Chociaż są jednymi z najbardziej popularnych chipsów na świecie, Pringles są również poważnym zagrożeniem dla zdrowia, zgodnie z nowymi ustaleniami.
Chodzi o to, że te chipsy nie są wykonane tylko z ziemniaków, ale stanowią mieszankę płatków ziemniaczanych, kukurydzy i pszenicy wzbogaconą o liczne dodatki. Niektóre z tych dodatków są znanymi czynnikami rakotwórczymi i toksynami.
Proces produkcji obejmuje mieszanie składników w formie ciasta, a następnie prasowanie ich za pomocą form w celu uzyskania kształtu ziemniaków ciętych. Ciasto następnie smaży się we wrzącym oleju, a następnie suszy przez rozdmuchiwanie. W końcu smażone chipsy są obsypywane proszkami, które nadaja im odpowiedni smak i pakowane w puszki.
Według badań najbardziej szkodliwy składnik, który zawierają te chipsy jest w rzeczywistości produktem ubocznym, zwanym akrylamidem. Akrylamid jest wyjątkowo niebezpiecznym czynnikiem rakotwórczym, który jak udowodniono powoduje raka u zwierząt laboratoryjnych.
Ale ten silny czynnik rakotwórczy jest nie tylko zagrożeniem dla zdrowia zwierząt, ponieważ niektóre dawki są również toksyczne dla ludzkiego układu nerwowego. OSTRZEŻENIE w przypadku Pringles jest faktem, że te chipsy zawierają znacznie większe ilości akrylamidu niż są dozwolone.
Ta potężna toksyna powstaje podczas procesu przygotowywania żywności w wysokich temperaturach. Jest to produkt uboczny smażenia, pieczenia, gdy potrawy gotowane w wysokiej temperaturze tworzą żółtą / brązową skórkę na powierzchni.
Innymi słowy wszystkie potrawy gotowane w temperaturach wyższych niż 100˚C mogą zawierać tę toksynę.
Jednak chipsy ziemniaczane są szczególnie niebezpieczne, ponieważ są obciążone akryloamidem.
W 2005 r. stan Kalifornia wytoczył proces przeciwko producentom chipsów ziemniaczanych, gdyż nie ostrzegali konsumentów przed niebezpiecznymi składnikami jakie zawierają chipsy ziemniaczane i możliwymi zagrożeniami dla zdrowia, które ponoszą.