ZdrowieChcesz zadbać o swoje zdrowie? Koniecznie przeczytaj, dlaczego kiszona kapusta powinna znaleźć...

Chcesz zadbać o swoje zdrowie? Koniecznie przeczytaj, dlaczego kiszona kapusta powinna znaleźć się na Twoim talerzu!

Jak każda sfermentowana żywność, kapusta kwaszona ma zaskakująco silne korzyści dla zdrowia i może pozostać świeża przez dłuższy okres czasu.

Korzyści zdrowotne kiszonej kapusty:

Trawienie:

Kiszona kapusta jest dobrym źródłem błonnika, co jest bardzo ważne dla zdrowia naszego układu pokarmowego.

Zapobiega zaparciom, poprawia funkcję przewodu pokarmowego i zapobiega wzdęciom. Regularna konsumpcja kapusty blokuje rozwój poważnych chorób, takich jak nowotwory jelita grubego i żołądka.

Zwiększa poziom energii:

Dzięki wysokiej zawartości żelaza, żywność ta zwiększa energię, pobudza krążenie i metabolizm. Zapobiega anemii oraz zwalcza bóle głowy i zmęczenie.

Silniejszy układ odpornościowy:

Kiszona kapusta jest bogata w witaminę C, która jest jednym z największych obrońców naszego układu odpornościowego.

Wysoki poziom witaminy C pomaga w regeneracji komórek, produkcji białych krwinek i kolagenu (istotnym elementem dla każdego narządu).

Silniejsze kości:

Kiszona kapusta jest bogata w witaminę K, która wzmacnia kości, pomagając w produkcji białka, które reguluje mineralizację kości. Witamina K jest pomocna w zapobieganiu osteoporozie.

Usuwanie zapalenia:

Kapusta zawiera przeciwutleniacze, które są znane jako środki przeciwzapalne. Regularna konsumpcja kapusty łagodzi ból w stanie zapalnym  danej części naszego ciała.

Ochrona przed rakiem:

Według niektórych badań silne przeciwutleniacze zawarte w kapuscie są zdolne do niszczenia wolnych rodników, które mają kluczowe znaczenie dla rozwoju komórek rakowych.

Polepsza stan zdrowia serca:

Ze względu na wysokie stężenie błonnika, kapusta kiszona jest bardzo korzystna dla zdrowia naszego serca.

Błonnik odpowiada z  poziom cholesterolu w tętnicach, co jest bardzo ważne w celu zapobiegania chorobom sercowo-naczyniowym.

Polepsza wzrok i zdrowie skóry:

Witamina A jest bardzo korzystna dla naszych oczu i skóry. Kiszona kapusta jest bogatym źródłem witaminy A.

Witamina ta zmniejsza zwyrodnienia plamki żółtej i rozwoju zaćmy, a także zmniejsza zaczerwienienie i zmarszczki.

Pamiętaj, że najlepiej jest spożywać kapustę przygotowaną w domowym zaciszu z naturalnych składników.

Ponieważ ta kupiona w sklepie czy też warzywniaku często zawiera konserwanty, które mogą powodować alergie lub inne skutki uboczne.


Najnowsze

Popularne

Najnowsze