Ostrzeżenie: Przestań używać kurkumy, jeśli należysz do grona tego typu ludzi

Kurkuma jest szeroko stosowana jako przyprawa w wielu produktach spożywczych ze względu na charakterystyczny przyjemny zapach i smak. Ma wiele korzyści zdrowotnych, które mogą zapobiegać i leczyć różne choroby.

Może jednak powodować pewne działania niepożądane, w tym problemy żołądkowe, biegunkę, zawroty głowy i nudności.

Następujące typy osób nie powinny używać kurkumy:

Kobiety w ciąży lub karmiące piersią

Kobiety w ciąży lub karmiące piersią powinny unikać przyjmowania suplementów kurkumy, ponieważ udowodniono, że kurkuma może zagrażać ciąży, stymulując miesiączkę lub kurcząc mięśnie macicy.

Po przyjęciu doustnym suplementów może obniżyć poziom nasienia i testosteronu u mężczyzn. Może to wpływać na płodność. Dlatego, jeśli planujesz ciążę ostrożnie zażywaj kurkumę.

Ludzie z kamieniami żółciowymi

Według ostatnich badań kurkuma może wywoływać ból u osób cierpiących na kamienie żółciowe. Dlatego jeśli masz tego rodzaju problem unikaj kurkumy. Jednak kurkumina, związek aktywny w kurkumie poprawia czynność wątroby i zapobiega tworzeniu się kamieni żółciowych ze względu na swoje właściwości cholecystokinetyczne, które pobudzają pęcherzyk żółciowy do kurczenia się i wylewania przechowywanej żółci.

Osoby z niedrożnością dróg żółciowych

Kurkumina poprawia czynność pęcherzyka żółciowego i zmniejsza ryzyko wystąpienia kamieni żółciowych i raka pęcherzyka żółciowego. Jednak osoby, które mają problemy z niedrożnością dróg żółciowych powinny zachować szczególną ostrożność podczas spożywania kurkuminy.

Ludzie, którzy mają kamienie nerkowe

Przyjmowany w dużych ilościach kurkuma może prowadzić do powstawania kamieni nerkowych. Jest obciążona rozpuszczalnymi szczawianami, które mogą wiązać się z wapniem i tworzyć nierozpuszczalny szczawian wapnia, który jest przyczyną prawie 75% wszystkich kamieni nerkowych.

Dlatego osoby podatne na kamienie nerkowe powinny unikać kurkumy lub ograniczyć spożycie szczawianu dietetycznego do mniej niż 50 mg dziennie.

Osoby z cukrzycą

Kurkuma ma zdolność obniżania poziomu cukru we krwi, a diabetycy mogą odczuwać znaczny spadek poziomu cukru we krwi. Mogą ją spożywać, ale w niewielkich ilościach.

Ludzie, którzy będą mieli operację

Osoby, które mają mieć operację powinny przestać spożywać kurkumę na 2 tygodnie przed operacją, ponieważ kurkuma zapobiega krzepnięciu krwi i może prowadzić do dodatkowego krwawienia podczas i po operacji.


ZOBACZ TAKŻE