Zdrowie5 pokarmów do przywrócenia odpowiedniej flory jelitowej

5 pokarmów do przywrócenia odpowiedniej flory jelitowej

Ogólnie rzecz biorąc nie zwracamy dużej uwagi na jelita. Ale jelita, które nie działają w sposób zrównoważony są źródłem toksyn dla organizmu, a także uniemożliwiają odpowiednie przyswajanie składników odżywczych z pożywienia, które spożywasz.

W tym artykule wyjaśnimy w jaki sposób można regulować funkcje jelitowe i przywracać naturalną florę dzięki niektórym niezbędnym pokarmom probiotycznym w diecie.

Probiotyki

Probiotyki to żywe bakterie, które znajdują się w żywności. Te mikroorganizmy pomagają wzmocnić układ odpornościowy i przywracać florę jelitową, która cierpi z powodu złej diety, antybiotyków i problemów jelitowych.

Jedząc je codziennie znacząco poprawisz niektóre problemy zdrowotne:

    • Zaparcia
    • Gazy i wzdęcia
    • Wzdęcia po jedzeniu
    • Choroba Crohna
    • Zespół jelita drażliwego

Jogurty

Jogurt to również bardzo naturalna żywność,  jeśli sam ją wykonasz w domu. W rezultacie unikasz barwników, aromatów i cukrów dodawanych do smakowych jogurtów sprzedawanych w sklepach.

Wyprodukowanie go w domu pozwoli Ci czerpać korzyści ze wszystkich jego właściwości, wykorzystywać mleko wysokiej jakości i oszczędzać pieniądze. Jego smak jest również pyszny.

Kefiry

Kefir jest jeszcze zdrowszy niż jogurt, ponieważ jest bogaty w żywe drożdże i zawiera mniej laktozy. Ma lekko kwaśny smak, ale można go osłodzić odrobiną miodu lub syropem z agawy.

Kefir należy umieścić w pojemniku z mlekiem. Po upływie 24 do 48 godzin odcedź go i wypij lub przechowuj w lodówce. Należy pamiętać, że są ludzie, którzy nie tolerują laktozy, ale dobrze trawią sfermentowane produkty.

Kapusta kiszona

Kiszona kapusta jest pokarmem charakterystycznym dla niektórych krajów europejskich, takich jak Niemcy czy Polska, gdzie służy jako dodatek do mięsa i ryb ułatwiający trawienie. Powstaje przez fermentację liści kapusty z wodą i solą.

Kiszona kapusta naprawdę poprawia naszą florę bakteryjną jelitową, jest naturalnie wytwarzana. Najlepiej zrobić ją samemu. Możesz spróbować z różnymi rodzajami kapusty i innych warzyw.

Fermentowany ananas

Ten pyszny przepis jest zwykle wytwarzany w Ameryce Środkowej i Południowej, nie jest trudny do wykonania i można go pić codziennie na pusty żołądek.

Jest to sfermentowany napój na bazie ananasa , dlatego też jest to bardzo tani i łatwy do wykonania.

Zrób to w następujący sposób:

  1. Będziesz potrzebował dużego ananasa (lub dwóch średnich) o dojrzałej i zdrowej skórze.
  2. Umyj go i obierz.
  3. Pokrój go na małe kawałki (skórkę też) i umieść w szklanym lub ceramicznym pojemniku, który możesz hermetycznie zamknąć.
  4. Zalej 2 litrami wody i dodaj 0,5 kg brązowego lub trzcinowego cukru.
  5. Zamknij i pozostaw w ciepłym miejscu przez 48 godzin.
  6. Po upływie dwóch dni odcedź, dodaj kolejny litr wody i odstaw na 12 godzin.
  7. Po upływie tego czasu dodaj 750 ml wody i napój jest gotowy.
  8. Przed podaniem zalecamy go schłodzić.
  9. Przechowuj w lodówce.

Podczas procesu fermentacji napój ten początkowo będzie wytwarzał probiotyczne mikroorganizmy i jeśli postoi dłużej zamieni się w napój alkoholowy, a następnie w ocet.


Najnowsze

Popularne

Najnowsze