Ten owoc zalicza się do najlepszych produktów do walki z rakiem

Rak jest drugą najczęstszą przyczyną zgonów na świecie. Jednym z najczęstszych rodzajów raka jest rak okrężnicy, z szacowaną liczbą 50 000 zgonów w USA tylko w tym roku.

Jedno z ostatnich badań sugeruje, że spożywanie suszonych śliwek może znacznie zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego.

Więcej o badaniu

Badanie prowadzone było przez profesora na Texas A&M University, Nancy Turner i prezentowane na Konferencji Biologii w Massachusetts.

Turner i jej zespół twierdzą, że suszone śliwki mogą znacznie zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego poprzez utrzymanie bakterii jelitowych lub mikroflory jelitowej.

Wcześniejsze badania wykazały już bezpośredni związek między dietą, a metabolizmem i składem mikroflory jelitowej.

Turner powiedział na konferencji w Bostonie, że przewód pokarmowy zawiera tryliony bakterii, z których 400 gatunków udało się zidentyfikować.

Ich znajomość pozwoliła badaczom przetestować działanie suszonych śliwek na bakterie okrężnicy i jelit.

Według Turner i jej zespołu spożywanie suszonych śliwek zapewnia ważne korzyści zdrowotne dla jelita grubego, w tym:

– Zatrzymanie mikroflory okrężnicy
– Utrzymanie wzorców metabolizmu drobnoustrojów w okrężnicy
– Zmniejszona liczba nieprawidłowych ognisk krypty – gruczołów w okrężnicy i wyściółce odbytnicy – jedna z głównych oznak rozwoju raka

Ze względu na zdolność suszonych śliwek do promowania zatrzymywania mikroflory jelitowej i metabolizmu naukowcy doszli do wniosku, że mogą znacznie zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, a nawet mu zapobiec.

Świeże śliwki czy suszone?

Następnym pytaniem jest czy powinieneś spożywać tylko świeże śliwki czy możesz je zastąpić suszonymi śliwkami.

Jak wyjaśniają badacze chociaż wszystkie śliwki można uznać za zdrowe rozwiązanie, nie wszystkie wpływają pozytywnie na zapobieganie rakowi.

Udowodniono, że suszone śliwki zmniejszają ryzyko raka, ale to nie znaczy, że świeże śliwki mogą zrobić to samo.

Suszone śliwki zawierają nierozpuszczalny i rozpuszczalny błonnik, a także sorbitol – w przeciwieństwie do świeżych śliwek. Zwiększają związki fenolowe i inne korzystne mikroorganizmy jelitowe.


ZOBACZ TAKŻE