Jedz te 6 rodzajów żywności, aby naturalnie oczyścić wątrobę!

Z wszystkich przetworzonych produktów spożywczych, dodatków i konserwantów oraz zanieczyszczenie środowiska powodują, że do naszego organizmu dostają się toksyny, które muszą być z niego usunięte, żeby płynnie on działał.

To właśnie wątroba za to wszystko odpowiada, reguluje większość poziomów chemicznych we krwi i usuwa toksyny. Cała krew, która opuszcza żołądek i jelita przechodzi przez wątrobę, gdzie jest oczyszczana.

Wątroba przyczynia się do detoksykacji krwi i produkcji żółci do przechowywania niezbędnych witamin, minerałów i żelaza. Kiedy wątroba nie funkcjonuje prawidłowo, proces trawienia – zwłaszcza trawienie tłuszczów jest znacznie ograniczone.

Chcąc utrzymać wątrobę w pełni zdrowia, aby działa płynnie przez cały czas, po prostu włącz te sześć istotnych pokarmów do swojej diety!

1. Czosnek

Jedni go kochają, inni nienawidzą. Selen zawarty w czosnku zwiększa działanie przeciwutleniaczy, aby wspomóc wątrobę w procesie detoksykacji. Arginina jest aminokwasem w czosnku, który odgrywa ważną rolę w rozluźnieniu naczyń krwionośnych, co przyczynia się do unormowania ciśnienia krwi w wątrobie. Czosnek zawiera witaminę B6, która ma działanie anty-zapalne i witaminę C, która jest w organizmie podstawowym przeciwutleniaczem chroniącym komórki przed uszkodzeniem

2. Grejpfruty

Grejpfruty zawierają witaminę C wspomagającą wytwarzanie glutationu.. Glutation jest zaangażowany w wiele procesów w organizmie, w tym budowie i naprawie tkanek, produkcji substancji chemicznych i białek, które są niezbędne w organizmie oraz wzmacnia układ immunologiczny.

3. Warzywa

 Zielone liściaste warzywa chronią wątrobę przy zobojętnieniu metali, chemikaliów i środków ochrony rośli. Rukola, szpinak i cykoria przyczyniają się do zwiększenia przepływu żółci, przyczyniając się do usuwania toksyn. Buraki naturalnie oczyszczają krew zwiększając funkcję wątroby i produkcję składników odżywczych w organizmie. Brokuły, kalafior, brukselka i inne warzywa kapustne pomagają produkować enzymy w wątrobie przyczyniające się do usuwania toksyn.

4. Awokado

Zawierają glutation pomagający w neutralizacji wolnych rodników i chronią komórki przed uszkodzeniem wątroby. Witamina E i K zawarte w awokado działają jako środek przeciwzapalny chroniący wątrobę przed zapaleniami. Zdrowe tłuszcze w awokado mogą również poprawić poziom cholesterolu.

5. Orzechy

Orzechy włoskie zawierają argininę, aminokwas, który pomaga wątrobie w detoksykacji amoniaku. Są także bogate w glutation i kwasy tłuszczowe Omega-3, które pomagają wspierać detoksykację wątroby. Orzechy włoskie są pełne antyoksydantów, które pomagają neutralizować wolne rodniki i chronią wątrobę przed odkładaniem się tłuszczu. Te zdrowe tłuszcze są również niezbędne do budowy błon komórkowych wokół komórek wątroby.

6. Kurkuma

Główny składnik aktywny to kurkumina, która jest silnym antyoksydantem i ma właściwości przeciwzapalne. Kurkumina odpowiada za ochronę dróg żółciowych, aby poprawić przepływ żółci. Odmładza komórki wątroby, zapobiega przekształcaniu się toksyn i alkoholu w szkodliwe związki, które mogą uszkodzić wątrobę.

Udostępnij ten artykuł znajomym

POPULARNE ARTYKUŁY


loading...
loading...

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

Poznaj 4 rzeczy, które mają największe znaczenie w życiu

Czasami ludzie nie zauważają rzeczy, które mają największe znaczenie w życiu. Dlatego ważne jest, aby często podsumowywać to co naprawdę wpływa na twoje szczęście...

Masło czy margaryna. Co jest zdrowsze, a czego unikać?

Masło czy margaryna - wiele osób zadaje sobie to pytanie co wybrać, co jest zdrowsze. W internecie istnieje ogromna ilość dezinformacji dotyczących wartości odżywczych...

Skórka pomarańczowa i jej 5 zdrowotnych właściwości

Wielu z nas już wie, że witamina C w pomarańczach czyni je świetnymi wzmacniaczami odporności. Czujesz nadchodzącą grypę? Zjedz pomarańczę! Ale większość z nas...

Domowej roboty pasta, którą wyleczysz próchnicę, choroby dziąseł

Zamiast korzystać z tych wszystkich drogich komercyjnych past do zębów zawierających niebezpieczne substancje chemiczne warto spróbować tego cudownego naturalną rozwiązania, które dodatkowo zapewni Ci liczne korzyści...

Dlaczego każdy powinien spożywać więcej imbiru

Zioło to jest wysoko cenione w kuchniach na całym świecie dzięki swojemu pysznemu aromatowi i lekko pikantnemu smakowi (dzięki zawartości gingerolu). Ale poza tym, że...

13 korzyści zdrowotnych wynikających ze spożywania octu jabłkowego

Ocet jabłkowy ma bardzo szerokie zastosowanie zaczynając od leczenia czkawki do łagodzenia objawów przeziębienia.Pomaga również w innych problemach zdrowotnych, w tym cukrzycy, chorobom serca, wysokiemu poziomowi cholesterolu, a...

Domowe sposoby na zmniejszenie porów, usunięcie pryszczy i blizn trądzikowych

Tłusta skóra może być bardzo problematyczna, a ludzie, którzy mają tłustą cerę wiedzą to najlepiej jak trudno jest o nią dbać. Zwykle tłusta skóra prowadzi...

Oszczędzaj wątrobę, uchroń się przed rakiem dzięki tej roślinie

Ostropest plamisty jest od dawna używany w kręgach medycyny alternatywnej. Legenda głosi, że białe żyły, które przebiegały przez liście rośliny są pojedynczą kroplą mleka Maryi Dziewicy.Dzięki zastosowaniu...

Czosnek i cytryny – naturalne lekarstwo na raka

Środek ten oczyszcza organizm zwłaszcza naczynia krwionośne, co czyni je odporne na różnego rodzaju choroby.Stosowany jest do obniżania wysokiego poziomu cholesterolu, triglicerydów, przy...

Najbardziej skuteczny domowej roboty preparat na rozstępy i cellulit

Eksfoliacja pobudza krążenie i pomaga odmłodzić komórki skóry, a po złuszczeniu skóra staje się bardziej gładka. Złuszczanie może nie tylko oczyścić skórę, ale także usunąć...