ZdrowieOdkryj tajemnicę długowieczności i piękna: ugotuj liście laurowe

Odkryj tajemnicę długowieczności i piękna: ugotuj liście laurowe

Używany jako przyprawa, do urozmaicenia wielu potraw, laur ma wiele zdumiewających zalet. Co więcej, niektóre tradycje przodków uważały go za interesującą roślinę leczniczą dzięki wielu korzyściom dla organizmu.

W starożytnej Grecji laur był często kojarzony z boskością. Ale obecnie liście laurowe są najczęściej spożywane na inne sposoby, takie jak herbata z liści laurowych, itp.

Niezależnie od tego, czy chodzi o uspokojenie układu pokarmowego, złagodzenie napięcia mięśni, pielęgnację estetyczną, czy nawet przepisy kulinarne, skuteczność liści laurowych jest dobrze znana.

W tym artykule odkryjesz zalety liści laurowych, a także 2 wskazówki, które możesz zrobić w domu, zaparzając je lub gotując.

Liście laurowe, jakie zastosowanie?

liście laurowe

Oprócz tego, że jest używany jako roślina aromatyczna, laur jest również źródłem przeciwutleniaczy. Rzeczywiście, liście laurowe są bogate w błonnik, witaminy A, B, C, a także minerały: wapń, żelazo, potas i magnez.

Kiedy dodasz do swoich kulinarnych przetworów wyborne zioła lub kilka liści laurowych jako dodatek smakowy, skorzystasz również z ich właściwości przeciwzapalnych.

Nawet jeśli te konsumpcje w małych ilościach nie mogą same zaspokoić potrzeb organizmu, przyczyniają się do tego.

[quads id=5]

Jeśli zmieszasz liść laurowy z innymi naturalnymi ziołami, takimi jak tymianek i pietruszka, pokarm będzie bogatszy w składniki odżywcze.

Kiedy jednak słyszymy o liściu laurowym, większość ludzi wyobraża sobie tę roślinę jako bazę przyprawową w wielu potrawach z różnych kultur.

Ale w rzeczywistości istnieje wiele odmian lauru. Rozróżnia się laur palmowy lub wiśniowy, laur portugalski, laur cynowy i oleander.

Liście laurowe: suszone czy świeże?

Liście laurowe są często używane w kuchni ze względu na ich charakterystyczny smak i aromat. Należy pamiętać, że można używać ich świeżych lub suszonych, ale należy pamiętać, że świeże liście na ogół dają lepszy aromat.

Jeśli nie masz dostępu do świeżych liści, suszone liście można również wykorzystać do gotowania lub w herbatach ziołowych.

Aby przygotować suszone liście laurowe, możesz je samodzielnie zebrać i wysuszyć lub kupić w sklepie.

Na koniec pamiętaj, że muszą być przechowywane w suchym miejscu, z dala od światła, aby zachowały swój aromat.

Jak używać gotowanych lub parzonych liści laurowych?

Tysiące kobiet na całym świecie pije herbaty ziołowe  z liści laurowych , cytryny, rumianku i miodu podczas menstruacji, aby złagodzić ból.

Podawany i spożywany w ten sposób może być doskonałym środkiem uspokajającym.

Do herbaty z liści laurowych zaleca się użycie 3 listków tej rośliny. Ponadto każdy może ją pić, ponieważ wspomaga trawienie i zwalcza aerofagię.

Laur do pielęgnacji włosów

Weź około 30 liści laurowych i zanurz je w 1 litrze wrzącej wody przed wyłączeniem ognia. Pozostaw preparat do ostygnięcia, przefiltruj go i tą wodą spłucz włosy po umyciu ich szamponem.

Pocierać  energicznie skórę głowy  i pozostawić na 30 minut przed spłukaniem czystą wodą.

Liście laurowe wspomagają wzrost włosów i mogą być stosowane jako odżywka do włosów.

Przeciw chorobom skóry

Szczególnie polecane jest tu stosowanie oleju laurowego.

Kliknij tutaj i sprawdź jak przygotować olejek laurowy

Powstały olejek laurowy można stosować na dotknięte obszary.

Przeciw stresowi i bólom głowy

Aby doświadczyć zalet dymu z liści laurowych, spal 3 liście w misce. Cząsteczki uwalniane przez dym natychmiast pomogą złagodzić bóle głowy i stworzyć dobre samopoczucie.

Przeciw bólom brzucha

Aby poprawić trawienie, możesz użyć liści laurowych w postaci herbaty. Wystarczy zaparzyć 2 liście laurowe we wrzącej wodzie przez 5 minut.


Najnowsze

Popularne

Najnowsze