Zwalczaj kaszel stosując ten naturalny syrop z czosnku i cebuli

Kaszel jest niewygodnym objawem, który pojawia się, gdy  układ odpornościowy wykrywa wirusy i bakterie w drogach oddechowych.

Jest to mechanizm obronny, w którym wypychanie powietrza z płuc pozwala nam pozbyć się zarazków i ciał obcych, które szkodzą naszemu zdrowiu.

Ogólnie rzecz biorąc chodzi o nadmierną produkcję flegmy, zatory i zapalenie gardła. Biorąc pod uwagę, że jest to powszechne podczas grypy i przeziębienia, kaszel często powoduje podrażnienie, bóle głowy i ogólne złe samopoczucie.

Dobrą wiadomością jest to, że istnieją w 100% naturalne środki, które dzięki swoim składnikom wzmacniają system odpornościowy przyspieszają regenerację organizmu i jednocześnie pozbycie się kaszlu.

Naturalny napój cebulowo-czosnkowy do zwalczania kaszlu

Ten naturalny syrop z cebuli i czosnku jest starożytnym lekarstwem o właściwościach antybiotycznych. Po spożyciu przyczynia się do zmniejszenia nasilenia kaszlu.

Wysokie stężenie środków przeciwzapalnych, wykrztuśnych i antywirusowych sprawia, że ​​jest on skuteczny w  oczyszczaniu dróg oddechowych podczas przeziębienia i grypy.

Zarówno cebula, jak i czosnek są bogate w substancję zwaną allicyną. Oprócz szczególnego smaku, allicyna nadaje im bardzo silne działanie lecznicze.

Zalety cebuli przy zwalczania kaszlu

Cebula jest jednym z najczęściej używanych warzyw w gastronomii. Dzieje się tak nie tylko ze względu na smak, który nadaje daniom, ale także ze względu na wysoką wartość odżywczą, która przynosi korzyści dla zdrowia.

Po wchłonięciu przez organizm składniki  z cebuli wzmacniają układ odpornościowy i procesy odpowiedzialne za usuwanie toksyn z organizmu.

Ponadto związki siarki są silnymi antybiotykami i środkami przeciwzapalnymi. Dzięki temu są idealne do leczenia dolegliwości spowodowanych przez wirusy i bakterie.

Mają również działanie mukolityczne i wykrztuśne, które są skuteczne w leczeniu kaszlu i wydalaniu flegmy.

Korzyści czosnku przy zwalczania kaszlu

Jego smak i właściwości odżywcze sprawiły, że jest to niedostrzeżony składnik diety milionów ludzi.

W tym szczególnym przypadku  wyróżnia się, że jest antybiotykiem i ma działanie wykrztuśne. Przyczynia się one do eliminacji zarazków wywołujących kaszel.

Ponadto pomaga również  wzmocnić układ odpornościowy  poprzez zwiększenie produkcji przeciwciał niszczących wirusy i bakterie .

Jak przygotować ten naturalny środek?

Ten ciepły napój z cebulą i czosnkiem jest bardzo łatwą receptą. W przeciwieństwie do innych komercyjnych produktów na kaszel nie powoduje niepożądanych skutków ubocznych.

Składniki

  • 2 szklanki wody (500 ml)
  • 1/2 średniej cebuli
  • 2 główki czosnku

Przygotowanie

  • Najpierw wlej dwie filiżanki wody na patelnię i gotuj na średnim ogniu.
  • Następnie posiekaj cebulę i pokrój czosnek.
  • Gdy woda się zagotuje, dodaj posiekaną cebulę i pokrojony czosnek.
  • Zmniejsz ogień i gotuj przez 2 – 3 minuty.
  • Po tym czasie pozostaw go w temperaturze pokojowej, aż będzie gotowy do wypicia.

Stosowanie

  • Pij go zaraz po pierwszych oznakach kaszlu.
  • Pij po 1/2 szklanki 3 – 4 razy dziennie w zależności od nasilenia objawów.