ZdrowieStare indiańskie lekarstwo - fermentowane cytryny

Stare indiańskie lekarstwo – fermentowane cytryny

Połączenie cytryn i soli to przepis wywodzący się z kuchni indyjskiej i Afryki Północnej, ma on niesamowite korzyści.

Solone cytryny można dodać do soków, sałatek i dań mięsnych.

Składniki:

-4-6 cytryn

-1 łyżka soli morskiej na każdą cytrynę

-słój z zakrętką

Przygotowanie:

Cytryny należy dokładnie umyć i naciąć w taki sposób jak pokazano na powyższym obrazku, w nacięciach należy umieścić sól morską.

Na dnie słoika umieść trochę 2-3 łyżki soli oraz sok z 2 cytryn i włóż do niego wcześniej przygotowane cytryny i zalej letnią woda, aby wszystkie owoce były w niej zanóżone.

Zakręć słoik i odczekaj kilka dni, aż skórki cytryny zrobią się miękki, nie zapominając, aby codziennie przyciskać cytryny do dna, żeby każda z nich bardzo szczelnie do siebie przylegała.

Spożywanie:

Wyjmij cytrynę ze słoika dokładnie opłucz pod wodą, obierz skórkę, a resztę zmiksuj lub pokrój. Wszystko zależy od tego do czego chcesz je wykorzystać czy to do sałatki czy na przykład do napoju. Mogą one być przechowywane w lodówce przez okres 6 miesięcy.

Korzyści zdrowotne:

Kiszone cytryny to źródło witamin, soli mineralnych, a co najważniejsze są probiotykiem, który pozytywnie wpływa na układ pokarmowy. W medycynie ajurwedyjskiej sok z kiszonych cytryn stosuje się na problemy trawienne.