Czy można jeść surowe ziemniaki? Czy zagraża to naszemu życiu?

Chociaż jedzenie surowych ziemniaków może wiązać się z kilkoma korzyściami należy wziąć pod uwagę także kwestie bezpieczeństwa i żywienia. Jedzenie surowych ziemniaków nie jest tak powszechne, ponieważ często uważa się je za mniej smaczne i trudniejsze do strawienia.

W tym artykule zbadano korzyści i zagrożenia związane z surowymi ziemniakami, określając czy są one zdrowe czy szkodliwe.

Surowe ziemniaki kontra gotowane ziemniaki

Surowe ziemniaki mają zazwyczaj gorzki smak i teksturę skrobiową, która jest nieprzyjemna dla wielu osób.

Z tego powodu większość ludzi woli pieczenie, smażenie, grillowanie ziemniaków przed jedzeniem. Prowadzi to do kilku znaczących różnic w smaku, fakturze i kolorze.

Kiedy surowe ziemniaki są gotowane, poddawane są procesowi zwanemu reakcją Maillarda – reakcji chemicznej zachodzącej między aminokwasami i cukrem redukującym w obecności ciepła.

Ten efekt brązowienia jest odpowiedzialny za wyraźny smak i charakterystyczny kolor i chrupkość gotowanego ziemniaka.

Co więcej badania pokazują, że gotowanie ziemniaków produkuje pewne związki odpowiedzialne za wyjątkowy smak, który sprawia, że ​​ugotowane ziemniaki są bardziej smaczne niż surowe.

Zawierają odporną skrobię

Surowe ziemniaki są obciążone odporną skrobią , rodzajem skrobi, której organizm nie trawi ani nie wchłania. Zamiast tego służy ona do dostarczania energii dla pożytecznych bakterii jelitowych.

Dodanie skrobi odpornej do diety wiąże się z szeregiem potencjalnych korzyści zdrowotnych. W rzeczywistości badania pokazują, że może obniżyć poziom cukru we krwi, poprawić wrażliwość na insulinę i utrzymać lepsze samopoczucie, aby pomóc w utracie wagi.

Odporna skrobia ulega również konwersji do maślanu, ważnego krótkołańcuchowego kwasu tłuszczowego, który może poprawić trawienie.

Badania z użyciem probówek wykazały, że maślan może tłumić zapalenie w okrężnicy i blokować wzrost komórek raka okrężnicy.

Dodatkowo według jednego przeglądu, leczenie maślanem może również pomóc w zmniejszeniu kilku objawów zespołu jelita drażliwego (IBS), w tym wzdęcia i bólu brzucha.

Mają wyższy poziom witaminy C

Gotowanie ziemniaków może sprawić, że staną się smaczniejsze, ale może również doprowadzić do utraty niektórych składników odżywczych.

Gram za gram, surowe ziemniaki zawierają mniej kalorii i węglowodanów, ale także mniej białka niż pieczone ziemniaki. Ponadto oferują nieco mniej potasu i witaminy B6.

Są jednak znacznie wyższe w inne kluczowe mikroelementy – zawierają dwa razy więcej witaminy C na gram jak pieczone ziemniaki.

Witamina C jest niezbędną witaminą rozpuszczalną w wodzie, która działa jako przeciwutleniacz i odgrywa ważną rolę we wszystkim, od produkcji kolagenu po funkcję odpornościową.

Ponieważ wysokie temperatury niszczą witaminę C, chrupanie surowych ziemniaków zamiast gotowanych jest prostym sposobem na zwiększenie spożycia tej witaminy.

Mogą hamować wchłanianie składników odżywczych

Ziemniaki zawierają antybakteryjne składniki, takie jak białkowy inhibitor trypsyny i lektyny, które mogą zakłócać trawienie i wchłanianie składników odżywczych przez organizm .

Wykazano, że gotowanie ziemniaków zmniejsza zawartość antyutleniaczy, aby zoptymalizować wchłanianie składników odżywczych i zapobiegać niedoborom.

Na przykład w jednym badaniu z probówki zaobserwowano, że gotowanie ziemniaków było w stanie dezaktywować jeden rodzaj inhibitora trypsyny całkowicie i częściowo inaktywować inny.

