Czy smażone ziemniaki naprawdę zwiększają ryzyko przedwczesnej śmierci?

Istnieją nowe badania dotyczące wpływu smażonych ziemniaków na ludzi. Naukowcy dokonali tego na 4400 ludziach w wieku od 45 do 79 lat.

Ci ludzie jedli frytki, chipsy ziemniaczane i ziemniaki z cebulą, 2 lub więcej razy w tygodniu przez 8 lat.

Doszli do odkrycia, że ​​ci ludzie faktycznie zwiększyli ryzyko przedwczesnej śmierci. Ryzyko jest podwójne w porównaniu z ludźmi, którzy nie spożywali smażonych ziemniaków.

Inne ważne czynniki

W American Journal of Clinical Nutrition opublikowano badanie na ten sam temat. Według tego badania nie ma dowodów na istnienie związku między ryzykiem przedwczesnej śmierci ,a spożywaniem smażonych ziemniaków.


Jednak według głównego autora i naukowca z National Research Council w Padwie we Włoszech Nicoli Veronese istnieje jeszcze inny istotny czynnik.

Innym kluczowym czynnikiem, który może wyjaśnić moralność poprzez spożywanie ziemniaków, jest olej kuchenny. Olej kuchenny ma bogatą zawartość tłuszczów trans.

CNN donosi, że tłuszcz trans podnosi poziom złego cholesterolu, tj. LDL. a to może prowadzić do chorób serca.

Nicola Veronese ma nadzieję, że badanie będzie stanowić ostrzeżenie dla osób spożywających smażone ziemniaki na co dzień. Również ludzie ci powinni zmniejszyć spożycie smażonych ziemniaków i chipsów ziemniaczanych.

Jednak ten naukowiec zauważył również, że inne kluczowe czynniki mogą zwiększać ryzyko przedwczesnej śmierci u osób, które często spożywają smażone ziemniaki.

Innymi kluczowymi czynnikami są wysokie spożycie soli, brak aktywności i otyłość.

Co to jest akrylamid i jak go unikać

Profesor Larsson nie bierze udziału w badaniu, ale zrobiła własne badanie, jeśli chodzi o jedzenie ziemniaków. Według jej badań nie ma związku między zwiększonym ryzykiem chorób serca, a jedzeniem ziemniaków.

Z drugiej strony Stephanie Schiff, dietetyk w Northington Health’s Huntington Hospital w Nowym Jorku, twierdzi, że istnieje zagrożenie związane ze spożywaniem skrobiowych produktów spożywczych i smażonych ziemniaków.

A także, że ta żywność jest potencjalnym związkiem chemicznym, który może powodować raka. Nazwa substancji chemicznej to akrylamid.

Wyjaśniła, że ​​akryloamid jest substancją chemiczną, która powstaje, gdy niektóre produkty spożywcze mają wysoką temperaturę. Te produkty to produkty skrobiowe, takie jak ziemniaki smażone lub pieczone. Możesz temu zapobiec, po prostu gotując na parze.


loading...
loading...
-70%

PLANUJESZ ZAKUPY?
SKORZYSTAJ Z PROMOCJI

PROMOCJE -70%
Setki promocji i kuponów rabatowych do najpopularniejszych sklepów czeka na Ciebie!
  • UNIKALNE KODY RABATOWE
  • WSPANIAŁE WYPRZEDAŻE I PROMOCJE
  • OSZCZĘDZAJ KUPUJĄC ULUBIONE PRODUKTY

Wybrane dla ciebie

Prawdopodobnie znasz czosnek jako jeden z najlepszych składników, który dodaje wspaniałego smaku wielu przepisom. Jest to jednak również jeden z najsilniejszych naturalnych środków do...
Setki lat temu rak był prawie nieznanym terminem. Jednak wzrost konsumpcji niskiej jakości żywności i produktów mlecznych, żywności przetworzonej, cukru rafinowanego spowodował powstanie wielu...
Czy Twoja pewność siebie jest zakłócona z powodu zarostu? Wypróbuj te domowe środki, które pozwolą Ci pozbyć się tego problemu. Włosy na twarzy są zjawiskiem normalnie...
Możemy mieć strupy w dowolnym miejscu na naszym ciele - w tym w naszym nosie Stwardniały, wysuszony śluz może być jak strupy i jest...

Nowe badania sugerują spożywanie czekolady na śniadanie, aby schudnąć i wzmocnić mózg

Według naukowców z Uniwersytetu w Tel Awiwie w Izraelu, jedzenie czekolady rano może pomóc ludziom lepiej funkcjonować. Istnieje powszechne przekonanie, że należy unikać spożywania...

Po przeczytaniu tego nigdy już nie będziesz używać telefonu w toalecie!

Wszyscy mamy ten dziwny zwyczaj zabrania telefonu do toalety. Czy wiesz jednak, że w ten sposób narażasz siebie i innych na bakterie E. coli,...

Poznaj naturalne środki na ból zęba, które faktycznie działają

Prawdopodobnie zgodzisz się, że ból zęba jest jednym z najgorszych bólu jakiego możesz kiedykolwiek doświadczyć. Może pojawić się w dowolnym momencie, gdy jesz ulubioną...

Cichy zabójca w kuchni: zawiera bakterie i szkodliwe chemikalia

Konwencjonalne przyprawy można znaleźć w prawie każdej kuchni. Przyprawy te zawierają jednak szkodliwe składniki, takie jak konserwanty, sztuczne kolory i GMO. Thomas Fricke, prezes i...

Mała dziewczynka pokonuje zapalenie stawów usuwając te 3 rzeczy z diety!

Izabela cierpiała na chorobę autoimmunologiczną znaną jako MCTD lub mieszaną chorobę tkanki łącznej. Kiedy po raz pierwszy odwiedziła dr. Marka Hymana, jej diagnoza obejmowała...