Kawa nie jest tylko po prostu smaczna i energetyzująca – może być również bardzo dobra dla Ciebie. Posiada ona wiele właściwości zdrowotnych.

W ostatnich latach naukowcy badali wpływ kawy na różne aspekty zdrowia. Ich wyniki były niesamowite.
Oto 7 powodów, dla których kawa może być jednym z najzdrowszych napojów na świecie.
1. Kawa może sprawić, że będziesz mądrzejszy
Kawa nie tylko nie pozwala ci zasnąć – może również sprawić, że będziesz mądrzejszy. Aktywnym składnikiem kawy jest kofeina, która jest stymulantem i najczęściej spożywaną substancją psychoaktywną na świecie.
Kofeina działa w twoim mózgu, blokując działanie hamującego neuroprzekaźnika zwanego adenozyną. Blokując hamujące działanie adenozyny, kofeina w rzeczywistości zwiększa wypalanie neuronów w mózgu i uwalnianie innych neuroprzekaźników, takich jak dopamina i norepinefryna.
W wielu kontrolowanych badaniach badano wpływ kofeiny na mózg, wykazując, że kofeina może tymczasowo poprawić nastrój, czas reakcji, pamięć, czujność i ogólną funkcję mózgu.
2. Pomaga spalić tłuszcz i poprawia sprawność fizyczną
Jest dobry powód, dla którego znajdziesz kofeinę w większości komercyjnych suplementów spalających tłuszcz. Kofeina częściowo ze względu na działanie pobudzające na ośrodkowy układ nerwowy, podnosi metabolizm i zwiększa utlenianie kwasów tłuszczowych.
Może również poprawić wydajność sportową na kilka sposobów, w tym poprzez mobilizację kwasów tłuszczowych z tkanki tłuszczowej. W dwóch osobnych metaanalizach okazało się, że kofeina zwiększa wydajność wysiłkową średnio o 11-12%.
3. Może radykalnie obniżyć ryzyko cukrzycy typu 2
Cukrzyca typu 2 jest chorobą związaną ze stylem życia, która osiągnęła rozmiary epidemii. W ciągu kilku dziesięcioleci wzrosła dziesięciokrotnie, a obecnie dotyka około 300 milionów ludzi. Choroba ta charakteryzuje się wysokim poziomem glukozy we krwi spowodowanym opornością na insulinę lub niezdolnością do wytwarzania insuliny.
W badaniach obserwacyjnych kawa była wielokrotnie powiązana z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2. Zmniejszenie ryzyka wynosi od 23%, aż do 67%.
W obszernym artykule przeglądowym przeanalizowano 18 badań z udziałem 457 922 uczestników. Każda dodatkowa filiżanka kawy dziennie zmniejszała ryzyko cukrzycy typu 2 o 7%.
4. Może obniżyć ryzyko Alzheimera i Parkinsona
Kawa nie tylko sprawi, że będziesz mądrzejszy na krótką metę, ale może również chronić mózg w starszym wieku. Choroba Alzheimera jest najczęstszą chorobą neurodegeneracyjną na świecie i główną przyczyną demencji.
W badaniach prospektywnych osoby pijące kawę mają do 60% mniejsze ryzyko choroby Alzheimera i demencji.
Parkinson to drugie najczęstsze zaburzenie neurodegeneracyjne, charakteryzujące się śmiercią neuronów generujących dopaminę w mózgu. Kawa może obniżyć ryzyko Parkinsona o 32-60%.
5. Może być wyjątkowo dobra dla Twojej wątroby
Wątroba jest niezwykłym narządem, który wykonuje setki ważnych funkcji w twoim ciele. Jest podatna na nowoczesne pułapki żywieniowe, takie jak spożywanie zbyt dużej ilości alkoholu lub fruktozy.
Marskość jest końcowym etapem uszkodzenia wątroby spowodowanego chorobami, takimi jak alkoholizm i zapalenie wątroby, gdzie tkanka wątroby została w znacznym stopniu zastąpiona tkanką bliznowatą.
Wiele badań wykazało, że kawa może obniżyć ryzyko marskości nawet o 80%. Ci, którzy pili 4 lub więcej filiżanek dziennie, odczuli najsilniejszy efekt. Kawa może również zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka wątroby o około 40%.
6. Kawa może zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci
Wielu ludzi nadal wydaje się, że kawa jest niezdrowa. Nie jest to zaskakujące, ponieważ powszechna mądrość jest sprzeczna z tym, co mówią badania. Ale kawa może rzeczywiście pomóc ci żyć dłużej.

W dużym badaniu prospektywnym picie kawy wiązało się z niższym ryzykiem śmierci ze wszystkich przyczyn. Ten efekt jest szczególnie duży u osób z cukrzycą typu 2. Jedno z badań wykazało, że osoby pijące kawę miały o 30% niższe ryzyko zgonu w ciągu 20 lat.
7. Składniki odżywcze i przeciwutleniacze
Kawa to nie tylko czarna woda. Wiele składników odżywczych w ziarnach kawy sprawia, że są one także dostępne w końcowym napoju, który w rzeczywistości zawiera przyzwoitą ilość witamin i minerałów.
Jedna filiżanka kawy zawiera:
- 6% RDA dla kwasu pantotenowego (witamina B5)
- 11% RDA dla ryboflawiny (witamina B2)
- 2% RDA dla niacyny (B3) i tiaminy (B1)
- 3% RDA dla potasu i manganu
RDA- dzienne zalecane spożycie
To może nie wydawać się dużo, ale jeśli pijesz kilka filiżanek kawy dziennie, to szybko się sumuje. Ale to nie wszystko. Kawa zawiera również ogromne ilości przeciwutleniaczy.
W rzeczywistości kawa jest jednym z największych źródeł przeciwutleniaczy w zachodniej diecie, a nawet przewyższa wiele owoców i warzyw.
Kawa podsumowanie
Nawet jeśli umiarkowane ilości kawy są dobre dla ciebie, picie zbyt dużej ilości może być nadal szkodliwe.
Wiele z powyższych badań miało charakter obserwacyjny. Takie badania mogą jedynie wskazywać na związek, ale nie mogą udowodnić, że kawa spowodowała korzyści.
Jeśli chcesz zapewnić potencjalne korzyści zdrowotne wynikające z kawy, unikaj dodawania cukru. A jeśli picie kawy ma wpływ na twój sen, nie pij jej od 14-stej godziny.