Regularne ćwiczenia w połączeniu ze zdrową dietą to niezawodny sposób na utratę zbędnych kilogramów.
Zrzucanie tłuszczu trzewnego może jednak nie wymagać tak forsownych działań. Istnieją dowody na to, że dbanie o jelita może być kluczem do przywrócenia równowagi metabolicznej.
Niektóre badania sugerują nawet, że promując zdrowe bakterie jelitowe, suplementy mogą znacznie zmniejszyć tkankę tłuszczową w jamie brzusznej w ciągu 60 dni.
Coraz więcej dowodów sugeruje, że prebiotyki i suplementy probiotyczne mogą stanowić realne opcje leczenia stanów zapalnych i chorób przewlekłych.
Prebiotyki definiuje się jako grupę składników odżywczych, które odżywiają mikroflorę jelitową, system mikroorganizmów w układzie pokarmowym człowieka.
Działają poprzez zmianę składu mikrobiomu jelitowego na lepsze i wspieranie układu odpornościowego, wyjaśniają Holland i Barrett.
Probiotyki, które są żywymi organizmami, pomagają utrzymać zdrową równowagę, wspomagając trawienie i łagodząc problemy żołądkowe.
Niektóre badania sugerują, że przyjmowane jako suplement, zarówno prebiotyki, jak i probiotyki mogą odgrywać rolę w zwalczaniu utraty tłuszczu trzewnego.
W zeszłym roku badania opublikowane w czasopiśmie BMC Genes and Nutrition miały na celu ocenę, czy korzyści związane z jelitami każdego suplementu mogą poprawić zdrowie metaboliczne.
Celem badania była ocena, czy mogą zmienić molekuły odpowiedzialne za stany zapalne i choroby przewlekłe u osób z nadwagą.
Naukowcy postanowili również ustalić, czy jakiekolwiek zmiany w rozkładzie tkanki tłuszczowej byłyby możliwe dzięki suplementacji.
Wyniki pokazały: „W porównaniu z placebo, suplementy prebiotyczne/probiotyczne wiązały się z 35-procentową redukcją trzewnej tkanki tłuszczowej, ale bez zmiany masy ciała lub ogólnego procentu tkanki tłuszczowej”.
Dokładniej, grupa prebiotyków/probiotyków wykazała znaczną redukcję trzewnej tkanki tłuszczowej (VAT) po 60 dniach (37 procent) i 35 procent po 90 dniach.
Dla porównania, osoby otrzymujące placebo miały „niewielki, nieistotny wzrost” wzrostu podatku VAT w trakcie badania.
Pojawiły się inne znaczące wyniki, wykazujące zmniejszone ogólnoustrojowe zapalenie i ryzyko chorób przewlekłych wśród osób przyjmujących suplementy.
Naukowcy wyjaśnili: „Kluczowe odkrycia potwierdzają, że 90-dniowa suplementacja prebiotykiem/probiotykiem może wiązać się ze zmniejszeniem stanu zapalnego tkanki tłuszczowej, zmniejszeniem ogólnoustrojowego stanu zapalnego i zmniejszonym ryzykiem chorób przewlekłych.
„W połączeniu z nieoczekiwanymi odkryciami zmniejszonej trzewnej tkanki tłuszczowej, ta interwencja mogła skutkować poprawą ogólnego stanu zdrowia i zmniejszeniem ryzyka chorób przewlekłych”.
Jedną z ugruntowanych właściwości zarówno prebiotycznych, jak i probiotycznych suplementów jest ich działanie przeciwzapalne.
Jest to ważne w walce z otyłością trzewną i „odgrywa okrutną rolę w insulinooporności i zespole metabolicznym, zespole zaburzeń metabolicznych.