Sprawdź co „pierdnięcia” mówią o Twoim zdrowiu

Czy zauważyłeś, że niektóre produkty powodują, że twoje pierdnięcia są wyjątkowo śmierdzące? To całkowicie normalne i nie oznacza to, że musisz przestać je jeść.

Pokarmy bogate w siarkę, takie jak jaja lub inne rodzaje żywności, takie jak brokuły, migdały, brukselka i kalafiory zazwyczaj wywołują śmierdzące pierdnięcia, ale są zdrowe, więc nie należy przerywać ich spożywania.

Jedzenie pokarmów, które powodują gazy jest zdrowe, ponieważ pomaga to procesowi trawienia, mikroby w jelitach łatwiej absorbują wszystkie składniki odżywcze. Regularne pierdzenie jest znakiem, że spożywasz wystarczającą ilość błonnika i masz zdrową ilość bakterii w jelitach.

Przeciętny człowiek pierdzi około 14–15 razy dziennie, a jeśli tak to znaczy, że układ trawienny wykonuje dobrą robotę. Nawet śmierdzące są dobrym znakiem, możesz w to uwierzyć? Ale czym właściwie są pierdnięcia? Są mieszaniną połkniętego powietrza i gazu wytwarzanego przez bakterie w dolnych jelitach.


Nawet jeśli powiedzieliśmy, że pierdzenie jest normalne i to dobry znak, istnieje kilka wyjątków od tej reguły. Na przykład, jeśli twoje pierdnięcia pachną naprawdę strasznie i zwykle zdarzają się po pewnym posiłku może to oznaczać, że masz problem z trawieniem tego pokarmu.

Jeśli pierdzisz po spożyciu nabiału może to oznaczać, że nie tolerujesz laktozy. Jeśli z drugiej strony twoje pierdnięcia są bardzo częste, a szczególnie śmierdzące, możesz mieć chroniczny problem, taki jak IBS, celiakia lub niektóre zakażenia przewodu pokarmowego, co oznacza, że ​​musisz skonsultować się z lekarzem.

Pierdzenie więcej niż 22 razy dziennie może wskazywać na spożywanie pokarmów lub napojów, które pompują dużo powietrza do układu trawiennego. Może się zdarzyć, że pijesz za dużo kawy, jesz za dużo węglowodanów lub pokarmów, które nie mogą być łatwo strawione i musisz ta ilość zmniejszyć.

Dieta wegetariańska może być również przyczyną częstego pierdzenia lub zbyt szybkiego połykania pokarmu, w którym przepuszcza się zbyt dużo powietrza, co powoduje wzdęcie i gazy.

Jeśli śmierdzące pierdnięcia powodują nieprzyjemne sytuacje możesz coś z tym zrobić, aby temu zapobiec.

Na przykład unikaj żywności bogatej w siarkę, takiej jak wołowina lub wieprzowina zamiast tego zastąp je rybami i kurczakiem. Od razu zauważysz zmiany na lepsze.


loading...
loading...
-70%

PLANUJESZ ZAKUPY?
SKORZYSTAJ Z PROMOCJI

PROMOCJE -70%
Setki promocji i kuponów rabatowych do najpopularniejszych sklepów czeka na Ciebie!
  • UNIKALNE KODY RABATOWE
  • WSPANIAŁE WYPRZEDAŻE I PROMOCJE
  • OSZCZĘDZAJ KUPUJĄC ULUBIONE PRODUKTY

Wybrane dla ciebie

Zielone warzywa liściaste stanowią ważną część zdrowej diety. Są pełne witamin, minerałów, błonnika i mają niską zawartość kalorii. Spożywanie diety bogatej w liściaste warzywa może przynieść...
ARACHNOFOBIA jest wyniszczającym lękiem przed pająkami i innymi wielonożnymi stworzeniami, w tym skorpionami. Choroba została po raz pierwszy zdefiniowana w latach 20-tych XX wieku...
Czosnek to wielki pomocnik chroniący nasze zdrowie. Nadaje on niepowtarzalny smak wszystkim potrawą i dodatkowo specyficzny zapach. Czosnek jest również wykorzystywany w medycynie naturalnej. Czosnek zmniejsza ryzyko ataku serca, zapobiega problemom z sercem,...
Wszyscy mamy ten dziwny zwyczaj zabrania telefonu do toalety. Czy wiesz jednak, że w ten sposób narażasz siebie i innych na bakterie E. coli,...

Nowe badania sugerują spożywanie czekolady na śniadanie, aby schudnąć i wzmocnić mózg

Według naukowców z Uniwersytetu w Tel Awiwie w Izraelu, jedzenie czekolady rano może pomóc ludziom lepiej funkcjonować. Istnieje powszechne przekonanie, że należy unikać spożywania...

Po przeczytaniu tego nigdy już nie będziesz używać telefonu w toalecie!

Wszyscy mamy ten dziwny zwyczaj zabrania telefonu do toalety. Czy wiesz jednak, że w ten sposób narażasz siebie i innych na bakterie E. coli,...

Poznaj naturalne środki na ból zęba, które faktycznie działają

Prawdopodobnie zgodzisz się, że ból zęba jest jednym z najgorszych bólu jakiego możesz kiedykolwiek doświadczyć. Może pojawić się w dowolnym momencie, gdy jesz ulubioną...

Cichy zabójca w kuchni: zawiera bakterie i szkodliwe chemikalia

Konwencjonalne przyprawy można znaleźć w prawie każdej kuchni. Przyprawy te zawierają jednak szkodliwe składniki, takie jak konserwanty, sztuczne kolory i GMO. Thomas Fricke, prezes i...

Mała dziewczynka pokonuje zapalenie stawów usuwając te 3 rzeczy z diety!

Izabela cierpiała na chorobę autoimmunologiczną znaną jako MCTD lub mieszaną chorobę tkanki łącznej. Kiedy po raz pierwszy odwiedziła dr. Marka Hymana, jej diagnoza obejmowała...