Przeziębienie ze wszystkimi dokuczliwymi objawami dotyka niemal każdego człowieka przynajmniej raz od jesieni do wiosny. Wiele osób obecnie wraca do leczenia naturalnego, które jest nie tylko tańsze, ale także smaczniejsze i pozbawione skutków ubocznych związanych ze stosowaniem leków. Jeśli chodzi o choroby układu oddechowego, natura ma w zanadrzu całkiem przyzwoity arsenał – od miodu po miętę przez tymianek po żółtko jaja.
Jajka chronią przed przeziębieniami, są też dobre dla serca i oczu
Jak potwierdzają liczne badania naukowe, jajka są jednym z najbardziej pożywnych pokarmów na świecie. Korzystnie wpływają na serce i oczy, zwiększają poziom cholesterolu HDL (dobrego) i obniżają poziom trójglicerydów. Dietetyk Imashi Fernando wyjaśnia, że żółtka jaj są pełne składników odżywczych, które wzmacniają odporność. Zawierają witaminę D i białka, które zwiększą Twoją odporność na przeziębienia i kaszel. Witamina A, witamina B12 i selen są z kolei kluczem do zdrowego i silnego układu odpornościowego.
Mleko korzystnie wpływa na odporność i kości
Zazwyczaj wspominaliśmy o mleku w związku z jego pozytywnym wpływem na zdrowie kości i jakość snu. Jednak to nie jedyne korzyści, jakie zapewnia. Według ekspertów mleko bardzo pozytywnie wpływa także na układ odpornościowy . Dzieje się tak głównie za sprawą wysokiej zawartości cynku, witamin A i D oraz białek. Oprócz tego korzystnie wpływa na serce i przewód pokarmowy, poprawia kondycję włosów i skóry oraz korzystnie wpływa na stan emocjonalny i nastrój.
Syrop jajeczny na kaszel
O Naturalnych środkach na kaszel wspominaliśmy już niezliczoną ilość razy. Zdecydowana większość z nich zawiera miód, być może także cytrynę, imbir lub tymianek. Dlatego dzisiejszy przepis różni się nieco od poprzednich. Jego podstawą są żółtka jaj i mleko, z powodów wymienionych powyżej.
Kolejnym niezbędnym składnikiem jest miód, który jak już wielokrotnie pisaliśmy odgrywa bardzo ważną rolę w leczeniu kaszlu. Według badań naukowych jest równie skuteczny jak powszechnie sprzedawane leki na kaszel.
Tak więc do syropu będziesz potrzebować:
- szklanka mleka
- łyżka miodu
- łyżka masła
- 1 ubite żółtko
- ¼ łyżeczki sody
Procedura przygotowania jest bardzo prosta. Podgrzej mleko (ale nie gotuj, powinno wystarczyć do wypicia), dodaj łyżkę masła i miodu. Dokładnie wymieszaj a gdy wszystko się rozpuści dodaj ubite żółtko i sodę oczyszczoną. Zawsze przygotowuj świeży napój i pij w razie potrzeby.