Jak każda sfermentowana żywność, kapusta kwaszona ma zaskakująco silne korzyści dla zdrowia i może pozostać świeża przez dłuższy okres czasu.
Korzyści zdrowotne kiszonej kapusty:
Trawienie:
Kiszona kapusta jest dobrym źródłem błonnika, co jest bardzo ważne dla zdrowia naszego układu pokarmowego.
Zapobiega zaparciom, poprawia funkcję przewodu pokarmowego i zapobiega wzdęciom. Regularna konsumpcja kapusty blokuje rozwój poważnych chorób, takich jak nowotwory jelita grubego i żołądka.
Zwiększa poziom energii:
Dzięki wysokiej zawartości żelaza, żywność ta zwiększa energię, pobudza krążenie i metabolizm. Zapobiega anemii oraz zwalcza bóle głowy i zmęczenie.
Silniejszy układ odpornościowy:
Kiszona kapusta jest bogata w witaminę C, która jest jednym z największych obrońców naszego układu odpornościowego.
Wysoki poziom witaminy C pomaga w regeneracji komórek, produkcji białych krwinek i kolagenu (istotnym elementem dla każdego narządu).
Silniejsze kości:
Kiszona kapusta jest bogata w witaminę K, która wzmacnia kości, pomagając w produkcji białka, które reguluje mineralizację kości. Witamina K jest pomocna w zapobieganiu osteoporozie.
Usuwanie zapalenia:
Kapusta zawiera przeciwutleniacze, które są znane jako środki przeciwzapalne. Regularna konsumpcja kapusty łagodzi ból w stanie zapalnym danej części naszego ciała.
Ochrona przed rakiem:
Według niektórych badań silne przeciwutleniacze zawarte w kapuscie są zdolne do niszczenia wolnych rodników, które mają kluczowe znaczenie dla rozwoju komórek rakowych.
Polepsza stan zdrowia serca:
Ze względu na wysokie stężenie błonnika, kapusta kiszona jest bardzo korzystna dla zdrowia naszego serca.
Błonnik odpowiada z poziom cholesterolu w tętnicach, co jest bardzo ważne w celu zapobiegania chorobom sercowo-naczyniowym.
Polepsza wzrok i zdrowie skóry:
Witamina A jest bardzo korzystna dla naszych oczu i skóry. Kiszona kapusta jest bogatym źródłem witaminy A.
Witamina ta zmniejsza zwyrodnienia plamki żółtej i rozwoju zaćmy, a także zmniejsza zaczerwienienie i zmarszczki.
Pamiętaj, że najlepiej jest spożywać kapustę przygotowaną w domowym zaciszu z naturalnych składników.
Ponieważ ta kupiona w sklepie czy też warzywniaku często zawiera konserwanty, które mogą powodować alergie lub inne skutki uboczne.