Choroby serca nadal pozostają główną przyczyną śmierci u kobiet i mężczyzn. Jest kilka pokarmów, których należy spożywać najlepiej każdego dnia, aby uniknąć zawału serca. Jednak jedzenie nie jest jedynym sposobem na uniknięcie tego poważnego stanu.
Wraz ze spożywaniem zdrowej żywności, bogatej w zdrowe dla serca składniki powinieneś ćwiczyć regularnie.
Jeśli chodzi o jedzenie, oto lista składników, które powinieneś uwzględnić w swojej zdrowej dla serca diecie:
1. Łosoś
Łosoś oferuje wiele składników odżywczych i jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3 i wiele innych zdrowych tłuszczów. Ta wysoka zawartość omega-3 zmniejsza ryzyko arytmii i miażdżycy.
2. Płatki owsiane
Owsianka jest celebrowana ze względu na niezliczone korzyści dla zdrowia serca. Jest bogata w błonnik rozpuszczalny, ważny rodzaj błonnika, który obniża poziom cholesterolu. Włókno to działa jak gąbka w przewodzie pokarmowym, ponieważ wchłania cholesterol, gdy ten wchodzi do żołądka. W ten sposób płatki owsiane zapobiegają wchłanianiu cholesterolu do krwioobiegu.
Pamiętaj jednak, aby nie jeść błyskawicznych płatków owsianych, ponieważ są one bogate w cukier.
3. Arbuz
Ten pyszny owoc ma niską kaloryczność i dłużej będzie Cię nasycał. Jest wypełniony błonnikiem i ważnymi przeciwutleniaczami, które chronią twoje serce. Ponadto likopen w arbuzie, który nadaje mu czerwony kolor obniża ryzyko chorób serca i raka.
4. Jagody
Borówka to kolejny owoc, który należy włączyć do swojej zdrowej dla serca diety. Inne jagody również zapewniają wiele korzyści dla twojego serca. Ostatnie badanie wykazało, że kobiety w wieku od 25 do 42 lat powinny spożywać co najmniej trzy porcje jagód tygodniowo, aby zmniejszyć ryzyko zawału serca o 32%.
5. Awokado
Awokado obfituje w jednonienasycone tłuszcze i potas. Jednonienasycone tłuszcze i ten konkretny minerał są ważne dla kontrolowanego ciśnienia krwi. Dlatego wzbogacaj swoją dietę o awokado, ponieważ jest ono wypełnione witaminą C, błonnikiem i karotenoidami. Wszystkie te składniki odżywcze odgrywają ważną rolę w zmniejszaniu ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
6. Jogurt
Upewnij się, że nie jest to tylko zwykły jogurt, ale ten niskotłuszczowy, który chroni twoje serce i nie zatyka tętnic. Jogurt chroni również dziąsła, które mogą odgrywać znaczącą rolę w ryzyku chorób serca.
Jeśli zastosujesz dietę zdrową dla serca, zapobiegniesz wielu rodzajom chorób. Ponadto zmniejszysz śmiertelność z powodu udaru i zawału serca.