OSTRZEŻENIE: Jedzenie mięsa z rekinów może powodować chorobę Alzheimera

Mięso z rekina to popularny egzotyczny przysmak serwowany w większości azjatyckich restauracji. Jest uważany za rzadki rodzaj mięsa, który zapewnia wiele korzyści leczniczych. Jednak mięso to zdecydowanie nie jest tak zdrowe, jak ludzie uważają.

Według badań przeprowadzonych przez University of Miami, mięso rekina jest obciążone neurotoksynami.

Tak więc ludzie spożywający produkty rekinów mogą być narażeni na ryzyko rozwoju niektórych chorób neurologicznych, takich jak choroba Alzheimera i stwardnienie zanikowe boczne (ALS).

W czasopiśmie Toxins stwierdzono, że gatunki rekinów zamieszkujących Ocean Atlantycki i Pacyfik zawierają dwie bardzo niebezpieczne toksyny.

Naukowcy zalecają: Przestań jeść produkty zawierające mięso rekina!

Produkty z rekinów zawierają rtęć i cyjanobakteryjną neurotoksynę BMAA, które mogą znacząco wpływać na zdrowie psychiczne. Jeśli unikniesz spożywania produktów z rekinów, nie tylko ochronisz swoje zdrowie, ale także poprawisz ochronę gatunków.

Ten rodzaj mięsa jest powszechnie spożywany w Azji i innych społecznościach azjatyckich na całym świecie. Zupa z płetwy rekina jest szczególnym przysmakiem, podawanym na azjatyckich weselach.

Również chrząstki rekina są ważnymi suplementami stosowanymi w tradycyjnej medycynie chińskiej. Naukowcy ostrzegają ludzi, aby przestali spożywać mięso rekina, chrząstki i płetwy ze względu na ich toksyczną zawartość.

Ciągłe spożywanie produktów rekinów może prowadzić do różnych warunków zdrowotnych, ponieważ neurotoksyna metylortęć może gromadzić się w ciałach rekinów przez całe życie.

Toksyny te mogą wpływać na zdrowie ludzi na różne sposoby:

Gdy rtęć przechodzi przez żołądek i jelita może przenikać przez całe ciało.

Ta toksyna jest bardzo trująca dla układu nerwowego.

Jest to szczególnie niebezpieczne dla kobiet w ciąży, ponieważ może poważnie zaszkodzić zdrowiu nienarodzonego dziecka.

Nawet małe dawki mogą negatywnie wpływać na serce i układ krążenia.

Niektóre badania wykazały, że metylortęć może prowadzić do raka.

Dlatego zaleca się, aby ludzie przestali spożywać produkty z rekinów, aby zapobiec wielu chorobom neurodegeneracyjnym.


ZOBACZ TAKŻE