Strona główna Przepisy Jak zrobić miód z mniszka lekarskiego. Dlaczego warto go spożywać?

Jak zrobić miód z mniszka lekarskiego. Dlaczego warto go spożywać?

Miód z mniszka lekarskiego to właściwie syrop z mniszka lekarskiego (tak nazywają go starsi). My, ludzie nie możemy nawet zbliżyć się do wytwarzania jakiegokolwiek rodzaju miodu podobnego do miodu pszczół miodnych.

 

Ale ten, który stworzymy przypomina konsystencją, kolorem i pewnymi korzyściami terapeutycznymi naturalne rozwiązanie.

Mniszek lekarski to roślina o wyjątkowych walorach terapeutycznych i każdy powinien skorzystać z tej wiosennej terapii zdrowotnej.

Jego główną funkcją jest oczyszczanie krwi i wątroby oraz detoksykacja (oczyszczanie organizmu z toksyn).

Naturalny miód z mniszka lekarskiego wywarzany przez pszczoły miodne jest dość rzadki, ponieważ mniszek lekarski jest jednym z pierwszych kwiatów kwitnących wiosną (od kwietnia do maja), a pszczoły miodne potrzebują tego miodu jako pokarmu dla siebie, aby wzmocnić swoją rodzinę.

Mniszek lekarski: korzyści zdrowotne, zastosowanie i efekty uboczne

Dlatego pszczelarze pozostawiają go w ulu, aby pszczoły mogły się nim żywić i wzmocnić w przygotowaniu na kolejne rodzaje kwiatów.

Poza tym krystalizuje się bardzo szybko (z powodu wysokiej zawartości glukozy), więc nie jest łatwo go wyekstrahować.

Przepis na miód z mniszka lekarskiego

Składniki

– 85 g kwiatów mniszka lekarskiego (bez zielonych części!)
– 500 g cukru konserwującego, żelującego
– 500 ml wody
– 2 łyżki kwasku cytrynowego

Przygotowanie:

– Oddziel wszystkie żółte kwiaty od zielonych części mniszka lekarskiego.
– Gotuj wodę w garnku z żelującym cukrem.
– Zmniejsz ciepło po rozpuszczeniu cukru i dodaj mlecze.
– Dobrze wymieszaj i doprowadź do wrzenia.

– Przefiltruj ciecz, oddzielając kwiaty od niej i wlej do czystych słoików.
– Zakręć i pozwól im całkowicie ostygnąć.

Ciesz się swoim domowym syropem z mniszka, który wspaniale smakuje z chlebem lub serem!

Oto kilka wskazówek, jak zrobić najlepszy miód z mniszka lekarskiego:

– Zrywaj mlecze w południe, ponieważ są w pełnym rozkwicie i posiadają najwięcej nektaru.
– Pamiętaj, aby pozbyć się wszystkich zielonych części podczas przygotowywania ich do żelu – w przeciwnym razie miód stanie się gorzki.
– Użyj wyżej wspomnianej ilości kwasku cytrynowego – pomoże to zachować galaretowatą konsystencję i doda świeżości.

Mniszek lekarski zabija raka – potwierdzone badania!

zobacz także

Jak zrobić syrop z zielonych orzechów z miodem – wspaniałe korzyści zdrowotne

Młode zielone orzechy włoskie w miodzie - niesamowite lekarstwo na wiele chorób. Jest to bardzo stary przepis, który jest przygotowywany w mojej rodzinie od...

Pyszne domowe pączki z nadzieniem Dulce de Leche

Sekretnym składnikiem tych pysznych domowych pączków jest nadzienie dulce de leche. Możesz je kupić w sklepie, ale zawsze smakuje lepiej, gdy zrobisz to w...

Używając zaledwie 3 składników, zrób zdrowe ciasteczka przy minimalnym wysiłku.

Próbujesz żyć zdrowo, ale nie możesz oprzeć się czekoladowym przyjemnościom. Chociaż są bardzo smaczne, wiesz, że nie powinnaś ich spożywać, szczególnie przed snem.Zazwyczaj przygotowanie...

loading...
loading...

Wszystkie informacje zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

POPULARNE ARTYKUŁY

Młode zielone orzechy włoskie w miodzie - niesamowite lekarstwo na wiele chorób. Jest to bardzo stary przepis, który jest przygotowywany w mojej rodzinie od...
Próbujesz żyć zdrowo, ale nie możesz oprzeć się czekoladowym przyjemnościom. Chociaż są bardzo smaczne, wiesz, że nie powinnaś ich spożywać, szczególnie przed snem.Zazwyczaj przygotowanie...
Domowy syrop sosnowy to świetny naturalny suplement, który promuje ogólnie dobre zdrowie i zapobieganie chorobom. Jest to również prosty i łatwy sposób na wzbogacenie...
Sekretnym składnikiem tych pysznych domowych pączków jest nadzienie dulce de leche. Możesz je kupić w sklepie, ale zawsze smakuje lepiej, gdy zrobisz to w...