Zdrowie12 naturalnych antybiotyków stosowanych przez naszych przodków zamiast antybiotyków

12 naturalnych antybiotyków stosowanych przez naszych przodków zamiast antybiotyków

Nadmierne stosowanie antybiotyków w ostatnich latach osiągnęło maksymalną wysokość. Doprowadziło to do powstania „superbakterii” – opornych na leki bakterii, które ewoluują w szybszym tempie niż naukowcy są w stanie znaleźć dla nich lekarstwo.

Prognozy na przyszłość sugerują, że bakterie wejdą na szczyt łańcucha pokarmowego.

Antybiotyki farmaceutyczne opracowano dopiero w latach 40-tych XX wieku. Wcześniej istnieli naturalni obrońcy, tj. żywność i zioła, które pomagały codziennie chronić nasz organizm przed infekcjami wirusowymi i chorobami. Medycyna holistyczna na całym świecie nadal korzysta z wielu z nich.

12 naturalnych antybiotyków stosowanych przez naszych przodków

Nasi przodkowie stosowali organiczne antybiotyki pochodzące z natury w celu zwalczania infekcji. Dlatego wskazane jest przypominanie sobie o tych naturalnych antybiotykach i ewentualnie rozważenie ich stosowania w przypadku choroby.

Oregano i olejek z oregano

Najprawdopodobniej używasz oregano, aby urozmaicić swoje ulubione włoskie danie, nie zdając sobie sprawy z korzyści zdrowotnych. Oprócz działania przeciwbakteryjnego oregano poprawia trawienie i stymuluje odchudzanie. Karwakrol, olej znajdujący się w oregano, okazał się skuteczny w zwalczaniu bakterii zakaźnych. Skutecznie leczy infekcje przewodu pokarmowego.

Ocet jabłkowy (ACV)

Niezwykłe efekty codziennych dawek octu jabłkowego (ACV) obejmują właściwości antybiotyczne i antyseptyczne, które w naturalny sposób alkalizują system i pomagają we wszystkim, od utrzymania pożądanej wagi po obniżenie poziomu cholesterolu i ryzyko raka.

ACV można również stosować miejscowo w celu dezynfekcji i sterylizacji, ponieważ jest to ściągający środek ściągający.

Miód

Wiadomo, że starożytni Rzymianie używali miodu na polu bitwy do leczenia ran i zwalczania infekcji.

Miód jest nadal uważany za jeden z najbardziej skutecznych naturalnych antybiotyków na świecie, głównie ze względu na jego właściwości przeciwdrobnoustrojowe, przeciwzapalne i antyseptyczne. Miód Manuka z Nowej Zelandii wykazał największą ilość przeciwutleniaczy i siłę leczniczą.

Miód zawiera enzym, który uwalnia nadtlenek wodoru. To ten proces wspiera twoje ciało w zwalczaniu infekcji i zatrzymuje namnażanie się bakterii. Miód oczyszcza krew z toksyn i pomaga w bardziej efektywnym funkcjonowaniu wątroby. Jest również kojący dla układu pokarmowego.

Jeśli chcesz zwiększyć swoją odporność, zmieszaj miód z cynamonem, aby zwiększyć liczbę białych krwinek!

Kurkuma

Oprócz wyrazistego koloru i smaku kurkuma znana jest również ze swoich korzyści zdrowotnych. Przyprawę można spożywać lub stosować miejscowo, co czyni ją doskonałym wyborem do niszczenia bakterii. Aby uzyskać optymalne rezultaty, połącz dwa składniki przeciwbakteryjne, kurkumę i miód i nałóż mieszaninę na zainfekowane miejsca na skórze.

Czosnek

To warzywo ma pewne niezwykłe właściwości lecznicze, oprócz wyjątkowego smaku. Czosnek jest bardzo skuteczny w zwalczaniu prostych infekcji, takich jak przeziębienie, zabijając zarazki, zanim staną się bardziej szkodliwe dla organizmu. Czosnek zawiera allicynę, która zwalcza bakterie, drożdże, pasożyty i wiele innych. Dodanie większej ilości czosnku do diety nieuchronnie poprawi zdrowie.

Ekstrakt z pestek grejpfruta

Badanie zostało opublikowane przez Journal of Alternative and Complementary Medicine, które donosi, że ekstrakt z nasion grejpfruta (GSE) jest korzystny dla ponad 800 form wirusów i bakterii, ponad stu szczepów grzybów i wielu pasożytów.

Bogaty w liczne przeciwutleniacze GSE poprawia odporność, alkalizuje organizm w naturalny sposób i wspomaga trawienie poprzez stymulowanie korzystnej flory jelitowej.

Jeżówka

Być może nie znasz tego składnika, ale jest on bezpieczny i powszechny. Jego konsumpcja wykazała nie tylko zmniejszenie liczby przeziębień, na które cierpi człowiek przez całe życie, ale także skraca długość przeziębienia. Jest to świetna opcja do zapobiegania zakażeniom wirusowym.

Kapusta

Wiele osób nie jest zaznajomionych z faktem, że kapusta jest bogata w witaminę C. Tylko jedna szklanka zawiera 75% niezbędnego dziennego spożycia witaminy C.

Ze względu na swoje naturalne właściwości przeciwbakteryjne jest idealnym sposobem na poprawę trawienia, zapobieganie chorobom, a nawet utrzymanie wagi!

Olej kokosowy z pierwszego tłoczenia

Korzyści z oleju kokosowego są nieograniczone. Jest pełen właściwości przeciwgrzybiczych i przeciwdrobnoustrojowych i jest bogaty w przeciwutleniacze, których nie można znaleźć nigdzie indziej w naturze.

Użyj oleju kokosowego, aby poprawić swoją odporność, zrównoważyć poziom cholesterolu i cukru we krwi, a nawet zwiększyć aktywność mózgu. Jeden z najbardziej wszechstronnych i unikalnych naturalnych produktów, olej kokosowy można bezpiecznie stosować zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie.

Wymieszaj łyżkę oleju kokosowego z poranną kawą, aby zwiększyć swoją energię i oczyścić głowę na cały dzień.

Sfermentowane jedzenie

Kefir i jogurty probiotyczne, kiszona kapusta i domowe pikle są bardzo skuteczne w odnawianiu flory jelitowej, chronią nas przed rakiem i utrzymują zdrowe ciało w walce z infekcjami.

Srebro koloidalne

Srebro koloidalne, mieszanka cząstek srebra nasączonych płynem jest naturalnym antybiotykiem stosowanym od wieków.

Zabieg ten należy stosować tylko tymczasowo, ponieważ zbyt dużo srebra, metalu ciężkiego może być toksyczne. W każdym razie srebro koloidalne wyłącza enzym niezbędny do rozmnażania się bakterii jednokomórkowych. Bakterie i wirusy są niszczone bez uszczerbku na zdrowiu poprzez pozbawienie ich tlenu.


Najnowsze

Popularne

Najnowsze