Pewne odkrycie sugeruje, że dwa suplementy mogą zredukować trzewną tkankę tłuszczową o 35% w ciągu kilku dni

Regularne ćwiczenia w połączeniu ze zdrową dietą to niezawodny sposób na utratę zbędnych kilogramów.

Zrzucanie tłuszczu trzewnego może jednak nie wymagać tak forsownych działań. Istnieją dowody na to, że dbanie o jelita może być kluczem do przywrócenia równowagi metabolicznej.

Niektóre badania sugerują nawet, że promując zdrowe bakterie jelitowe, suplementy mogą znacznie zmniejszyć tkankę tłuszczową w jamie brzusznej w ciągu 60 dni.

Coraz więcej dowodów sugeruje, że prebiotyki i suplementy probiotyczne mogą stanowić realne opcje leczenia stanów zapalnych i chorób przewlekłych.

Prebiotyki definiuje się jako grupę składników odżywczych, które odżywiają mikroflorę jelitową, system mikroorganizmów w układzie pokarmowym człowieka.

Działają poprzez zmianę składu mikrobiomu jelitowego na lepsze i wspieranie układu odpornościowego, wyjaśniają Holland i Barrett.

Probiotyki, które są żywymi organizmami, pomagają utrzymać zdrową równowagę, wspomagając trawienie i łagodząc problemy żołądkowe.

Niektóre badania sugerują, że przyjmowane jako suplement, zarówno prebiotyki, jak i probiotyki mogą odgrywać rolę w zwalczaniu utraty tłuszczu trzewnego.

W zeszłym roku badania opublikowane w czasopiśmie BMC Genes and Nutrition miały na celu ocenę, czy korzyści związane z jelitami każdego suplementu mogą poprawić zdrowie metaboliczne.

[quads id=5]

Celem badania była ocena, czy mogą zmienić molekuły odpowiedzialne za stany zapalne i choroby przewlekłe u osób z nadwagą.

Naukowcy postanowili również ustalić, czy jakiekolwiek zmiany w rozkładzie tkanki tłuszczowej byłyby możliwe dzięki suplementacji.

Wyniki pokazały: „W porównaniu z placebo, suplementy prebiotyczne/probiotyczne wiązały się z 35-procentową redukcją trzewnej tkanki tłuszczowej, ale bez zmiany masy ciała lub ogólnego procentu tkanki tłuszczowej”.

Dokładniej, grupa prebiotyków/probiotyków wykazała znaczną redukcję trzewnej tkanki tłuszczowej (VAT) po 60 dniach (37 procent) i 35 procent po 90 dniach.

Dla porównania, osoby otrzymujące placebo miały „niewielki, nieistotny wzrost” wzrostu podatku VAT w trakcie badania.

Pojawiły się inne znaczące wyniki, wykazujące zmniejszone ogólnoustrojowe zapalenie i ryzyko chorób przewlekłych wśród osób przyjmujących suplementy.

Naukowcy wyjaśnili: „Kluczowe odkrycia potwierdzają, że 90-dniowa suplementacja prebiotykiem/probiotykiem może wiązać się ze zmniejszeniem stanu zapalnego tkanki tłuszczowej, zmniejszeniem ogólnoustrojowego stanu zapalnego i zmniejszonym ryzykiem chorób przewlekłych.

„W połączeniu z nieoczekiwanymi odkryciami zmniejszonej trzewnej tkanki tłuszczowej, ta interwencja mogła skutkować poprawą ogólnego stanu zdrowia i zmniejszeniem ryzyka chorób przewlekłych”.

Jedną z ugruntowanych właściwości zarówno prebiotycznych, jak i probiotycznych suplementów jest ich działanie przeciwzapalne.

Jest to ważne w walce z otyłością trzewną i „odgrywa okrutną rolę w insulinooporności i zespole metabolicznym, zespole zaburzeń metabolicznych.


ZOBACZ TAKŻE