Tymczasem w innym badaniu z probówki stwierdzono, że gotowanie ziemniaków wyeliminowało 50-60% zawartości lektyny. Dla osób spożywających dobrze zbilansowaną i urozmaiconą dietę  nie powinno to stanowić problemu.

Jednakże jeśli masz restrykcyjną dietę i opierasz swoją dietę na ziarnach, roślinach strączkowych lub bulwach, gotowanie ziemniaków może być dobrym rozwiązaniem, aby zmaksymalizować wchłanianie składników odżywczych.

Mogą zawierać związki toksyczne

Ziemniaki zawierają glikoalkaloidy, rodzaj związku chemicznego występującego u członków rodziny psiankowatych, który może być toksyczny jeśli jest spożywany w dużych ilościach.

Ziemniaki, szczególnie zielone ziemniaki zawierają dwa rodzaje glikoalkaloidów: solaninę i chakoninę.

Gdy ziemniaki są narażone na działanie promieni słonecznych produkują chlorofil, rodzaj barwnika roślinnego, który powoduje, że ziemniaki stają się zielone.

Nie wspominając, że ekspozycja na światło słoneczne może również zwiększyć produkcję glikoalkaloidów, dlatego ogólnie zaleca się ograniczenie konsumpcji zielonych ziemniaków, aby zminimalizować spożycie tych szkodliwych chemikaliów.

W przypadku spożycia w dużych dawkach objawy toksyczności glikoalkaloidów mogą obejmować senność, swędzenie, zwiększoną wrażliwość i problemy z trawieniem.

Według jednego z badań z probówki gotowanie, pieczenie i ogrzewanie mikrofalami ziemniaków może znacznie zmniejszyć całkowite stężenie glikoalkaloidów.

Obieranie ziemniaków, unikanie ziemniaków, które zmieniły kolor na zielony i zapewnienie właściwego przechowywania w celu uniknięcia ekspozycji na światło słoneczne, może również zmniejszyć ryzyko wystąpienia działań niepożądanych.

Mogą powodować problemy trawienne

Chociaż oporna skrobia jest powiązana z różnymi korzyściami zdrowotnymi, duże ilości – takie jak te znalezione w surowych ziemniakach mogą przyczyniać się do problemów trawiennych.

Odporna skrobia działa jako prebiotyk i jest fermentowana przez pożyteczne bakterie w jelicie, prowadząc do produkcji gazu w okrężnicy.

Dyskomfort brzucha, gazy i wzdęcia to tylko niektóre z najczęstszych działań niepożądanych związanych ze spożywaniem prebiotyków i opornej skrobi.

Surowe ziemniaki mogą również częściej zawierać zanieczyszczenia i bakterie z gleby, które zwykle ulegają zniszczeniu podczas gotowania, zwiększając ryzyko chorób przenoszonych drogą pokarmową i infekcji.

Najlepszym sposobem na uniknięcie negatywnych objawów jest powolne zwiększanie dawki w ciągu kilku dni lub tygodni i zmniejszanie skali jeśli zauważysz niepożądane działania niepożądane.

Ponadto należy dokładnie umyć ziemniaki, aby usunąć potencjalne patogeny i rozważyć obieranie ziemniaków przed spożyciem, aby pomóc w dalszym zmniejszeniu ryzyka zakażenia.

Surowe ziemniaki podsumowanie informacji

Surowe ziemniaki są bardziej narażone na problemy trawienne i mogą zawierać więcej antyutleniaczy i szkodliwych związków.

Są jednak bogatsze w witaminę C i odporną na skrobię co może przynieść ogromne korzyści zdrowotne.

Prawdę mówiąc, zarówno surowe jak i ugotowane ziemniaki można spożywać z umiarem jako część zdrowej diety. Po prostu ćwicz podstawowe bezpieczeństwo żywności i postępuj zgodnie z odpowiednimi technikami przygotowania.

Bez względu na to, w jaki sposób wybierzesz przyjemność z ziemniaków, pamiętaj o ich dokładnym umyciu, prawidłowym przechowywaniu i zjedzeniu wielu innych owoców i warzyw, aby uzupełnić dietę.


ZOBACZ TAKŻE