Strona głównaInformacjeTen owoc zalicza się do najlepszych produktów do walki z rakiem

Ten owoc zalicza się do najlepszych produktów do walki z rakiem

Rak jest drugą najczęstszą przyczyną zgonów na świecie. Jednym z najczęstszych rodzajów raka jest rak okrężnicy, z szacowaną liczbą 50 000 zgonów w USA tylko w tym roku.

Jedno z ostatnich badań sugeruje, że spożywanie suszonych śliwek może znacznie zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego.

Więcej o badaniu

Badanie prowadzone było przez profesora na Texas A&M University, Nancy Turner i prezentowane na Konferencji Biologii w Massachusetts.

Turner i jej zespół twierdzą, że suszone śliwki mogą znacznie zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego poprzez utrzymanie bakterii jelitowych lub mikroflory jelitowej.

Wcześniejsze badania wykazały już bezpośredni związek między dietą, a metabolizmem i składem mikroflory jelitowej.

Turner powiedział na konferencji w Bostonie, że przewód pokarmowy zawiera tryliony bakterii, z których 400 gatunków udało się zidentyfikować.


Ich znajomość pozwoliła badaczom przetestować działanie suszonych śliwek na bakterie okrężnicy i jelit.

Według Turner i jej zespołu spożywanie suszonych śliwek zapewnia ważne korzyści zdrowotne dla jelita grubego, w tym:



– Zatrzymanie mikroflory okrężnicy
– Utrzymanie wzorców metabolizmu drobnoustrojów w okrężnicy
– Zmniejszona liczba nieprawidłowych ognisk krypty – gruczołów w okrężnicy i wyściółce odbytnicy – jedna z głównych oznak rozwoju raka

Ze względu na zdolność suszonych śliwek do promowania zatrzymywania mikroflory jelitowej i metabolizmu naukowcy doszli do wniosku, że mogą znacznie zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, a nawet mu zapobiec.

NIE PRZEGAP!  10 ważnych rzeczy, które musimy wiedzieć o swojej grupie krwi

Świeże śliwki czy suszone?

Następnym pytaniem jest czy powinieneś spożywać tylko świeże śliwki czy możesz je zastąpić suszonymi śliwkami.

NIE PRZEGAP!  10 ważnych rzeczy, które musimy wiedzieć o swojej grupie krwi

Jak wyjaśniają badacze chociaż wszystkie śliwki można uznać za zdrowe rozwiązanie, nie wszystkie wpływają pozytywnie na zapobieganie rakowi.

Udowodniono, że suszone śliwki zmniejszają ryzyko raka, ale to nie znaczy, że świeże śliwki mogą zrobić to samo.

Suszone śliwki zawierają nierozpuszczalny i rozpuszczalny błonnik, a także sorbitol – w przeciwieństwie do świeżych śliwek. Zwiększają związki fenolowe i inne korzystne mikroorganizmy jelitowe.



Lekarze ostrzegają każdego po 40-tce, aby zaprzestał przyjmowania Ibuprofenu.

Istnieje coraz więcej dowodów na to, że jeden z najpopularniejszych dostępnych bez recepty leków przeciwbólowych - Ibuprofen - może powodować poważne problemy zdrowotne, w...

OSTRZEŻENIE DLA KOBIET! Nigdy nie jedz tej części kurczaka!

To jest prawdziwa historia, która została wysłana przez jednego z naszych obserwatorów z prośbą o zachowanie anonimowości. W rzeczywistości jest to ostrzeżenie dla wszystkich ludzi,...

Jeżeli pijesz kawę rano na pusty żołądek – przeczytaj ten artykuł!

Wszyscy uwielbiamy filiżankę kawy rano, tak właśnie zaczyna się nasz dzień i budzi nas rano. Kto nie lubi popijać filiżankę kawy w piękny słoneczny...

Poznaj to, czego nikt nie powiedział Ci o menopauzie

Brak okresów przez rok wskazuje, że kobieta przechodzi z fazy rozrodczej do fazy niereprodukcyjnej, tzn. wkroczyła w okres menopauzy. U większości kobiet menopauza rozpoczyna...

Czy krowie mleko jest zdrowe, a może lepiej go nie pić?

Każdy z nas chociaż raz widział w swoim życiu reklamę w telewizji, w której zachwalane są korzyści zdrowotne krowiego mleka. Ale czy rzeczywiście jest...

12 niebezpiecznych nawyków przed snem, których zawsze należy unikać

Oto 12 rzeczy, których należy unikać każdego wieczoru tuż przed pójściem spać, zwłaszcza jeśli ciężko ci jest zasnąć.
NIE PRZEGAP!  Cichy zabójca w kuchni: zawiera bakterie i szkodliwe chemikalia
Lista problemów, które zakłócają Twój sen, których...