Ten naturalny środek zawiera wiele składników, które stymulują czynność tarczycy. Dodatkowo jest to potężne połączenie witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które poprawiają ogólny stan zdrowia.

tarczyca

Korzyści zdrowotne składników

Żurawina jest doskonałym źródłem jodu, który ma zasadnicze znaczenie dla zdrowia tarczycy, a jagody te zawierają nawet 400 mg, co jest jednym z najlepszych naturalnych źródeł jodu.

Odpowiednie spożycie jodu odtruwa organizm, reguluje przemianę materii, wzrost i rozwój.

Imbir ma silne właściwości lecznicze, które zostały potwierdzone w wielu badaniach. Obejmuje to również korzystny wpływ na tarczycę. Zawiera magnez, który okazał się kluczowy w zwalczaniu chorób tarczycy.

Ponieważ jest silnym środkiem przeciwzapalnym może chronić przed procesami zapalnymi związanymi z niedoczynnością tarczycy.

Pozytywny wpływ cynamonu na tarczycę jest wieloraki. Po pierwsze zawiera ekstrakt, który odgrywa ważną rolę przeciwzapalną. Medyczne zastosowanie cynamonu może odgrywać główną rolę w leczeniu niedoczynności tarczycy.

Ponadto cynamon działa jako środek przeciwzapalny i zmniejsza oporność na insulinę, która jest ściśle związana z rozwojem choroby Gravesa i Basedowa.

Gałka muszkatołowa to naturalny wzmacniacz metabolizmu.

Sok pomarańczowy jest bogatym źródłem witaminy C, niezbędnej dla wielu procesów w organizmie. Zawiera również odpowiedni stosunek fruktozy i glukozy, a także minerałów, w tym magnezu i potasu.

Wpływa pozytywnie na czynność tarczycy i zwiększa kwas glukuronowy, który wiąże i eliminuje toksyny z organizmu wspierając w ten sposób prawidłowe funkcjonowanie hormonów.

Sok z cytryny ma wyjątkowe właściwości lecznicze dla różnych chorób. Dodatkowo wspomaga detoksykację i wzmacnia układ odpornościowy.

Składniki:

  • 7 szklanek filtrowanej wody
  • 1 szklanka 100% soku żurawinowego
  • ¼ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki cynamonu Cejlonu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¾ szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
  • ¼ szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Przygotowanie:

Doprowadź wodę do wrzenia, dodaj sok żurawinowy, dodaj przyprawy i pozostaw na wolnym ogniu przez 20 minut. Po ochłodzeniu do temperatury pokojowej dodaj sok pomarańczowy i cytrynowy. Ta ilość preparatu jest przeznaczona do spożycia w ciągu jednego dnia.

 



loading...
loading...

Aktualizacja: 8 sierpnia 2019