Gorzka tykwa – ta roślina może leczyć raka i cukrzycę

Gorzka tykwa to roślina tropikalna, która jest często spożywana w postaci herbaty. Według niektórych badań roślina ta może leczyć raka i cukrzycę i posiada właściwości, które mogą pomóc w zapobieganiu i zwalczaniu wielu różnych problemów zdrowotnych.

Gorzka tykwa - ta roślina może leczyć raka i cukrzycę

Herbata ta jest popularna w Afryce, Azji i Ameryce Łacińskiej, a spożywanie jej regularnie obniża poziom cukru we krwi  u osób z cukrzycą , do tego stopnia, że ​​badania nazywają ją „insuliną roślinną”.

Dlaczego gorzka herbata wspomaga leczenie cukrzycy?

Herbata z gorzkiej tykwy polecana jest do leczenia i zapobiegania zaburzeniom równowagi cukru we krwi, takim jak te związane z cukrzycą. Wysoka zawartość przeciwutleniaczy obniża poziom cukru we krwi, dzięki czemu jest idealny dla osób cierpiących na cukrzycę typu II.

Naukowcy odkryli, że gorzka tykwa poprawia problemy metaboliczne poprzez wpływ na metabolizm glukozy.

Jak herbata z gorzkiej tykwy pomaga w walce z rakiem?

Po przeprowadzeniu wielu badań nad właściwościami przeciwnowotworowymi herbaty z gorzkiej tykwy stwierdzono, że to warzywo ma właściwości przeciwrakowe, które hamują wzrost raka piersi  i innych typów komórek nowotworowych.  Według badań opublikowanych przez czasopismo „Cancer Research” naukowcy odkryli, że ekstrakt z gorzkiego tykwy ma zdolność hamowania wzrostu komórek nowotworowych dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, która pomaga chronić komórki organizmu i zmniejszać szkody spowodowane przez wolne komórki, złe odżywianie, toksyny środowiskowe i dym papierosowy.

W innym badaniu przeprowadzonym przez University of Colorado podano dawki gorzkiego ekstraktu z tykwy szczurom z rakiem, co spowodowało zmniejszenie o 64% guzów trzustki bez żadnych skutków ubocznych.  Podsumowując wysoka  zawartość antyoksydantów zwiększa aktywność układu odpornościowego.

Skutki uboczne herbaty z gorzkiej tykwy

Herbata z gorzkiej tykwy nie jest zalecana dla kobiet w ciąży,  ponieważ niektóre jej składniki mogą powodować poronienia.

Spożywanie herbaty z gorzkiej tykwy przez dłuższy okres czasu zwiększa ryzyko rozwoju zapalenia wątroby.  Mimo że herbata nie jest szkodliwa dla tkanki wątroby, podnosi poziom enzymów wątrobowych, które mogą powodować problemy zdrowotne, takie jak stwardnienie tętnic.

Inne mniej poważne działania niepożądane obejmują nudności, wymioty, biegunkę i wrzody żołądka. Ta herbata może być toksyczna dla dzieci i powinna być podawana wyłącznie pod nadzorem lekarza.

Często spożywanie herbaty z tykwy może również powodować nieregularne bicie serca, bóle głowy, zmniejszoną płodność, osłabienie mięśni i nietrzymanie moczu.

Jak zrobić herbatę z gorzkiej tykwy?

Herbatę można znaleźć w sklepach zielarskich jako proszek lub ekstrakt.  Aby przygotować herbatę, należy zagotować litr wody i dodać jedną lub dwie łyżki proszku. Odczekaj od 6 do 10 minut i wypij. Występuje również w postaci kapsułek.

Inne zalety gorzkiej tykwy

  • Jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, takich jak alfa-karoten, beta-karoten, luteina i zeaksantyna.  Zawiera również dużą ilość witaminy A, która wraz z pozostałymi przeciwutleniaczami chroni organizm przed wolnymi rodnikami i zapobiega przedwczesnemu starzeniu się i innym chorobom.
  • Picie jej sprzyja zdrowiu układu trawiennego, stymulując trawienie i perystaltykę, aby przenosić pokarm przez ciało, aby ostatecznie został wydalony jako odpad. Jest także dobra na zaparcia i niestrawność.
  • W Indiach jest  to popularny sposób leczenia infekcji i problemów skórnych, w tym opryszczki.