Strona głównaPrzepisyJak zrobić miód z mniszka lekarskiego. Dlaczego warto go spożywać?

Jak zrobić miód z mniszka lekarskiego. Dlaczego warto go spożywać?

Miód z mniszka lekarskiego to właściwie syrop z mniszka lekarskiego (tak nazywają go starsi). My, ludzie nie możemy nawet zbliżyć się do wytwarzania jakiegokolwiek rodzaju miodu podobnego do miodu pszczół miodnych.

 

Ale ten, który stworzymy przypomina konsystencją, kolorem i pewnymi korzyściami terapeutycznymi naturalne rozwiązanie.

Mniszek lekarski to roślina o wyjątkowych walorach terapeutycznych i każdy powinien skorzystać z tej wiosennej terapii zdrowotnej.

Jego główną funkcją jest oczyszczanie krwi i wątroby oraz detoksykacja (oczyszczanie organizmu z toksyn).

Naturalny miód z mniszka lekarskiego wywarzany przez pszczoły miodne jest dość rzadki, ponieważ mniszek lekarski jest jednym z pierwszych kwiatów kwitnących wiosną (od kwietnia do maja), a pszczoły miodne potrzebują tego miodu jako pokarmu dla siebie, aby wzmocnić swoją rodzinę.

Mniszek lekarski: korzyści zdrowotne, zastosowanie i efekty uboczne

Dlatego pszczelarze pozostawiają go w ulu, aby pszczoły mogły się nim żywić i wzmocnić w przygotowaniu na kolejne rodzaje kwiatów.

Poza tym krystalizuje się bardzo szybko (z powodu wysokiej zawartości glukozy), więc nie jest łatwo go wyekstrahować.

Przepis na miód z mniszka lekarskiego

Składniki

– 85 g kwiatów mniszka lekarskiego (bez zielonych części!)
– 500 g cukru konserwującego, żelującego
– 500 ml wody
– 2 łyżki kwasku cytrynowego

Przygotowanie:

– Oddziel wszystkie żółte kwiaty od zielonych części mniszka lekarskiego.
– Gotuj wodę w garnku z żelującym cukrem.
– Zmniejsz ciepło po rozpuszczeniu cukru i dodaj mlecze.
– Dobrze wymieszaj i doprowadź do wrzenia.

– Przefiltruj ciecz, oddzielając kwiaty od niej i wlej do czystych słoików.
– Zakręć i pozwól im całkowicie ostygnąć.

Ciesz się swoim domowym syropem z mniszka, który wspaniale smakuje z chlebem lub serem!

Oto kilka wskazówek, jak zrobić najlepszy miód z mniszka lekarskiego:

– Zrywaj mlecze w południe, ponieważ są w pełnym rozkwicie i posiadają najwięcej nektaru.
– Pamiętaj, aby pozbyć się wszystkich zielonych części podczas przygotowywania ich do żelu – w przeciwnym razie miód stanie się gorzki.
– Użyj wyżej wspomnianej ilości kwasku cytrynowego – pomoże to zachować galaretowatą konsystencję i doda świeżości.

Mniszek lekarski zabija raka – potwierdzone badania!

Zobacz Też: