OSTRZEŻENIE: Musisz trzymać się z dala od tego oleju! Uwalnia niebezpieczne chemikalia!

Nowe badania wykazały, że olej kokosowy, oliwa z oliwek i masło są o wiele zdrowsze w procesie smażenia niż rafinowane oleje roślinne.

Chodzi o to, że oleje roślinne uwalniają szkodliwe chemikalia, które na dłuższą metę mogą wywołać początek raka i innych chorób zagrażających życiu. Według zespołu badaczy niektóre z najbardziej niebezpiecznych substancji to aldehydy, związki chemiczne związane z rakiem, demencją i problemami z sercem.

Profesor Martin Drootveld twierdzi, że ilość toksycznych aldehydów w rybach i frytkach smażonych w oleju roślinnym jest 200 razy wyższa od dopuszczalnego limitu. Z drugiej strony stwierdzono, że masło, oliwa z oliwek, a nawet smalec uwalniają znacznie mniej aldehydów w porównaniu z olejami roślinnymi.

Stwierdzono, że olej kokosowy jest najzdrowszy przy smażeniu w wysokich temperaturach, ponieważ uwalnia on najmniej szkodliwych substancji chemicznych.

Dr Stein z Uniwersytetu Oksfordzkiego twierdzi, że oleje słonecznikowe mogą nawet powodować zmiany w ludzkim mózgu. Stwierdził on nawet, że według NHS, oleje roślinne były najlepszym wyborem do smażenia i że w tym celu należy unikać masła i smalcu.

Jednak wielu innych ekspertów w dziedzinie zdrowia, w tym profesor Grootveld z Uniwersytetu De Montfort w Leicester nie zgadza się z tym stwierdzeniem. Według profesora Grootvelda oleje roślinne stanowią zagrożenie dla zdrowia w przeciwieństwie do masła, które jest zdrowszym wyborem do smażenia.

Dodał również, że oleje roślinne są wysoko rafinowane co oznacza, że ​​podlegają skomplikowanym procesom chemicznym, które również powodują nagromadzenie licznych szkodliwych chemikaliów.

Jest to główny powód, dla którego smażone jedzenie jest szkodliwe dla konsumpcji.

Aby zachować zdrowie i chronić się przed poważnymi problemami zdrowotnymi najlepiej wyciąć przetworzone i smażone potrawy z menu.

Dodatkowo powinieneś przeczytać etykiety, ponieważ producenci są zobowiązani do podania wszystkich składników w swoich produktach.

Ostatni punkt, ale nie mniej ważny ma na celu gotowanie lub pieczenie żywności, ponieważ te metody są o wiele zdrowsze niż smażenie.

PODOBNE ARTYKUŁY


loading...
loading...

POPULARNE ARTYKUŁY

Masz reumatyzm – ta mieszanka uwolni Cię od bólu

Po długiej walce z objawami reumatyzmu pewna kobieta postanowiła wziąć sprawy w swoje ręce i spróbować różnych naturalnych receptur oferowanych przez medycynę alternatywną.Miała duże problemy z...

Pokarmy, które pomagają zapobiegać rakowi piersi

Wykonanie samodzielnych badań piersi każdego miesiąca i mammografia po 40 roku życia ( lub przed tym wiekiem, jeśli masz rodzinną historię raka piersi) są najlepszymi sposobami...

Usuń kaszel naturalnie za pomocą tych 5 domowych środków wykrztuśnych

Poznaj wykrztuśne leki, których właściwości pomagają usunąć wydzieliny oskrzelowe  gromadzące się w drogach oddechowych.Są często stosowane w leczeniu kaszlu, przeziębienia i innych stanów układu oddechowego,...

Jedz to na śniadanie każdego ranka i patrz jak znika tłuszcz z twojego ciała!

Według dietetyków śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Po pierwsze, zapewnia organizmowi wystarczającą ilość energii na nadchodzący dzień i nadaje metabolizmowi aktywny tryb.Śniadanie jest szczególnie...

Kobieta miała bóle głowy przez 9 miesięcy. Wtedy lekarze wyciągnęli to z jej głowy.

Bóle głowy należą do najczęściej zgłaszanych dolegliwości. Wpływają na miliony ludzi na całym świecie z wielu różnych powodów od zwykłego przeziębienia po wyniszczające migreny.Jedna 31-letnia...

[VIDEO] Jak w prosty sposób usunąć kleszcza

Pierwsze dni wiosny są tak wspaniałe, a co najważniejsze chcemy jak najszybciej opuścić nasze domy. Przyjemna, ciepła pogoda po prostu zachęca do spędzania czasu na...