Nowe badania wykazały, że olej kokosowy, oliwa z oliwek i masło są o wiele zdrowsze w procesie smażenia niż rafinowane oleje roślinne.
Chodzi o to, że oleje roślinne uwalniają szkodliwe chemikalia, które na dłuższą metę mogą wywołać początek raka i innych chorób zagrażających życiu.
Według zespołu badaczy niektóre z najbardziej niebezpiecznych substancji to aldehydy, związki chemiczne związane z rakiem, demencją i problemami z sercem.
Profesor Martin Drootveld twierdzi, że ilość toksycznych aldehydów w rybach i frytkach smażonych w oleju roślinnym jest 200 razy wyższa od dopuszczalnego limitu.
Z drugiej strony stwierdzono, że masło, oliwa z oliwek, a nawet smalec uwalniają znacznie mniej aldehydów w porównaniu z olejami roślinnymi.
Stwierdzono, że olej kokosowy jest najzdrowszy przy smażeniu w wysokich temperaturach, ponieważ uwalnia on najmniej szkodliwych substancji chemicznych.
Dr Stein z Uniwersytetu Oksfordzkiego twierdzi, że oleje słonecznikowe mogą nawet powodować zmiany w ludzkim mózgu. Stwierdził on nawet, że według NHS, oleje roślinne były najlepszym wyborem do smażenia i że w tym celu należy unikać masła i smalcu.
Jednak wielu innych ekspertów w dziedzinie zdrowia, w tym profesor Grootveld z Uniwersytetu De Montfort w Leicester nie zgadza się z tym stwierdzeniem. Według profesora Grootvelda oleje roślinne stanowią zagrożenie dla zdrowia w przeciwieństwie do masła, które jest zdrowszym wyborem do smażenia.
Dodał również, że oleje roślinne są wysoko rafinowane co oznacza, że podlegają skomplikowanym procesom chemicznym, które również powodują nagromadzenie licznych szkodliwych chemikaliów.
Jest to główny powód, dla którego smażone jedzenie jest szkodliwe dla konsumpcji.
Aby zachować zdrowie i chronić się przed poważnymi problemami zdrowotnymi najlepiej wyciąć przetworzone i smażone potrawy z menu.
Dodatkowo powinieneś przeczytać etykiety, ponieważ producenci są zobowiązani do podania wszystkich składników w swoich produktach.
Ostatni punkt, ale nie mniej ważny ma na celu gotowanie lub pieczenie żywności, ponieważ te metody są o wiele zdrowsze niż smażenie.