Strona główna Zdrowie Zobacz co się dzieje z mózgiem kiedy jesz 3 banany dziennie!

Zobacz co się dzieje z mózgiem kiedy jesz 3 banany dziennie!

Banany są bogate w różne składniki odżywcze, które czynią je bardzo zdrowym pożywieniem dla całego organizmu. Jedzenie trzech bananów dziennie może znacznie poprawić układ krążenia i zmniejszyć ryzyko udaru mózgu lub zawału serca.

Brytyjscy i włoscy naukowcy ustalili, że jedzenie jednego banana do każdego posiłku zapewnia organizmowi dostarczenie odpowiedniej ilości potasu i zmniejsza ryzyko powstania skrzepu krwi w mózgu aż o 21%.

Oprócz wysokiego poziomu potasu banany są także bogate w witaminy B6 i C, mangan, biotynę, błonnik, które pomagają w trawieniu. Jeden średniej wielkości banan zawiera 108 kalorii. Są one również doskonałe dla sportowców, ponieważ podnoszą poziom energii, według niektórych badań 3 banany dostarczą Ci energii na intensywny 90-minutowy trening.

Dodatkowe korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia 3 bananów dziennie

  1. Zmniejszenie depresji

Czy wiesz, że banany mogą pomóc walczyć z depresją? Są one bogate w tryptofan, rodzaj białka, które organizm przetwarza w serotoninę, a jak wszyscy wiemy, serotonina jest związkiem, który relaksuje ciało i jest odpowiedzialna za nasz dobry nastrój.

  1. Regulują ciśnienie krwi

Jak już wspomniano, jeden średniej wielkości banan zawiera około 500 mg potasu, co jest niezbędne dla posiadania zdrowego układu sercowo-naczyniowego. Banany pomagają regulować pracę serca i równowagę płynów w organizmie, co z kolei zmniejsza ryzyko wysokiego ciśnienia krwi.

  1. Zaparcia

Banany są bogate w błonnik, jeden średni banan zawiera około 3 gr błonnika, co czyni je doskonałym lekarstwem na zaparcia. Zamiast zwrócić się do środków przeczyszczających spróbuj jeść banany codziennie, jest to najlepszy naturalny sposób na przywrócenie prawidłowego wypróżnienia.

  1. Leczy kaca

Masz paskudnego kaca i myślisz, że twoja głowa ma wybuchnąć? Spróbuj koktajlu z bananów i miodu. Banany uspokoją podrażniony żołądek,a miód przywróci równowagę poziomu cukru we krwi.

  1. Zwiększa masę kostną

Według licznych badań potas może pomóc utrzymać zdrowe i silne kości.

  1. Walka ze stresem

Oto jeszcze jedna korzyść z wysokiego poziomu potasu w bananach – regulują tętno i zwalczają stres. Gdy czujesz się zestresowany następuje spadek stężenia potasu, co oznacza, że potas może pomóc nam przywrócić odpowiedni rytm serca i sprawia, że czujemy się bardziej zrelaksowani.

  1. Pomagają rzucić palenie

Banany oprócz potasu i magnezu zawierają także witaminy B12 i B6, które mogą pomóc organizmowi w walce ze skutkami odstawienia nikotyny.

  1. Niedokrwistość

Banany są numerem jeden dla osób cierpiących na anemię (stan, w którym organizm nie ma wystarczającej ilości czerwonych krwinek do przenoszenia tlenu). Jak wiemy banany zawierają duże ilości żelaza i mogą zwiększyć produkcję hemoglobiny, co jest bardzo ważne dla osób walczących z anemią, ponieważ niski poziom hemoglobiny zazwyczaj jest wskaznikiem anemii.

POLEĆ TEN ARTYKUŁ ZNAJOMYM

zobacz także


loading...
loading...

Wszystkie informacje zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Statystyki pokazują, że ponad 26 milionów ludzi choruje na nerki, a 1 osoba na 3 dorosłych jest obecnie zagrożonych rozwojem choroby.  Liczby te są szokujące...
Zgaga znana również jako refluks kwasu to uczucie,które zaczyna się w dolnej części klatki piersiowej i może dotrzeć do przełyku. Od czego jest zgaga?? Na...
Czy trudno ci walczyć z ciągłym pragnieniem zjedzenia czegoś słodkiego? W ostatnich latach uzależnienie od cukru stało się prawdziwym problemem zdrowotnym dotykającym zarówno dzieci,...
Jeśli kiedykolwiek poczułeś ten okropny ból z obrzęku tułowia lub stóp, wiesz, jak ekstremalne może być zatrzymywanie wody. Tutaj oferujemy dziesięć środków zatrzymujących wodę,...
Jego Królewska Mość - olej kokosowy. Jest to jeden z najbardziej wspaniałych olejów, składający się w 90 procentach z nasyconych kwasów tłuszczowych, polifenoli, które...