Odbyło się wiele dyskusji na temat składników używanych do wyboru najpopularniejszego śniadania wśród dzieci na całym świecie. Według dr Yoni Freedhoff, specjalisty od otyłości z University of Ottawa, firma produkująca nutelle dodaje więcej cukru i mniej orzechów laskowych niż podane jest na etykiecie produktu.
Mówiąc dokładniej Nutella zawiera 70% tłuszczów nasyconych i cukrów przetworzonych. Tylko dwie łyżki (37 gramów) Nutelli zawierają 200 kalorii, dodatkowo ten czekoladowy krem z orzechów laskowych zawiera 15 mg sodu i 2 g białka na porcję.
Zaskocz swoje dzieci tą naturalną domową nutellą
Wszyscy przyznają, że kombinacja cukru, modyfikowanych olejów roślinnych i przetworzonej czekolady jest daleka od zdrowego śniadania, szczególnie takiego, które należy podawać dzieciom.
Najgorsze jest to, że większość z tych olejów, takich jak nasiona soi jest pozbawiona składników odżywczych, ponieważ są przetwarzane w wysokiej temperaturze, a tym samym pozbawione wszystkich składników odżywczych, które mogą naturalnie występować, jak witamina E i niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3. Często też zawierają mnóstwo chemikaliów.
Właśnie z tego powodu Ferrero, producent Nutelli stracił 3 miliony dolarów przez pozew złożonego przez matkę z Kalifornii, która twierdziła, że firma wykorzystała reklamę wprowadzającą w błąd swoich konsumentów, aby sprzedać swój produkt.
Jeśli nie chcesz pozbawiać swoich dzieci tego smakołyku, spróbuj tej naturalnej i znacznie zdrowszej wersji Nutelli. Przepis jest dość prosty i otrzymujesz około 1,5 kg domowej roboty Nutelli, bez dodatków i szkodliwych substancji chemicznych. Co najlepsze, twoje dzieci pokochają go!
Składniki:
- 1 litr mleka
- 200 g masła
- 6 łyżek stołowych mąki pełnoziarnistej
- 6 łyżek stołowych kakao w proszku
- 200 g cukru pudru
- 1 jajko
- 200 g orzechów laskowych
Przygotowanie:
Zmiel orzechy laskowe w robocie kuchennym. W misce wymieszaj kakao, mąkę i cukier puder. Dodaj pół litra mleka i 1 jajko i dobrze wymieszaj.
Wlej drugą połowę mleka do garnka i zagotuj. Gdy mleko się zagotuje, dodaj mieszaninę, którą prędzej przygotowałaś. Pamiętaj o ciągłym mieszaniu.
Dodaj zmielone orzechy. Zmniejsz temperaturę, ale nie przestawaj mieszać, aż mieszanina zgęstnieje. Zdejmij z ognia i dodaj masło.
Gdy ostygnie użyj miksera, aby wyeliminować wszelkie grudki. Przechowuj w szklanym słoiku w lodówce. Okres trwałości tej domowej roboty Nutelli wynosi około jednego miesiąca.