Daktyle to nie tylko przyjemnie słodki przysmak, ale także posiadają bardzo przyjemną konsystencję miąższu, który jest miękki i pełen smaku.
Według naukowców zawierają one dużą ilość substancji prozdrowotnych, które mogą pomóc w wielu dolegliwościach zdrowotnych.
Są dosłownie naładowane witaminami i przeciwutleniaczami, co czyni je idealną przekąską w ciągu dnia.
Oprócz tego, że można je jeść samodzielnie, daktyle świetnie sprawdzają się także w ciastach, bułkach, a także stanowią świetną marmoladę.
Przysmak z Orientu
Mają wydłużony owalny kształt, długość około 3 do 7 cm i średnicę od 2 do 3 cm. W zależności od konkretnego gatunku owoce są zwykle żółte, pomarańczowe, ciemnoczerwone, brązowe, a czasem czarne.
Roślina pierwotnie pochodzi z Mezopotamii w Azji Środkowej, gdzie była uprawiana ponad 5000 lat temu.
Chleb pustynny lub chleb beduiński
Ponieważ daktyle są bardzo pożywne, były kiedyś głównym źródłem pożywienia dla handlarzy, którzy tygodniami i miesiącami podróżowali przez pustynie na wielbłądach.
Mieli ze sobą daktyle wciśnięte w bochenek chleba i służyły jako źródło węglowodanów, witamin i minerałów.
Daktyle, a zdrowie
Ten słodki przysmak jest ważnym źródłem węglowodanów, witamin A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E i K.
Zawiera także ponad 20 ważnych aminokwasów i stosunkowo dużą ilość składników mineralnych, takich jak potas, chlor , fosfor i wapń. Również pierwiastki śladowe miedzi, manganu i cynku.
Uważaj jednak na dużą zawartość cukru i jedz daktyle tylko z umiarem, może to odbić się na Twojej sylwetce.
Ich spożycie jest bardzo wskazane po wysiłku sportowym, w okresie rekonwalescencji po ciężkiej chorobie, zalecane jest kobietom w ciąży oraz wszystkim osobom chcącym nabrać masy mięśniowej.
Daktyle są jednak również świetne na wiele dolegliwości zdrowotnych. W czym mogą Ci pomóc?
Zdrowe naczynia krwionośne i serce
Dzięki zawartym w nim substancjom naczynia krwionośne są doskonałym pożywieniem, pomagającym obniżyć poziom cholesterolu, pomaga obniżyć wysokie ciśnienie krwi i skutecznie zapobiega chorobom serca.
To nawet żywność, która dzięki dużej zawartości potasu zmniejsza ryzyko udaru mózgu nawet o 40%.
Zapobiegają zaburzeniom rytmu serca i zapewniają ogólną stabilność oraz wszystkie ważne funkcje organizmu. Z tego też powodu często polecane są także przez lekarzy.
Przeciw anemii
Daktyle są doskonałym naturalnym źródłem żelaza i dlatego są odpowiednie dla wszystkich osób cierpiących na anemię.
Już 100 g daktyli zawiera 5% zalecanej dziennej porcji. Regularne ich spożywanie uwolni Cię od ewentualnego zmęczenia, a wręcz przeciwnie, doda Ci pewnej dawki energii.
Zdrowe jelita z dobrym trawieniem
Daktyle zawierają zarówno rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny błonnik, aminokwasy i potas.
Substancje te wspomagają namnażanie się bakterii probiotycznych i pozytywnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie mikroflory jelitowej.
Dzięki temu masz prawidłowe funkcjonowanie cyklu trawiennego. Jednocześnie hamują rozwój organizmów chorobotwórczych w całym przewodzie pokarmowym.
Unikniesz także problemów takich jak zaparcia czy biegunka.