Czy smażone ziemniaki naprawdę zwiększają ryzyko przedwczesnej śmierci?

Istnieją nowe badania dotyczące wpływu smażonych ziemniaków na ludzi. Naukowcy dokonali tego na 4400 ludziach w wieku od 45 do 79 lat.

Ci ludzie jedli frytki, chipsy ziemniaczane i ziemniaki z cebulą, 2 lub więcej razy w tygodniu przez 8 lat.

Doszli do odkrycia, że ​​ci ludzie faktycznie zwiększyli ryzyko przedwczesnej śmierci. Ryzyko jest podwójne w porównaniu z ludźmi, którzy nie spożywali smażonych ziemniaków.

Inne ważne czynniki

W American Journal of Clinical Nutrition opublikowano badanie na ten sam temat. Według tego badania nie ma dowodów na istnienie związku między ryzykiem przedwczesnej śmierci ,a spożywaniem smażonych ziemniaków.

Jednak według głównego autora i naukowca z National Research Council w Padwie we Włoszech Nicoli Veronese istnieje jeszcze inny istotny czynnik.

Innym kluczowym czynnikiem, który może wyjaśnić moralność poprzez spożywanie ziemniaków, jest olej kuchenny. Olej kuchenny ma bogatą zawartość tłuszczów trans.

CNN donosi, że tłuszcz trans podnosi poziom złego cholesterolu, tj. LDL. a to może prowadzić do chorób serca.

Nicola Veronese ma nadzieję, że badanie będzie stanowić ostrzeżenie dla osób spożywających smażone ziemniaki na co dzień. Również ludzie ci powinni zmniejszyć spożycie smażonych ziemniaków i chipsów ziemniaczanych.

Jednak ten naukowiec zauważył również, że inne kluczowe czynniki mogą zwiększać ryzyko przedwczesnej śmierci u osób, które często spożywają smażone ziemniaki.

Innymi kluczowymi czynnikami są wysokie spożycie soli, brak aktywności i otyłość.

Co to jest akrylamid i jak go unikać

Profesor Larsson nie bierze udziału w badaniu, ale zrobiła własne badanie, jeśli chodzi o jedzenie ziemniaków. Według jej badań nie ma związku między zwiększonym ryzykiem chorób serca, a jedzeniem ziemniaków.

Z drugiej strony Stephanie Schiff, dietetyk w Northington Health’s Huntington Hospital w Nowym Jorku, twierdzi, że istnieje zagrożenie związane ze spożywaniem skrobiowych produktów spożywczych i smażonych ziemniaków.

A także, że ta żywność jest potencjalnym związkiem chemicznym, który może powodować raka. Nazwa substancji chemicznej to akrylamid.

Wyjaśniła, że ​​akryloamid jest substancją chemiczną, która powstaje, gdy niektóre produkty spożywcze mają wysoką temperaturę. Te produkty to produkty skrobiowe, takie jak ziemniaki smażone lub pieczone. Możesz temu zapobiec, po prostu gotując na parze.


ZOBACZ TAKŻE