Strona głównaPrzepisyJak zrobić miód z mniszka lekarskiego. Dlaczego warto go spożywać?

Jak zrobić miód z mniszka lekarskiego. Dlaczego warto go spożywać?

Miód z mniszka lekarskiego to właściwie syrop z mniszka lekarskiego (tak nazywają go starsi). My, ludzie nie możemy nawet zbliżyć się do wytwarzania jakiegokolwiek rodzaju miodu podobnego do miodu pszczół miodnych.

 

Ale ten, który stworzymy przypomina konsystencją, kolorem i pewnymi korzyściami terapeutycznymi naturalne rozwiązanie.

Mniszek lekarski to roślina o wyjątkowych walorach terapeutycznych i każdy powinien skorzystać z tej wiosennej terapii zdrowotnej.

Jego główną funkcją jest oczyszczanie krwi i wątroby oraz detoksykacja (oczyszczanie organizmu z toksyn).

Naturalny miód z mniszka lekarskiego wywarzany przez pszczoły miodne jest dość rzadki, ponieważ mniszek lekarski jest jednym z pierwszych kwiatów kwitnących wiosną (od kwietnia do maja), a pszczoły miodne potrzebują tego miodu jako pokarmu dla siebie, aby wzmocnić swoją rodzinę.

Mniszek lekarski: korzyści zdrowotne, zastosowanie i efekty uboczne

Dlatego pszczelarze pozostawiają go w ulu, aby pszczoły mogły się nim żywić i wzmocnić w przygotowaniu na kolejne rodzaje kwiatów.


Poza tym krystalizuje się bardzo szybko (z powodu wysokiej zawartości glukozy), więc nie jest łatwo go wyekstrahować.

Przepis na miód z mniszka lekarskiego

Składniki



– 85 g kwiatów mniszka lekarskiego (bez zielonych części!)
– 500 g cukru konserwującego, żelującego
– 500 ml wody
– 2 łyżki kwasku cytrynowego

Przygotowanie:

NIE PRZEGAP!  Jak zrobić syrop sosnowy w domu i dlaczego warto go spożywać

– Oddziel wszystkie żółte kwiaty od zielonych części mniszka lekarskiego.
– Gotuj wodę w garnku z żelującym cukrem.
– Zmniejsz ciepło po rozpuszczeniu cukru i dodaj mlecze.
– Dobrze wymieszaj i doprowadź do wrzenia.

NIE PRZEGAP!  Jak zrobić syrop sosnowy w domu i dlaczego warto go spożywać

– Przefiltruj ciecz, oddzielając kwiaty od niej i wlej do czystych słoików.
– Zakręć i pozwól im całkowicie ostygnąć.

Ciesz się swoim domowym syropem z mniszka, który wspaniale smakuje z chlebem lub serem!

Oto kilka wskazówek, jak zrobić najlepszy miód z mniszka lekarskiego:

– Zrywaj mlecze w południe, ponieważ są w pełnym rozkwicie i posiadają najwięcej nektaru.
– Pamiętaj, aby pozbyć się wszystkich zielonych części podczas przygotowywania ich do żelu – w przeciwnym razie miód stanie się gorzki.
– Użyj wyżej wspomnianej ilości kwasku cytrynowego – pomoże to zachować galaretowatą konsystencję i doda świeżości.

Mniszek lekarski zabija raka – potwierdzone badania!



Jak zrobić syrop z zielonych orzechów z miodem – wspaniałe korzyści zdrowotne

Młode zielone orzechy włoskie w miodzie - niesamowite lekarstwo na wiele chorób. Jest to bardzo stary przepis, który jest przygotowywany w mojej rodzinie od...

Pyszne domowe pączki z nadzieniem Dulce de Leche

Sekretnym składnikiem tych pysznych domowych pączków jest nadzienie dulce de leche. Możesz je kupić w sklepie, ale zawsze smakuje lepiej, gdy zrobisz to w...

Używając zaledwie 3 składników, zrób zdrowe ciasteczka przy minimalnym wysiłku.

Próbujesz żyć zdrowo, ale nie możesz oprzeć się czekoladowym przyjemnościom. Chociaż są bardzo smaczne, wiesz, że nie powinnaś ich spożywać, szczególnie przed snem.
NIE PRZEGAP!  Syrop miętowy wspomaga trawienie, łagodzi nudności, bóle brzucha i skurcze
Zazwyczaj przygotowanie...

Pyszne lody z lat 80-tych – Już nie kupuję w sklepie lodów odkąd mam ten przepis

Tradycyjne lody na bazie żółtek są prawdopodobnie jednym z najlepszych deserów podczas lata. Rozkoszowanie się ich smakiem zawsze związane jest z mile spędzonym czasem...

Jak zrobić syrop sosnowy w domu i dlaczego warto go spożywać

Domowy syrop sosnowy to świetny naturalny suplement, który promuje ogólnie dobre zdrowie i zapobieganie chorobom. Jest to również prosty i łatwy sposób na wzbogacenie...

Syrop miętowy wspomaga trawienie, łagodzi nudności, bóle brzucha i skurcze

Syropy są zwykle przygotowywane z soków owocowych i zawierają stosunkowo dużą ilość cukru, aby starczyły na jak najdłużej. Mogą być przygotowywane na zimno lub na...