Wraz z początkiem jesieni rozpoczyna się także sezon na kasztany, które pojawiają się w wielu ogrodach i parkach.
Wiele osób nie ma jednak pojęcia, że te brązowe skarby oferują niezliczone korzyści zdrowotne dla zdrowia człowieka, zwłaszcza w postaci nalewki, którą z łatwością można przygotować w domu.
Po rozpoczęciu regularnego stosowania można zauważyć bardzo przyjemne zmiany, m.in. wzmocnienie układu odpornościowego, lepsze trawienie, a także wsparcie układu krążenia.
Właściwości przeciwzapalne i lepszy układ krążenia
Nalewka z kasztanów ma bardzo pozytywne działanie na układ krążenia, wzmacnia naczynia krwionośne i pomaga przy problemach z żyłami.
Dzieje się tak głównie dzięki temu, że te brązowe skarby zawierają flawonoidy, escyny i kumaryny, które znajdują zastosowanie w wielu produktach leczniczych, m.in. tych wspomagających i regulujących krążenie krwi.
Dlatego ten naturalny środek może być dobrym wyborem szczególnie dla osób, które borykają się z dokuczliwymi objawami, takimi jak uczucie ciężkich nóg, bóle stawów czy ciągłe obrzęki.
Nalewka ma jednak także właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, dlatego jej regularne spożywanie zapewnia poprawę pracy jelit i procesów trawiennych – sprzyja temu również fakt, że zawiera dużą ilość błonnika niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Najlepszym czasem na zbiór kasztanów jest okres od połowy września do końca października, kiedy zaczynają same opadać i są wystarczająco dojrzałe. W poszukiwaniu ich warto też wybrać się za miasto, gdyż niektóre rośliny przy drodze potrafią być zanieczyszczone i niezdrowe.
Przepis na nalewkę z kasztanów
Do przygotowania nalewki z kasztanów potrzebne będą tylko dwa składniki, a mianowicie:
- alkohol
- kasztany (muszą być dojrzałe i przede wszystkim świeże, suszone próbki nie sprawdzą się w tym przypadku)
Zebrane kasztany należy najpierw dokładnie umyć, rozgnieść lub pokroić na kawałki (aby alkohol mógł przedostać się do środka).
Następnie przygotowane owoce włóż do dużego, zdezynfekowanego pojemnika i dodaj do nich alkohol – następnie zamknij pojemnik i odstaw mieszaninę na co najmniej 3 do 4 tygodni, regularnie mieszając.
Po upływie określonego czasu nalewkę przefiltruj, a następnie przelej do ciemnej butelki.
Teraz lek naturalny jest gotowy do spożycia. Stosować doustnie, najlepiej dwanaście kropli zmieszanych z wodą lub zewnętrznie na bolące stawy.
Inne korzyści zdrowotne nalewki
Nalewka z kasztanowca oferuje wiele innych korzyści zdrowotnych, w tym:
- Wspomaganie zdrowia kości: Kasztany zawierają magnez i potas, które są ważne dla zdrowia kości i mięśni.
- Bogate źródło witamin i błonnika: Są również bogate w witaminę C, witaminę B6, potas i magnez oraz błonnik ważny dla układu trawiennego.
- Źródło energii: Zawierają dużo węglowodanów, co oznacza, że dostarczają organizmowi energii.
- Obniżają poziom cholesterolu: Dzięki zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych obniżają poziom cholesterolu, co jest bardzo ważne dla zdrowia serca.
- Przeciwutleniacze: Zawiera przeciwutleniacze, takie jak rutyna, które pomagają zwalczać wolne rodniki w organizmie i chronią organizm przed uszkodzeniami komórkowymi.
- Wspomaganie metabolizmu: Witamina B6, którą zawierają kasztany, odgrywa kluczową rolę w metabolizmie składników odżywczych, w tym tłuszczów i białek.