Strona głównaZdrowie4 naturalne substancje słodzące, które są dobre dla Twojego zdrowia

4 naturalne substancje słodzące, które są dobre dla Twojego zdrowia

W przyrodzie występują naturalne substancje słodzące, które są rzeczywiście dobre dla twojego zdrowia. Mają niską kaloryczność, niską zawartość fruktozy i bardzo słodki smak.

Rezygnacja z rafinowanego cukru może być trudna. Ale biorąc pod uwagę, jak niewiarygodnie szkodliwy może być cukier, zdecydowanie wart wysiłku.

Oto 4 naturalne słodziki, które są naprawdę zdrowe.

1. Stewia

Stewia jest bardzo popularnym niskokalorycznym słodzikiem.Jest wydobywany z liści rośliny o nazwie Stevia rebaudiana. Od wieków roślina ta uprawiana jest w Ameryce Południowej do celów cukierniczych i leczniczych.

Kilka słodkich związków znajduje się w liściach stewii. Głównymi są stewiozyd i rebaudiozyd A. Oba są setki razy słodsze niż cukier. Dlatego stewia jest bardzo słodka, ale praktycznie nie ma kalorii.

Ponadto kilka badań na ludziach sugeruje, że stewia ma korzyści zdrowotne:

  • Stewia może obniżać wysokie ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem tętniczym o 6-14%. Jednak nie ma wpływu na ciśnienie krwi, które jest normalne lub tylko nieznacznie podwyższone.
  • Stewia wykazała również, że obniża poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą.

Kilka badań na szczurach wykazało, że stewia może poprawić wrażliwość na insulinę, zmniejszyć utleniony cholesterol LDL i zmniejszyć gromadzenie się płytki w tętnicach. Jeśli musisz coś osłodzić, stewia może być najzdrowszym wyborem.

Jednak wielu ludzi bardzo nie lubi smaku stewii. Smak zależy od marki, więc być może trzeba będzie poeksperymentować, aby znaleźć rodzaj stewii, którą lubisz.

2. Erytrytol

Erytrytol jest innym niskokalorycznym słodzikiem. Jest to alkohol cukrowy, który naturalnie występuje w niektórych owocach. Jednak sproszkowany erytrytol dostępny do kupienia jest najprawdopodobniej wykonany w procesie przemysłowym.

Zawiera 0,24 kalorii na gram. Erytrytol nie podwyższa poziomu cukru we krwi ani insuliny i nie ma wpływu na stężenie lipidów we krwi, takich jak cholesterol lub trójglicerydy. Jest wchłaniany do organizmu z jelita, ale ostatecznie wydalany w nerkach w niezmienionej postaci.

Badania pokazują, że erytrytol jest bardzo bezpieczny. Jednakże, podobnie jak w przypadku innych alkoholi cukrowych może powodować problemy trawienne, jeśli zażywasz zbyt dużo na raz. Erytrytol ma smak bardzo podobny do cukru, chociaż może mieć łagodniejszy posmak.

Chociaż wydaje się, że erytrytol nie przynosi żadnych korzyści zdrowotnych z pewnością nie jest on w żaden sposób szkodliwy i jest lepiej tolerowany niż większość innych alkoholi cukrowych.

3. Ksylitol

Ksylitol to alkohol cukrowy o słodkości podobnej do cukru. Zawiera 2,4 kalorii na gram lub około dwóch trzecich wartości kalorycznej cukru. Wydaje się, że ksylitol ma pewne zalety dla zdrowia jamy ustnej, zmniejszając ryzyko ubytków i próchnicy.

Ksylitol nie zwiększa stężenia cukru we krwi ani insuliny. Jednakże, podobnie jak w przypadku innych alkoholi cukrowych może powodować działania niepożądane ze strony przewodu pokarmowego w dużych dawkach.

Jeśli masz psa w domu trzymaj ksylitol poza jego zasięgiem, ponieważ jest wysoce toksyczny dla psów.

4. Syrop Yacon

Syrop Yacon to kolejny wyjątkowy słodzik. Jest zbierany z rośliny Yacon, która rośnie natywnie w Andach w Ameryce Południowej. Ten słodzik stał się ostatnio popularnym suplementem odchudzającym. Jedno z badań wykazało, że powoduje on znaczną utratę wagi u kobiet z nadwagą.

Jest bardzo bogaty w fruktooligosacharydy, które działają jak rozpuszczalny błonnik, który odżywiają dobre bakterie w jelicie. Syrop Yacon może pomóc w zapobieganiu zaparciom i ma wiele zalet ze względu na dużą ilość błonnika rozpuszczalnego.

Nie jedz za dużo na raz, ponieważ może to powodować problemy trawienne.

Inne substancje słodzące?

Sa też inne substancje słodzące, które ludzie dbający o zdrowie często jedzą zamiast cukru. Obejmuje to cukier kokosowy, melasę, miód i syrop klonowy. Te naprawdę niewiele różnią się od cukru.

Mogą zawierać nieco mniejsze ilości fruktozy i niewielką ilość składników odżywczych, ale wątroba naprawdę nie będzie w stanie tego odróżnić.

Jednak szkodliwe działanie cukru zależy całkowicie od kontekstu. Większość badań przeprowadza się u osób, które już spożywają dietę o wysokiej zawartości węglowodanów w zachodniej żywności. Dla tych osób, zwłaszcza tych, którzy mają nadwagę i / lub oporność na insulinę, duże ilości cukru są szkodliwe.

Ponadto istnieją inne grupy osób, które mogą chcieć całkowicie uniknąć słodyczy na bazie cukru. Dotyczy to osób uzależnionych od żywności, osób objadających się oraz osób, które stosują dietę keto.

Zdrowi ludzie mogą jeść cukier w małych ilościach bez szkody dla zdrowia. Chociaż wciąż są to puste kalorie i mogą powodować próchnicę. Warto się zastanowić czy nie zamienić cukru na zdrowe substancje słodzące.

Zobacz Też: