Pijąc to smaczne piwo znacznie poprawisz swoje zdrowie. Pomaga ono w leczeniu zapalenia stawów, kiedy masz problemy żołądkowe, obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi.
Piwo imbirowe można przygotować w domu ze świeżego imbiru, odrobiny cukru i soku z cytryny.
Imbir może zmniejszyć ból i stan zapalny?
Imbir ma wiele korzyści zdrowotnych zostało to udowodnione, posiada także właściwości uspokajające i rozluźniające, jeśli chodzi o ból pleców i mięśni. Liczne badania kliniczne wykazały, że imbir jest pomocny w przypadku osób, które cierpią z powodu zwyrodnieniowego lub reumatoidalnego zapalenia stawów i przewlekłego bólu.
Składniki:
-200 g obranego i drobno posiekanego imbiru
-450 ml przefiltrowanej wody
-20 g cukru
-120 ml wody mineralnej
-Kilka kropli soku z limonki
-1 plasterek cytryny
– trochę miodu
Przygotowanie:
Umieść przefiltrowaną wodę w dużym garnku i zagotuj, gdy dojdzie do wrzenia dodaj imbir. Zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut. Zdejmij mieszaninę z ognia i odstaw na około 20 minut, po tym czasie przecedź płyn.
Przygotuj syrop w innym garnku: rozpuść cukier w filiżance przefiltrowanej wody i zagotuj.
Połącz ½ szklanki soku imbirowego z 1/3 szklanki syropu i ½ szklanki wody mineralnej. Dodaj miód i sok z limonki. Można udekorować plasterkiem cytryny.
Korzyści zdrowotne wynikające z imbirowego piwa
Imbir jest pomocny w łagodzeniu problemów żołądkowych, poprawia także proces trawienia. Zmniejsza poziom złego cholesterolu i wysokiego poziomu cukru we krwi. Piwo imbirowe zmniejsza objawy przeziębienia i grypy, poprawia krążenie i zapobiega nowotworom.