Oprócz słodkiego i pysznego smaku daktyle są doskonałym źródłem witamin i minerałów, które mogą zwiększyć Twoją energię i zapewnić szereg korzyści zdrowotnych.
Oto korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia 3 daktyli dziennie :
Mają wysoką wartość odżywczą
Tylko trzy daktyle dziennie dostarczą ci znacznej ilości błonnika, witaminy B6, potasu, miedzi, magnezu i manganu. Dlatego nie musisz przyjmować dodatkowych witamin.
Poprawiają trawienie
Daktyle są idealnym rozwiązaniem dla wielu problemów trawiennych, w tym zaparć, niestrawności, a nawet mogą zapobiegać rakowi okrężnicy. Mają również zdolność łagodzenia objawów hemoroidów.
Daktyle jako środek przeciwbólowy
Ze względu na wysoką zawartość magnezu daktyle mogą zmniejszać obrzęk i łagodzić ból. Ponadto magnez może zmniejszać zapalenie tętnic i zapobiegać ryzyku uszkodzenia serca i innych infekcji.
Terminy zdrowej ciąży
Badanie przeprowadzone na 69 kobietach, które jadły daktyle w ciągu ostatnich 4 tygodni ciąży wykazało, że mogą one sprawić, że poród będzie mniej bolesny. Również daktyle mogą pomóc Ci schudnąć po ciąży.
Lek na wysokie ciśnienie krwi i udar
Daktyle są obfite w potas, który ma zdolność poprawy zdrowia serca i obniżenia ciśnienia krwi. Według siedmiu różnych badań opublikowanych w American Journal of Clinical Nutrition, 100 mg magnezu dziennie może zmniejszyć ryzyko udaru mózgu o 10%.
Poprawiają funkcję serca
Składniki odżywcze znajdujące się w daktylach mogą poprawić aktywność mózgu i zdrowie. Ponadto prawidłowe spożycie witaminy B6 może znacznie poprawić funkcje mózgu, w tym skupienie, czujność, dokładność i pamięć.