OSTRZEŻENIE: Musisz trzymać się z dala od tego oleju! Uwalnia niebezpieczne chemikalia!

Nowe badania wykazały, że olej kokosowy, oliwa z oliwek i masło są o wiele zdrowsze w procesie smażenia niż rafinowane oleje roślinne.

Chodzi o to, że oleje roślinne uwalniają szkodliwe chemikalia, które na dłuższą metę mogą wywołać początek raka i innych chorób zagrażających życiu.

Według zespołu badaczy niektóre z najbardziej niebezpiecznych substancji to aldehydy, związki chemiczne związane z rakiem, demencją i problemami z sercem.

Profesor Martin Drootveld twierdzi, że ilość toksycznych aldehydów w rybach i frytkach smażonych w oleju roślinnym jest 200 razy wyższa od dopuszczalnego limitu.

Z drugiej strony stwierdzono, że masło, oliwa z oliwek, a nawet smalec uwalniają znacznie mniej aldehydów w porównaniu z olejami roślinnymi.

Stwierdzono, że olej kokosowy jest najzdrowszy przy smażeniu w wysokich temperaturach, ponieważ uwalnia on najmniej szkodliwych substancji chemicznych.

Dr Stein z Uniwersytetu Oksfordzkiego twierdzi, że oleje słonecznikowe mogą nawet powodować zmiany w ludzkim mózgu. Stwierdził on nawet, że według NHS, oleje roślinne były najlepszym wyborem do smażenia i że w tym celu należy unikać masła i smalcu.

Jednak wielu innych ekspertów w dziedzinie zdrowia, w tym profesor Grootveld z Uniwersytetu De Montfort w Leicester nie zgadza się z tym stwierdzeniem. Według profesora Grootvelda oleje roślinne stanowią zagrożenie dla zdrowia w przeciwieństwie do masła, które jest zdrowszym wyborem do smażenia.

Dodał również, że oleje roślinne są wysoko rafinowane co oznacza, że ​​podlegają skomplikowanym procesom chemicznym, które również powodują nagromadzenie licznych szkodliwych chemikaliów.

Jest to główny powód, dla którego smażone jedzenie jest szkodliwe dla konsumpcji.

Aby zachować zdrowie i chronić się przed poważnymi problemami zdrowotnymi najlepiej wyciąć przetworzone i smażone potrawy z menu.

Dodatkowo powinieneś przeczytać etykiety, ponieważ producenci są zobowiązani do podania wszystkich składników w swoich produktach.

Ostatni punkt, ale nie mniej ważny ma na celu gotowanie lub pieczenie żywności, ponieważ te metody są o wiele zdrowsze niż smażenie.


ZOBACZ TAKŻE