Sól na migreny: prawda czy fałsz?

Natknęliśmy się na anegdoty, które sugerują, że przyjmowanie soli na migrenę czyni cuda. Niektórzy sugerują nawet rozpuszczenie soli w soku z cytryny. Ale czy jest jakaś prawda za tym anegdotycznym lekarstwem na migreny? Sprawdźmy to!

Migrenę z powodu odwodnienia można wyleczyć solą

Jeśli migrena jest wywoływana przez upalny dzień na słońcu lub po intensywnych ćwiczeniach przyczyną może być odwodnienie. Picie tylko wody nie pomoże, ponieważ potrzebujesz również elektrolitów, takich jak sód.

Niski poziom sodu może powodować zaburzenia równowagi elektrolitowej i wpływać na nerwy. W takich przypadkach wypicie szklanki wody z łyżeczką soli kuchennej lub soli himalajskiej może pomóc przywrócić równowagę elektrolitową do normy i zapewnić pewną ulgę.

Migrena wywołana przez inne czynniki wyzwalające nie może być wyleczona solą

Ale jeśli migrena nie jest związana z odwodnieniem, sól może nie pomóc zmniejszyć bólu głowy. W rzeczywistości możliwe jest, że sól może zwiększyć ból. Ból migrenowy jest związany z rozszerzeniem naczyń krwionośnych, które dostarczają krew do mózgu.

Tak więc leki na migrenę koncentrują się na zwężeniu tych naczyń krwionośnych – na przykład tryptany łagodzą ból migreny, czyniąc neuroprzekaźnik serotoninę bardziej dostępnym, ponieważ serotonina pomaga zwężać naczynia krwionośne.

Niski poziom serotoniny jest w rzeczywistości związany z bólem migrenowym. Sól może jednak zmniejszać dostępność serotoniny i nasilać ból.

Według ajurwedy migrena powstaje z powodu braku równowagi w naszej doha pitta. Ta nierównowaga zakłóca przepływ krwi do mózgu, powodując pulsowanie. Brak równowagi w doha pitta powoduje palący, ostry i silny ból. Te objawy mogą być również związane z wrażliwością na światło i wrażeniami wizualnymi.

Ajurweda sugeruje, że migreny są wywoływane przez zaburzenia równowagi trawiennej, gromadzenie się toksyn trawiennych, narażenie na zanieczyszczenie środowiska i nadmierny stres. Wiadomo też, że za dużo soli zakłóca równowagę pitta dosta.

Jednak niskie spożycie soli może być związane z migreną

Co ciekawe, podczas gdy sól może nie wyleczyć wszystkich rodzajów migreny, niskie spożycie sodu może zwiększyć częstość migreny, wynika z badań z 2016 roku.

Już w 1951 r. badania wykazały, że równowaga soli i wody w organizmie ma do odegrania rolę w migrenach. Nowsze badania wykazały, że podczas ataku migreny wzrasta poziom sodu w płynie otaczającym mózg i rdzeń kręgowy (płyn mózgowo-rdzeniowy).

Większość migren występuje rano lub późnym popołudniem, kiedy poziom sodu naturalnie osiąga najwyższy poziom. Można by pomyśleć, że zmniejszenie zawartości soli w diecie może utrzymywać niski poziom sodu w płynie mózgowo-rdzeniowym i zapobiegać migrenie.

Podsumowując, sól może pomóc zmniejszyć ból migrenowy jeśli jest on spowodowany odwodnieniem. Badanie z 2016 r. łączy niskie spożycie soli z większą liczbą migren, nie spożywaj też zbyt dużo soli, ponieważ ma ona inne szkodliwe i długotrwałe skutki uboczne.


ZOBACZ TAKŻE