6 pokarmów, których absolutnie musisz unikać, jeśli cierpisz na zaburzenia tarczycy

Odpowiednia i właściwa opieka medyczna nad problemami tarczycy jest kluczem do skutecznego leczenia. Ponieważ dieta odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu tarczycy ważne jest, aby unikać niektórych pokarmów jeśli zdiagnozowano problematyczny stan związany z tarczycą.

8

Utrzymanie zdrowej równowagi ciała jest niezbędne dla tarczycy i ogólnego stanu zdrowia.

Te 6 pokarmów może negatywnie wpływać na zdrowie tarczycy:

Cukier

Węglowodany, zwłaszcza rafinowany cukier są szkodliwe w taki sposób, że zakłócają normalny poziom cukru we krwi i jest to coś, czego należy unikać jeśli cierpi się na autoimmunologiczną chorobę tarczycy.

Żywność bogata w cukier negatywnie wpływa na funkcjonowanie trzustki co prowadzi do oporności na insulinę. W konsekwencji szkodzi to tarczycy i prowadzi do znacznego obniżenia poziomu hormonów tarczycy.

Kawa

Osoby cierpiące na zaburzenia tarczycy powinny również zachować ostrożność przy przyjmowaniu kawy. Picie umiarkowanej ilości kawy każdego dnia prawdopodobnie nie zaszkodzi, ale w przypadku nadmiernego spożycia kawa może poważnie zagrozić funkcjonowaniu nadnerczy.

Spożycie kawy stymuluje wydzielanie hormonów adrenaliny i noradrenaliny przez nadnercza. Powoduje to różne stany tarczycy i zmęczenie nadnerczy.

Smażone jedzenie

Obfitych w tłuszcze trans, smażonych potraw należy unikać za wszelką cenę jeśli przyjmujemy leki na tarczycę.

Pokarmy te mogą wpływać na skuteczność leków zastępujących hormony tarczycy, a także negatywnie wpływać na wydzielanie hormonów tarczycy w organizmie.

Gluten

Pokarmy bogate w gluten stanowią wielkie zagrożenie dla zdrowia tarczycy ze względu na gliadynę, białko, które organizm ludzki traktuje jako ciało obce. Tarczyca wytwarza enzym podobny do gliadyny – transglutaminazy, więc spożywanie glutenu powoduje reakcję układu odpornościowego zarówno na gliadynę, jak i transglutaminazę.

W rzeczywistości efekty glutenu można odczuć nawet sześć miesięcy po spożyciu glutenu. Zaleca się, aby osoby z autoimmunologiczną chorobą tarczycy regularnie przeprowadzały badania przesiewowe w kierunku celiakii i nietolerancji glutenu.

Soja

Dopuszcza się konsumpcję soi, ale tylko umiarkowanie, ponieważ może ona zakłócać wchłanianie przez organizm syntetycznego hormonu tarczycy.

Zaleca się również odczekać co najmniej 4 godziny po zażyciu leków przeciwtarczycowych przed spożyciem soi. Daje to organizmowi wystarczająco dużo czasu na metabolizowanie każdej substancji oddzielnie.

Ponadto izoflawony w soi mogą prowadzić do zmniejszenia czynności tarczycy u osób dotkniętych niedoborem jodu.

Warzywa krzyżowe

Należą do nich:

  • brokuły,
  • kalafior,
  • jarmuż,
  • brukselka,
  • kapusta (wszystkie rodzaje),
  • rzodkiewka,
  • rzepa,
  • rzepak (najczęściej spożywany jako olej),
  • boćwina
  • gorczyca,
  • rukiew wodna,
  • chrzan.

Chociaż korzyści zdrowotne wynikające z warzyw krzyżowych są niezaprzeczalne, w przypadku choroby tarczycy najlepiej jest ograniczyć ich spożycie.

Jest to szczególne zagrożenie dla zdrowia w przypadku niedoboru jodu i kiedy warzywa krzyżowe zajmują znaczny procent Twojej diety.

Jeśli jednak Twoja dieta jest dobrze zbilansowana i bogata w niezbędne składniki odżywcze, codzienne spożywanie tych warzyw nie powinno być niczym poważnym.

Utrzymanie prawidłowej czynności tarczycy ma zasadnicze znaczenie dla ogólnego stanu zdrowia, ponieważ wszystkie inne funkcje organizmu zależą od tego.

POPULARNE ARTYKUŁY

POPULARNE ARTYKUŁY


loading...
loading...

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

Chcesz przyspieszyć swój metabolizm, usunąć toksyny i schudnąć?

Bardzo często po okresie zimowym, gdzie często nie patrzymy na to co zjadamy w naszym organizmie zalegają tony toksyn, które wpływają nie tylko na nasze zdrowie,...

Cierpisz z powodu menopauzy? Naturalne środki na uderzenia gorąca

Uderzenie gorąca to jeden z objawów menopauzy, kobiety cierpią z powodu zmian hormonalnych, które zdarzają się, gdy osiągają ten okres w swoim życiu.Charakteryzuje się silnym ciepłem...

Pożegnaj się z wysokim poziomem cholesterolu i nadciśnieniem!

Układ odpornościowy jest ważną częścią naszego organizmu, ponieważ chroni nas przed infekcjami i chorobami. Chcesz wzmocnić układ odpornościowy?Oto tradycyjna recepta dla Ciebie. Będzie ona...

Brązowe kontra białe jajka – czy istnieje różnica i które warto jeść?

Wiele osób ma uprzedzenia, jeśli chodzi o kolor jaj. Niektórzy uważają, że brązowe jaja są zdrowsze lub bardziej naturalne, podczas gdy inne czują, że białe...

Nigdy już nie wylejesz wody, w której gotowany był ryż

Ten artykuł opisuje bardzo starą chińską metodę leczenia chorób wodą, w której gotowano ryż. Może ona dostarczyć Ci wiele korzyści zdrowotnych biorąc pod uwagę skórę,...

To jest Twój najlepszy przyjaciel przeciw procesowi starzenia się

Zanim pokażemy jak zrobić to potężne lekarstwo, należy dokonać kilku zmian w stylu życia! Tak, należy jeść zdrowo, dużo zielonych warzyw liściastych, pić 6-8 szklanek wody...