ZdrowiePokarmy, które naturalnie oczyszczają i chronią wątrobę

Pokarmy, które naturalnie oczyszczają i chronią wątrobę

Czy wiesz, że twoja wątroba jest najważniejszym centrum detoksykacji w ciele? Szkodliwe chemikalia z wszystkiego, co spożywasz lub wdychasz – jedzenia, napojów, lekarstw lub dymu – przekształcają się w mniej szkodliwe, rozpuszczalne w wodzie substancje w wątrobie w procesie 2-fazowym, a następnie są wydalane.

Ale pierwsza faza procesu detoksykacji generuje również wolne rodniki, które następnie uszkadzają komórki i powodują stan zapalny.

Jeśli wolne rodniki i ich uszkodzenia nie zostaną usuwane i naprawiane, z czasem wpływają na zdrowie i funkcjonowanie wątroby. Dlatego przeciwutleniacze są koniecznością w diecie detoksykacyjnej wątroby. Równie ważne są produkty obniżające poziom cholesterolu, zwłaszcza szkodliwy cholesterol LDL i trójglicerydy.

Oto produkty spożywcze, zioła, napoje i przyprawy, które pomagają wątrobie wykonywać jej funkcje detoksykacyjne i chronić ją przed uszkodzeniem.

1. Brokuły i brukselki

Mądrze jest jeść warzywa, zwłaszcza krzyżowe, takie jak brokuły, brukselki, kapusta i rukiew wodna. Kalafior jest również częścią tej rodziny. Zawierają one pomocne chemikalia, które blokują chemikalia powodujące raka – takie jak NNK w dymie papierosowym.

Podnoszą one także poziom naturalnych enzymów przeciwutleniających niezbędnych w procesie detoksykacji. Gdy organizm jest przeciążony toksynami, poziom naturalnych przeciwutleniaczy spada, spowalniając w ten sposób proces detoksykacji w wątrobie.

2. Burak ćwikłowy

Betalainy, pigmenty przeciwutleniające w burakach wraz z flawonoidami, kwasami fenolowymi i witaminą C, chronią wątrobę przed stresem oksydacyjnym przed czynnikami rakotwórczymi.

Jeśli regularnie ćwiczysz, buraki mogą modyfikować metabolizm twojego organizmu (zmniejszając aktywność enzymów zwiększających wolne rodniki podczas detoksykacji) w taki sposób, że twoja wątroba będzie chroniona przed toksycznymi związkami.

Sok z 1 dużego buraka jest bezpieczny do codziennego spożycia. Pij sok 2-3 razy w tygodniu.

3. Ryba jak tuńczyk i łosoś

Tłuszcze omega-3 (wielonienasycone) znajdujące się w rybach morskich, takich jak tuńczyk, łosoś, pstrąg lub makrela. Są to znane środki zapobiegawcze i hamują syntezę trójglicerydów w wątrobie.

Ale mogą również zmniejszyć tłuszcz wątroby u osób, które mają również wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów. Tłuszcze Omega-3 zwiększają również poziom HDL, dobrego cholesterolu.

4. Amla lub indyjski agrest

Amla lub indyjski agrest to naturalny rewitalizator wątroby. Jest powszechnie stosowany w ajurwedzie do leczenia powiększonej wątroby.

Naukowcy odkryli, że ten owoc bogaty w witaminę C może być stosowany w leczeniu problemów z wątrobą, takich jak żółtaczka. Pamiętaj, że witamina C jest silnym przeciwutleniaczem. Ponieważ obniża również poziom cholesterolu i trójglicerydów, amla jest również dobra dla każdego z bezalkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby.

5. Jagody

Oczyść swoje ciało w naturalny sposób, dostarczając mu mnóstwo jagód bogatych w polifenole i antocyjany, pigmenty przeciwutleniające, które nadają im niepowtarzalny kolor. Te składniki odżywcze są silnymi środkami przeciwzapalnymi.

Jedno z badań wykazało, że borówki, czarne porzeczki były szczególnie skuteczne w zapobieganiu gromadzeniu się tłuszczu w wątrobie. W szczególności borówki brusznicowe znacznie zmniejszyły tkankę tłuszczową u zwierząt, które były na diecie wysokotłuszczowej.

6. Grejpfruty I Winogrona

Możesz także wybrać grejpfruta lub winogrona, aby oczyścić wątrobę. Grejpfrut zawiera przeciwutleniacze, które utrzymują zdrową wątrobę, skutecznie metabolizując alkohol i zapobiegając wszelkim negatywnym wpływom na wątrobę.

Tymczasem czerwone i fioletowe winogrona zawierają inny przeciwutleniacz zwany resweratrolem, który zapewnia sprawne funkcjonowanie wątroby.


Najnowsze

Popularne

Najnowsze