Ten popularny napój zmniejsza tworzenie się skrzepów krwi, zmniejszając ryzyko udaru mózgu

W czasopiśmie Biomedicine and Pharmacotherapy opublikowano badanie, w którym naukowcy zauważyli korzyści płynące ze związku występującego w herbacie.

Wykazano, że związek ten znany jako cystatyna, promuje „ aktywność przeciwzakrzepową ”.

Cystatyna pomaga rozrzedzić krew, rozluźniając naczynia krwionośne i hamując sklejanie się płytek krwi.

Dr Gill Jenkins powiedział: „Herbata jest dobrze znana ze swoich właściwości zdrowotnych dla serca, w tym obniżania ciśnienia krwi i działania przeciwutleniającego”.

Te korzyści zdrowotne można przypisać polifenolom występującym w herbacie, takim jak flawonoidy.

Dr Jenkins dodał: „Teraz te nowe badania ujawniły kolejną zaletę, a naturalny związek w herbacie pomaga chronić serce i mózg poprzez zmniejszenie krzepnięcia”.

Lekarz wyjaśnił: „To kolejny dowód na to, że osoby regularnie pijące herbatę rzadziej zapadają na choroby serca lub udary”.

Dr Jenkins zwrócił uwagę na inne badanie, które dowiodło, jak korzystne jest picie herbaty dla zdrowia ludzi.

Na podstawie ankiety przeprowadzonej wśród „prawie pół miliona dorosłych Brytyjczyków” wyniki wykazały, że picie trzech filiżanek herbaty dziennie jest idealne.

Dzieje się tak, ponieważ trzy filiżanki dziennie wiązały się z 24-procentowym zmniejszeniem ryzyka śmierci z powodu chorób układu krążenia.

Obszerna recenzja przeprowadzona przez dr Tima Bonda, dr Gilla Jenkinsa i dr Emmę Derbyshire również podkreśliła korzyści dla zdrowia serca i mózgu wynikające z regularnego picia herbaty.

W przeglądzie podkreślono, że picie herbaty wiąże się z poprawą funkcji naczyń i śródbłonka, co może pomóc obniżyć ciśnienie krwi.

Ponadto picie herbaty wiąże się z poprawą uwagi i szybkością psychomotoryczną.

A picie herbaty może zmniejszyć ryzyko depresji ze względu na relaksujące działanie L-teaniny i poprawę krążenia w mózgu.


ZOBACZ TAKŻE