Cukrzyca cieszy się złą sławą, ponieważ może utorować drogę do poważnych problemów zdrowotnych, nie dając oczywistych znaków ostrzegawczych.
Główne niebezpieczeństwa związane z tym schorzeniem polegają na rozregulowaniu poziomu cukru we krwi, co uszkadza organizm. Na szczęście, niektóre produkty spożywcze mogą obniżyć poziom glukozy we krwi i całkowicie zapobiec chorobie.
Cukrzyca może być podzielona na różne formy, ale to właśnie drugi typ dotyka 90 procent diabetyków. Liczba zachorowań na tę chorobę rośnie szybciej niż przewidywali prognostycy, a w najbliższych latach spodziewany jest jej gwałtowny wzrost.
Ponieważ jest ona nierozerwalnie związana z otyłością, utrzymanie zdrowej wagi jest uważane za najskuteczniejszy środek zapobiegawczy. Jedna z roślin jadalnych może jednak również pomóc, znacznie obniżając poziom cukru we krwi po jej spożyciu.
Cukrzyca pojawia się, gdy organizm staje się niewrażliwy na insulinę lub gdy ustaje produkcja tego hormonu. W obu przypadkach nadrzędną cechą tego schorzenia jest wysoki poziom cukru we krwi.
Powszechnie stosowane metody leczenia cukrzycy można ogólnie podzielić na trzy kategorie – inhibitory wchłaniania węglowodanów, leki uwrażliwiające na insulinę oraz środki hipoglikemizujące.
Podstawowym celem leczenia cukrzycy jest utrzymanie poziomu cukru we krwi w bezpiecznym zakresie, a niektóre naturalne składniki są w stanie zapewnić takie efekty.
Gymnema Sylvestre jest insulinowrażliwcem, który był badany u pacjentów z cukrzycą. Roślina ta jest drzewiastym krzewem pochodzącym z Indii i od tysięcy lat jest wykorzystywana w praktykach leczniczych tego kraju.
Środek ten jest tradycyjnie stosowany w leczeniu malarii i ukąszeń węży, ale ostatnio został doceniony za swoje właściwości przeciwcukrzycowe.
Badania wykazały, że Gymnema obniża ilość cukru, który jest wchłaniany w jelitach, co pomaga poprawić poziom glukozy we krwi.
Jedno z badań, które potwierdza te twierdzenia, badało wpływ ekstraktu z Gymnema na próbie 22 pacjentów, przyniosło pozytywne wyniki.
Autorzy badania napisali: „Pięciu z 22 pacjentów z cukrzycą było w stanie odstawić swoje konwencjonalne leki i utrzymać homeostazę glukozy we krwi przy pomocy samego GS4.”
Odkrycia ujawniły, że osoby z cukrzycą typu 2, które spożywały 400 mg ekstraktu z liści Gymnema dziennie przez 18 do 20 miesięcy, doświadczyły 29-procentowego spadku poziomu cukru we krwi na czczo.
Co więcej, poziom A1C – hemoglobiny chemicznie związanej z cukrem spadł z 11,9 procent na początku badania do 8,48 procent.
Potencjalne wytłumaczenie tych efektów jest bardzo szerokie, ale badania wykazały, że winorośl zawiera związek o nazwie kwas gymnemowy, który tłumi smak cukru. To jest uważane za przydatne w leczeniu cukrzycy, ponieważ utrudnia pragnienia.
Verywell Health wyjaśnia: „Mówi się, że Gymnema Sylvestre obniża łaknienie cukru, jednocześnie zmniejszając tempo, w jakim cukier i tłuszcz są wchłaniane do organizmu. To podwójne działanie może pomóc w leczeniu otyłości, cukrzycy i wysokiego cholesterolu.
Właściwości zmieniające smak rośliny zostały przypisane aktywnemu składnikowi krzewu, kwasowi gymnemowemu, który jest w stanie tłumić słodkie smaki bez wpływu na percepcję innych smaków. Efekt ten pojawia się w ciągu 30 sekund i trwa do pół godziny.