Zaskocz swoje dzieci tą naturalną domową nutellą

Odbyło się wiele dyskusji na temat składników używanych do wyboru najpopularniejszego śniadania wśród dzieci na całym świecie. Według dr Yoni Freedhoff, specjalisty od otyłości z University of Ottawa, firma produkująca nutelle dodaje więcej cukru i mniej orzechów laskowych niż podane jest na etykiecie produktu.

domowa nutella

Mówiąc dokładniej Nutella zawiera 70% tłuszczów nasyconych i cukrów przetworzonych. Tylko dwie łyżki (37 gramów) Nutelli zawierają 200 kalorii, dodatkowo ten czekoladowy krem z orzechów laskowych zawiera 15 mg sodu i 2 g białka na porcję.

Zaskocz swoje dzieci tą naturalną domową nutellą

Wszyscy przyznają, że kombinacja cukru, modyfikowanych olejów roślinnych i przetworzonej czekolady jest daleka od zdrowego śniadania, szczególnie takiego, które należy podawać dzieciom.

Najgorsze jest to, że większość z tych olejów, takich jak nasiona soi jest pozbawiona składników odżywczych, ponieważ są przetwarzane w wysokiej temperaturze, a tym samym pozbawione wszystkich składników odżywczych, które mogą naturalnie występować, jak witamina E i niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3. Często też zawierają mnóstwo chemikaliów.

Właśnie z tego powodu Ferrero, producent Nutelli stracił 3 miliony dolarów przez pozew złożonego przez matkę z Kalifornii, która twierdziła, że ​​firma wykorzystała reklamę wprowadzającą w błąd swoich konsumentów, aby sprzedać swój produkt.

Jeśli nie chcesz pozbawiać swoich dzieci tego smakołyku, spróbuj tej naturalnej i znacznie zdrowszej wersji Nutelli. Przepis jest dość prosty i otrzymujesz około 1,5 kg domowej roboty Nutelli, bez dodatków i szkodliwych substancji chemicznych. Co najlepsze, twoje dzieci pokochają go!

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 200 g masła
  • 6 łyżek stołowych mąki pełnoziarnistej
  • 6 łyżek stołowych kakao w proszku
  • 200 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 200 g orzechów laskowych

Przygotowanie:

Zmiel orzechy laskowe w robocie kuchennym. W misce wymieszaj kakao, mąkę i cukier puder. Dodaj pół litra mleka i 1 jajko i dobrze wymieszaj.

Wlej drugą połowę mleka do garnka i zagotuj. Gdy mleko się zagotuje, dodaj mieszaninę, którą prędzej przygotowałaś. Pamiętaj o ciągłym mieszaniu.

Dodaj zmielone orzechy. Zmniejsz temperaturę, ale nie przestawaj mieszać, aż mieszanina zgęstnieje. Zdejmij z ognia i dodaj masło.

Gdy ostygnie użyj miksera, aby wyeliminować wszelkie grudki. Przechowuj w szklanym słoiku w lodówce. Okres trwałości tej domowej roboty Nutelli wynosi około jednego miesiąca.


loading...
loading...

TOP ARTYKUŁY