Każdy z nas wie, że złe nawyki osłabiają kości i stawy. Aby zachować je w dobrej kondycji i uniknąć bólów spróbuj tego przepisu.
Bóle pleców i stawów są powszechne w dzisiejszym świecie. Są one na ogół spowodowane nadmiernym wysiłkiem w ciągu dnia pracy, chociaż może to być również spowodowane urazem i chorobą.
Większość przypadków jest łagodna i łatwo leczyć ją odpoczynkiem, przyjmowaniem leków przeciwbólowych.
Mogą one jednak być nawracające i związane z rozwojem chorób przewlekłych, takich jak zapalenie stawów i zapalenie kości.
Najbardziej niepokojące jest to, że z czasem mogą się ono pogarszać, ograniczając mobilność i zdolność wykonywania codziennych zadań.
Dlatego tak ważna jest poprawa nawyków żywieniowych i dodanie substancji odżywczych, które wymagają utrzymania kości i stawów.
Z tego powodu dobrze jest wiedzieć, że istnieją naturalne suplementy, których właściwości pomagają wzmocnić kości i stawy bez narażania organizmu na niepożądane skutki.
Dotyczy to także grenetiny lub naturalnej żelatyny. Ten składnik jest bogaty w kolagen, który okazał się korzystny dla zdrowia.
Co to jest grenetina i jak łagodzi ból?
Grenetina, powszechnie znana jako żelatyna jest produktem naturalnym, który powstaje w wyniku przetwarzania tłuszczu wieprzowego i krowiego. Stosuje się skórę i kości, które są obszarami zawierającymi najbardziej skoncentrowane białko, co prowadzi do tego niesamowitego produktu.
Mimo że proces ten nie jest przyjemny dla wielu osób, należy wziąć pod uwagę, że jest on dość przydatny do tworzenia wielu przepisów. A jeśli to nie wystarczy to również jest źródłem składników odżywczych.
Łagodzenie bólu pleców i stawów
Podstawowa zaleta żelatyny przeciw bólom wynika z faktu, że składa się ona w ponad 90% z białek, 2% z soli mineralnych i 8% z wody.
Te składniki poprawiają zdolność organizmu do syntezy kolagenu i znacznie zmniejszają stany zapalne.
Zawiera aminokwasy, takie jak arginina i glicyna. Kiedy docierają do narządów ciała, stymulują budowę masy mięśniowej i wzmacniają stawy.
Chociaż jest to produkt pochodzenia zwierzęcego, nie zawiera cholesterolu. Żelatyna jest beztłuszczowa i ma dość mało kalorii.
Przeciwnie przedłuża poczucie bycia pełnym, poprawia metabolizm i pomaga prawidłowo realizować procesy trawienne.
Ale najbardziej interesujące jest to, że doskonale nadaje się do nadawania wytrzymałości i elastyczności chrząstek, zmniejszając zużycie i zapobiegając bardziej poważnym obrażeniom.
Jego aktywne związki również utrzymują zdrową skórę, zmniejszają ryzyko przedwczesnego starzenia się.
Recepta na łagodzenie bólu pleców i stawów
W celu ochrony twoich stawów zalecamy spożywanie od 10 do 15 gramów naturalnej żelatyny dziennie. Ta ilość może być dodana do wypieków, koktajli, naturalnych soków i innych produktów, które są łatwe do spożycia.
Warto również stosować czystą recepturę żelatynową, aby zmniejszyć ból spowodowany przepracowaniem lub wszelkiego rodzaju obrażeniami.
Składniki
- 1 łyżeczka żelatyny (10 gramów)
- 1/2 szklanki zimnej wody (100 ml)
- 1/2 szklanki ciepłej wody (100 ml)
Wskazówki
- Dodać łyżeczkę żelatyny do zimnej wody i pozostawić na noc.
- Następnego ranka wlać mieszaninę do garnka i podgrzać na parze.
- Po rozpuszczeniu usuń z ognia i wypij.
- Przyjmuj to codziennie rano przed śniadaniem, co najmniej 30 minut przed pierwszym posiłkiem dnia.
- Możesz również wlać szklankę soku pomarańczowego, aby poprawić smak i ułatwić wchłanianie.