Prezentujemy Wam przepis do produkcji piwa, które jest bardzo zdrowe i zaleca się spożywanie go od czasu do czasu w celu poprawy naszego zdrowia. Może pomóc w leczeniu zapalenia stawów, chorób żołądka, ale także obniża poziom złego cholesterolu i poziom cukru we krwi…
Medycyna tradycyjna używa imbiru w leczeniu wielu problemów zdrowotnych, takich jak dolegliwości żołądkowe i bóle stawów. Piwo imbirowe można przygotować w domu ze świeżego lub suszonego imbiru, trochę cukru i soku z cytryny.
Imbir może zmniejszyć ból i stan zapalny? TAK, ma on wiele korzyści dla zdrowia i działa uspokajająco, jeśli chodzi o rozwiązywanie bólu pleców i bólu mięśni.
Liczne badania kliniczne wykazały, że imbir może pomóc ludziom, którzy cierpią z powodu zwyrodnieniowego lub reumatoidalnego zapalenia stawów oraz tym, którzy cierpią z powodu przewlekłego bólu.
Niezbędne składniki:
– 200 g obranego i drobno pokrojonego imbiru
– 450 ml wody filtrowanej
– 200 g cukru
– 120 ml wody mineralnej
– Kilka kropel soku z limonki
– Cytryna
– Mała ilość miodu naturalnego
Sposób wytwarzania:
Wlej przefiltrowaną wodę do garnka i umieść go na ogniu, doprowadź do wrzenia. Po zagotowaniu wody dodaj imbir, zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 5 minut. Następnie odstaw mieszaninę na 20 minut i odcedź imbir.
Przygotuj syrop w osobnej misce: rozpuść cukier w wodzie mineralnej i zagotuj, odstaw do ostygnięcia. Dodaj prędzej przygotowany sok imbirowy, miód i sok z limonki. Można udekorować plasterkami cytryny.
Korzyści zdrowotne wynikające z piwa imbirowego: imbir jest bardzo przydatny dla łagodzenia dolegliwości żołądkowych, może również poprawić trawienie. Piwo to pomaga w obniżaniu złego cholesterolu i wysokiego poziomu cukru we krwi. Piwo imbirowe może zmniejszyć objawy przeziębienia i grypy, pozytywnie też wpływa na krążenie krwi i zapobiega rakowi.