Strona głównaInformacjeOSTRZEŻENIE: Musisz trzymać się z dala od tego oleju! Uwalnia niebezpieczne chemikalia!

OSTRZEŻENIE: Musisz trzymać się z dala od tego oleju! Uwalnia niebezpieczne chemikalia!

Nowe badania wykazały, że olej kokosowy, oliwa z oliwek i masło są o wiele zdrowsze w procesie smażenia niż rafinowane oleje roślinne.

Chodzi o to, że oleje roślinne uwalniają szkodliwe chemikalia, które na dłuższą metę mogą wywołać początek raka i innych chorób zagrażających życiu.

Według zespołu badaczy niektóre z najbardziej niebezpiecznych substancji to aldehydy, związki chemiczne związane z rakiem, demencją i problemami z sercem.

Profesor Martin Drootveld twierdzi, że ilość toksycznych aldehydów w rybach i frytkach smażonych w oleju roślinnym jest 200 razy wyższa od dopuszczalnego limitu.

Z drugiej strony stwierdzono, że masło, oliwa z oliwek, a nawet smalec uwalniają znacznie mniej aldehydów w porównaniu z olejami roślinnymi.

Stwierdzono, że olej kokosowy jest najzdrowszy przy smażeniu w wysokich temperaturach, ponieważ uwalnia on najmniej szkodliwych substancji chemicznych.


Dr Stein z Uniwersytetu Oksfordzkiego twierdzi, że oleje słonecznikowe mogą nawet powodować zmiany w ludzkim mózgu. Stwierdził on nawet, że według NHS, oleje roślinne były najlepszym wyborem do smażenia i że w tym celu należy unikać masła i smalcu.



Jednak wielu innych ekspertów w dziedzinie zdrowia, w tym profesor Grootveld z Uniwersytetu De Montfort w Leicester nie zgadza się z tym stwierdzeniem. Według profesora Grootvelda oleje roślinne stanowią zagrożenie dla zdrowia w przeciwieństwie do masła, które jest zdrowszym wyborem do smażenia.

NIE PRZEGAP!  To jest powód, dla którego powinieneś wypić szklankę ciepłej wody każdego ranka

Dodał również, że oleje roślinne są wysoko rafinowane co oznacza, że ​​podlegają skomplikowanym procesom chemicznym, które również powodują nagromadzenie licznych szkodliwych chemikaliów.

NIE PRZEGAP!  To jest powód, dla którego powinieneś wypić szklankę ciepłej wody każdego ranka

Jest to główny powód, dla którego smażone jedzenie jest szkodliwe dla konsumpcji.

Aby zachować zdrowie i chronić się przed poważnymi problemami zdrowotnymi najlepiej wyciąć przetworzone i smażone potrawy z menu.

Dodatkowo powinieneś przeczytać etykiety, ponieważ producenci są zobowiązani do podania wszystkich składników w swoich produktach.

Ostatni punkt, ale nie mniej ważny ma na celu gotowanie lub pieczenie żywności, ponieważ te metody są o wiele zdrowsze niż smażenie.



Upewnij się, że masz jedną z tych roślin w domu. Twój organizm Ci za to podziękuje!

Zaleca się posiadanie jednej z tych roślin w domu lub mieszkaniu, ponieważ udowodniono, że absorbują one wszystkie szkodliwe promieniowania emitowane przez telewizor, neutralizują toksyny...

Ten jeden owoc zabija złośliwe komórki 12 różnych typów raka

Jak zareagowałbyś gdybyśmy powiedzieli ci, że ekstrakt z jednego owocu może zahamować wzrost komórek nowotworowych 12 różnych typów raka? Jeśli słuchamy mediów głównego nurtu, owoce...

Rak zapakowany w puszkę! To jeden z najbardziej niezdrowych produktów na rynku!

Chociaż są jednymi z najbardziej popularnych chipsów na świecie, Pringles są również poważnym zagrożeniem dla zdrowia, zgodnie z nowymi ustaleniami.
NIE PRZEGAP!  Przestań jeść tilapię jak najszybciej! Poznaj obrzydliwe powody!
Chodzi o to, że te...

To jest powód, dla którego powinieneś wypić szklankę ciepłej wody każdego ranka

70% ludzkiego ciała składa się z wody, więc logiczne jest założenie, że woda pitna jest bardzo ważna dla naszego zdrowia. W rzeczywistości wszystkie funkcje...

Dzięki tej roślinie już nigdy nie zobaczysz pająków i owadów w domu!

Czy masz problem z owadami, na przykład komarami, muchami, a nawet pająkami? Próbujesz się ich pozbyć z domu, ale one zawsze wracają? Nie martw się, nie...

Lekarze ostrzegają: ten popularny lek niszczy wątrobę

Zanim przejdziemy do artykułu chciałbym zadać ci proste pytanie - czy wiesz, co to jest ostra niewydolność wątroby?! Możemy odpowiedzieć na to pytanie: ostra...