuły