Jedno jabłko dziennie nie dopuszcza do ciebie lekarza, podobnie jak dzienna dawka octu jabłkowego. Ocet jabłkowy to rodzaj octu wytwarzanego z jabłek o charakterystycznym bursztynowym kolorze.
Przez stulecia ocet jabłkowy był używany do wielu celów: robienia pikli, zabijania chwastów, mycia ekspresów do kawy, polerowania zbroi i sosów do sałatek. Ocet jabłkowy to również jeden z najpopularniejszych składników w kuchni, oferujący wiele naturalnych korzyści zdrowotnych.
[quads id=8]
Jest bogaty w minerały, takie jak potas, fosfor, wapń, magnez i miedź, a także witaminy A, B1, B2, B6, C i E, bioflawonoidy i pektyny. Co więcej, ze względu na zawartość kwasu octowego ocet jabłkowy pomaga organizmowi wchłonąć niezbędne składniki mineralne z pożywienia.
Oto 10 najlepszych korzyści zdrowotnych octu jabłkowego. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, użyj ekologicznego, surowego i niefiltrowanego octu jabłkowego.
[quads id=10]
1. Kontroluje poziom cukru we krwi
Twoje ciało wytwarza insulinę, aby kontrolować poziom cukru we krwi. Antiglikemiczne działanie octu jabłkowego pomaga poprawić wrażliwość na insulinę.
Osoby cierpiące na insulinooporność powinny przyjmować ocet jabłkowy przy każdym posiłku. Wymieszaj jedną łyżeczkę octu jabłkowego z jedną szklanką przefiltrowanej wody.
[quads id=9]
Pij to trzy razy dziennie, aby poprawić trawienie, co z kolei wydłuża czas, w którym organizm musi przetwarzać nowe cukry i utrzymuje poziom cukru we krwi bardziej stabilny.
34. Promuje utratę wagi
Regularne spożywanie surowego, niefiltrowanego octu jabłkowego może również promować utratę wagi. Ocet jabłkowy jest dobrym źródłem kwasu octowego.
Badania wykazały, że osoby otyłe, które codziennie spożywały ocet jabłkowy przez 12 tygodni, odczuły znaczny spadek masy ciała, tłuszczu w jamie brzusznej, obwodzie talii i trójglicerydów. Kwas octowy pomaga również zapobiegać gromadzeniu się tkanki tłuszczowej i niektórych tłuszczów wątrobowych.