Szałwia obniża poziom cukru we krwi i cholesterolu w ciągu 2 godzin!

Literatura promująca prozdrowotne działanie suplementów ziołowych jest obszerna. Wiele z tych badań wskazuje, że działanie przeciwcukrzycowe ziół jest w niektórych przypadkach porównywalne z działaniem leków.

Szałwia, która zawiera szeroką gamę witamin i minerałów może być jednym z najbardziej użytecznych środków roślinnych w zapobieganiu cukrzycy.

Mając na uwadze te informacje, naukowcy starali się ocenić wpływ ekstraktów z szałwii na poziom cholesterolu i cukru we krwi.

W jednym badaniu dokonano tego, skupiając się na 40 pacjentach z cukrzycą i wysokim cholesterolem, którym podawano ekstrakt z herbaty szałwiowej przez trzy miesiące.

Wyniki opublikowane w Complementary Therapies in Medicine, zebrane w okresie trzech miesięcy, ujawniły, że uczestnicy mieli niższy poziom glukozy na czczo i niższy średni poziom glukozy.

Jeśli chodzi o cholesterol, ich miary całkowitego cholesterolu, trójglicerydów i szkodliwego cholesterolu LDL również zostały obniżone.

[quads id=5]

Autorzy badania doszli do wniosku, że „liście [szałwii] mogą być bezpieczne i mieć działanie przeciwhiperglikemiczne i poprawiające poziom lipidów u pacjentów z hiperlipidemią i cukrzycą typu 2”.

Inne podwójnie ślepe badanie kliniczne przyniosło podobne wyniki, próbując ocenić wpływ ekstraktu z szałwii na 80 osób ze źle kontrolowaną cukrzycą.

Po dwóch godzinach postu naukowcy zaobserwowali pozytywny wpływ na poziom cukru we krwi w porównaniu z grupą kontrolną.

Wyniki opublikowane w Journal of Renal Injury Prevention sugerują, że wyższe dawki ekstraktu z szałwii mogą być konieczne do obniżenia poziomu glukozy we krwi na czczo.

Według tych badań związki zawarte w herbacie z szałwii wydają się również wywierać działanie przeciwzapalne w całym organizmie.

Jednym ze szczególnie silnych składników szałwii jest kwas rozmarynowy, który, jak wykazano w badaniach na zwierzętach, zapewnia liczne korzyści.

Uważa się, że związek ten jest odpowiedzialny za zwalczanie zarówno stanów zapalnych, jak i poziomu cukru we krwi.

Uważa się również, że ekstrakt poprawia wrażliwość na insulinę, z efektem porównywalnym z rozyglitazonem.

Wykazano, że kamfora, która nadaje szałwii jej wyjątkowy aromat, stosowana w postaci olejku stymuluje zakończenia nerwowe.

Wiele właściwości przeciwzapalnych i przeciwutleniających rośliny zawdzięcza również kwasom kanonowym i fenolowym.

Kwasy te bezpośrednio aktywują cząsteczki, które pomagają między innymi regulować poziom cukru we krwi, lipidy i stany zapalne.

Na przykład badania na gryzoniach wykazały, że szałwia może zwiększać krążenie związków przeciwzapalnych we krwi.

Zapalenie, które w pewnym stopniu występuje u wszystkich ludzi, jest ważne do kontrolowania, ponieważ działa jako brama do choroby.

Chociaż wszystkie te korzyści zdrowotne można czerpać z jedzenia surowej szałwii, istnieją inne zastosowania, które mogą być bardziej sprzyjające.

Badania sugerują, że na przykład picie jednej filiżanki szałwii dwa razy dziennie może znacznie zwiększyć obronę antyoksydacyjną.

Należy jednak zachować ostrożność, ponieważ picie bardzo dużych ilości herbaty z szałwii może wywołać problemy z sercem, uszkodzenie nerek i wymioty.


ZOBACZ TAKŻE