6 domowych leków eliminujących gazy i wzdęcia
Średnia 5 (100%) 1 głosy(ów)

Gazy i wzdęcia są częstymi problemami trawiennymi, które często występują z powodu niestrawności, alergii pokarmowych lub poważniejszych zaburzeń.

6 domowych leków eliminujących gazy i wzdęcia

Nie stanowią choroby same w sobie, ale mogą być tak powszechne, że cierpiący jest zmuszony iść do lekarza albo dlatego, że nie jest w stanie kontrolować swoich objawów.

Gaz jest wytwarzany przez poszczególne rodzaje bakterii, które zamieszkują twoje jelita i zwykle składają się z wodoru, dwutlenku węgla i metanu.

Kiedy twoje jelita są zdrowe, produkujesz bardzo mało gazu i zazwyczaj łatwo jest go wydalić. Ale kiedy cierpisz na problemy trawienne, może pojawić się nagromadzenie bakterii w jelitach, powodujących okropny zapach i ostatecznie stają się tak poważne, że powodują stres w sytuacjach społecznych.

Imbir

Korzeń imbiru używany jest od stuleci do kontrolowania niestrawności, łagodzenia stanów zapalnych i eliminowania gazów.



Jak go spożywać?

Aby uniknąć cierpienia po posiłku, spróbuj żuć kawałek korzenia imbiru przed jedzeniem. Ale najlepszym sposobem na wykorzystanie jego wielu właściwości leczniczych jest przygotowanie herbaty imbirowej.

Składniki

  • 4 kawałki świeżego korzenia imbiru
  • 1 szklanka wody (250 ml)

Przygotowanie

  • Doprowadzić wodę do wrzenia i dodać kawałki korzenia imbiru.
  • Gotuj na wolnym ogniu przez pięć minut.
  • Poczekaj, aż herbata ostygnie, odcedź płyn i pij dwa do trzech razy dziennie.

Czosnek

Czosnek pomaga w trawieniu i zwalcza stany zapalne, które pomagają zapobiegać gazom i podrażnieniom jelit. Najlepszym wyjściem jest spożywanie surowego czosnku i czerpanie korzyści z  jego właściwości.

  • Rozgnieć ząbek czosnku, aż powstanie pasta, wymieszaj z niewielką ilość czarnego pieprzu i  nasion kminku, zalej gorącą wodą.
  • Odcedź płyn, pozwól mu ostygnąć i pij to dwa do trzech razy dziennie .

Nasiona kopru włoskiego

Koper jest idealnym ziołem do leczenia zapalenia brzucha spowodowanego nagromadzeniem się gazu w jelitach.

  • Dodaj łyżkę stołową nasion kopru (10 g) do 250 ml wody, doprowadź do wrzenia, gotuj pięć minut, następnie odcedzić i wypić płyn.

Herbata cynamonowa

Antybiotykowe i antywirusowe właściwości cynamonu pomagają wyeliminować bakterie, które powodują gromadzenie się gazu.

Możesz dodać mielony cynamon do przepisów na desery, koktajle, itp. Jednak najlepszym sposobem, aby skorzystać z cynamonu jest herbata.

Składniki

  • 3 laski cynamonu
  • 1 szklanka wody (250 ml)

Przygotowanie

  • Dodaj cynamonowe pałeczki do garnka z wodą. Doprowadź mieszaninę do wrzenia i natychmiast usuń z ognia.
  • Odcedź i wypij jedną filiżankę dziennie.

Środki ostrożności

Nie pij herbaty cynamonowej jeśli masz wrzody lub zapalenie żołądka, ponieważ może to spowodować nasilenie objawów. Unikaj także herbaty cynamonowej jeśli jesteś w ciąży lub przyjmujesz niektóre leki.

Mięta

Mięta jest jednym z tych naturalnych ziół, które łagodzą rozmaite problemy z trawieniem, w tym gazy i wzdęcia.

Dobrym rozwiązaniem jest przeżuwanie świeżych liści mięty przy pierwszych oznakach niestrawności. Aby uzyskać najlepsze rezultaty zaleca się jednak przygotowanie herbaty i osłodzenie jej miodem.

Składniki

  • Świeże liście mięty
  • 1 szklanka wody (250 ml)
  • 1 łyżeczka miodu (7,5 g)

Przygotowanie

  • Doprowadzić wodę do wrzenia, dodać liście mięty i gotować przez 5 minut.
  • Odcedź płyn i dodaj łyżeczkę miodu do słodzenia.

Soda oczyszczona i cytryny

Połączenie sody oczyszczonej z sokiem z cytryny jest skutecznym sposobem na wyeliminowanie gazu i zmniejszenie innych objawów złego trawienia, takich jak zgaga i stany zapalne. Możesz łatwo przygotować gazowany napój łącząc te dwa składniki.

Składniki



  • Sok z jednej cytryny
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki wody (100 ml)

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki dobrze wymieszaj i natychmiast wypij.
Zobacz także:
Główny redaktor strony ZdrowePoradniki.pl, od ponad 2 lat dzieli się z Wami swoją wiedzą z zakresu zdrowia, urody, odchudzania i właściwości zdrowotnych poszczególnych składników spożywczych.

Aktualizacja: 30 sierpnia 2018