Odbyło się wiele dyskusji na temat składników używanych do wyboru najpopularniejszego śniadania wśród dzieci na całym świecie. Według dr Yoni Freedhoff, specjalisty od otyłości z University of Ottawa, firma produkująca nutelle dodaje więcej cukru i mniej orzechów laskowych niż podane jest na etykiecie produktu.

domowa nutella

Mówiąc dokładniej Nutella zawiera 70% tłuszczów nasyconych i cukrów przetworzonych. Tylko dwie łyżki (37 gramów) Nutelli zawierają 200 kalorii, dodatkowo ten czekoladowy krem z orzechów laskowych zawiera 15 mg sodu i 2 g białka na porcję.

Zaskocz swoje dzieci tą naturalną domową nutellą

Wszyscy przyznają, że kombinacja cukru, modyfikowanych olejów roślinnych i przetworzonej czekolady jest daleka od zdrowego śniadania, szczególnie takiego, które należy podawać dzieciom.

Najgorsze jest to, że większość z tych olejów, takich jak nasiona soi jest pozbawiona składników odżywczych, ponieważ są przetwarzane w wysokiej temperaturze, a tym samym pozbawione wszystkich składników odżywczych, które mogą naturalnie występować, jak witamina E i niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3. Często też zawierają mnóstwo chemikaliów.

Właśnie z tego powodu Ferrero, producent Nutelli stracił 3 miliony dolarów przez pozew złożonego przez matkę z Kalifornii, która twierdziła, że ​​firma wykorzystała reklamę wprowadzającą w błąd swoich konsumentów, aby sprzedać swój produkt.

Jeśli nie chcesz pozbawiać swoich dzieci tego smakołyku, spróbuj tej naturalnej i znacznie zdrowszej wersji Nutelli. Przepis jest dość prosty i otrzymujesz około 1,5 kg domowej roboty Nutelli, bez dodatków i szkodliwych substancji chemicznych. Co najlepsze, twoje dzieci pokochają go!

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 200 g masła
  • 6 łyżek stołowych mąki pełnoziarnistej
  • 6 łyżek stołowych kakao w proszku
  • 200 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 200 g orzechów laskowych

Przygotowanie:

Zmiel orzechy laskowe w robocie kuchennym. W misce wymieszaj kakao, mąkę i cukier puder. Dodaj pół litra mleka i 1 jajko i dobrze wymieszaj.

Wlej drugą połowę mleka do garnka i zagotuj. Gdy mleko się zagotuje, dodaj mieszaninę, którą prędzej przygotowałaś. Pamiętaj o ciągłym mieszaniu.

Dodaj zmielone orzechy. Zmniejsz temperaturę, ale nie przestawaj mieszać, aż mieszanina zgęstnieje. Zdejmij z ognia i dodaj masło.

Gdy ostygnie użyj miksera, aby wyeliminować wszelkie grudki. Przechowuj w szklanym słoiku w lodówce. Okres trwałości tej domowej roboty Nutelli wynosi około jednego miesiąca.



loading...
loading...

Aktualizacja: 16 lipca 2019