Ostrzeżenie: Przestań używać kurkumy, jeśli należysz do grona tego typu ludzi

Kurkuma jest szeroko stosowana jako przyprawa w wielu produktach spożywczych ze względu na charakterystyczny przyjemny zapach i smak. Ma wiele korzyści zdrowotnych, które mogą zapobiegać i leczyć różne choroby.

Może jednak powodować pewne działania niepożądane, w tym problemy żołądkowe, biegunkę, zawroty głowy i nudności.

Następujące typy osób nie powinny używać kurkumy:

Kobiety w ciąży lub karmiące piersią

Kobiety w ciąży lub karmiące piersią powinny unikać przyjmowania suplementów kurkumy, ponieważ udowodniono, że kurkuma może zagrażać ciąży, stymulując miesiączkę lub kurcząc mięśnie macicy.

Po przyjęciu doustnym suplementów może obniżyć poziom nasienia i testosteronu u mężczyzn. Może to wpływać na płodność. Dlatego, jeśli planujesz ciążę ostrożnie zażywaj kurkumę.

Ludzie z kamieniami żółciowymi

Według ostatnich badań kurkuma może wywoływać ból u osób cierpiących na kamienie żółciowe. Dlatego jeśli masz tego rodzaju problem unikaj kurkumy. Jednak kurkumina, związek aktywny w kurkumie poprawia czynność wątroby i zapobiega tworzeniu się kamieni żółciowych ze względu na swoje właściwości cholecystokinetyczne, które pobudzają pęcherzyk żółciowy do kurczenia się i wylewania przechowywanej żółci.

Osoby z niedrożnością dróg żółciowych

Kurkumina poprawia czynność pęcherzyka żółciowego i zmniejsza ryzyko wystąpienia kamieni żółciowych i raka pęcherzyka żółciowego. Jednak osoby, które mają problemy z niedrożnością dróg żółciowych powinny zachować szczególną ostrożność podczas spożywania kurkuminy.

Ludzie, którzy mają kamienie nerkowe

Przyjmowany w dużych ilościach kurkuma może prowadzić do powstawania kamieni nerkowych. Jest obciążona rozpuszczalnymi szczawianami, które mogą wiązać się z wapniem i tworzyć nierozpuszczalny szczawian wapnia, który jest przyczyną prawie 75% wszystkich kamieni nerkowych.

Dlatego osoby podatne na kamienie nerkowe powinny unikać kurkumy lub ograniczyć spożycie szczawianu dietetycznego do mniej niż 50 mg dziennie.

Osoby z cukrzycą

Kurkuma ma zdolność obniżania poziomu cukru we krwi, a diabetycy mogą odczuwać znaczny spadek poziomu cukru we krwi. Mogą ją spożywać, ale w niewielkich ilościach.

Ludzie, którzy będą mieli operację

Osoby, które mają mieć operację powinny przestać spożywać kurkumę na 2 tygodnie przed operacją, ponieważ kurkuma zapobiega krzepnięciu krwi i może prowadzić do dodatkowego krwawienia podczas i po operacji.

POPULARNE ARTYKUŁY

POPULARNE ARTYKUŁY


loading...
loading...

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

Korzyści płynące z regularnego picia ciepłej wody

Picie wystarczającej ilości  wody jest niezbędne dla naszego zdrowia i może zapewnić wiele pozytywnych korzyści dla dobrego samopoczucia. Jednak ważne jest, aby wiedzieć w jakiej temperaturze ją...

Ta kobieta piła codziennie wodę z cytryną i miodem przez cały rok.

 Mieszanina wody, miodu i soku z cytryny to doskonały naturalny środek na przeziębienie tak pewnie większość z Was pomyślała, ale zdziwicie się, bo tak...

Jak używać aloesu, żeby pozbyć się zaparć

Aloes zwyczajny jest rośliną zieloną o ciemnym wyglądzie i przezroczystym żelu, który jest stosowany jako balsam do różnych celów, w tym do oparzeń, ran...

Czy doświadczasz przewlekłego zmęczenia? To jest idealny przepis

Gromadzenie się toksyn we krwi powoduje nasilenie przewlekłego zmęczenia, dodatkowo cierpi się na wzdęcia i problemy z krążeniem. Aby nie przechowywać żadnych toksyn we krwi, od...

9 powodów dla których warto jeść płatki owsiane

Płatki owsiane są bezglutenowym pełnoziarnistym i doskonałym źródłem ważnych witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy. Badania pokazują, że owies i płatki owsiane mają wiele korzyści zdrowotnych.Należą...

Te składniki, które na pewno masz w domu pomogą pozbyć się cellulitu!

Czy masz koszmary kiedy myślisz o nadchodzącym lecie, plaży, bikini i wyglądzie swojej skóry? Wierzcie nam, nie jesteście jedyne, 80% kobiet cierpi z powodu...