Zioło to jest wysoko cenione w kuchniach na całym świecie dzięki swojemu pysznemu aromatowi i lekko pikantnemu smakowi (dzięki zawartości gingerolu). Ale poza tym, że jest tak przydatny w przygotowywaniu niezliczonych receptur, imbir ma również wartość leczniczą, a wiele badań wykazało różne korzyści zdrowotne.
Najlepsze jest to, że jest to wszechstronne zioło, które może być spożywane jako herbata, przyprawa, w oleju, jako sok, a nawet w postaci kapsułek.
Czy wiesz o niesamowitych zaletach jedzenia imbiru? W dzisiejszym artykule podzielimy się pewnymi ważnymi powodami, dla których każdy powinien dodać trochę więcej imbiru do swojej diety.
Imbir poprawia trawienie
Jedną z bardziej znanych właściwości imbiru jest to, że może poprawić trawienie. Imbir pomaga zmniejszyć stan zapalny, dzięki czemu jest jednym z najlepszych przyjaciół, jeśli chodzi o problemy żołądkowe. Między innymi imbir może:
- Złagodzić nudności i zawroty głowy
- Zmniejsz stan zapalny żołądka
- Zmniejszyć podrażnienie w przewodzie pokarmowym
- Walcz z wzdęciami i gazami
- Stymuluj trzustkę, aby zwiększyć produkcję enzymów, które promują lepszą absorpcję składników odżywczych
Zapewnia przeciwutleniacze
Przeciwutleniacze to związki, które zwalczają działanie wolnych rodników, z których najgroźniejszym jest uszkodzenie komórek. Wolne rodniki gromadzą się w organizmie i mogą w końcu powodować poważne choroby, takie jak rak. Imbir jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które mogą zwalczać te związki, aby zapobiec przedwczesnemu starzeniu się i innym problemom zdrowotnym.
Walczy z grypą i przeziębieniami
Jest świetnym partnerem w walce, aby uniknąć strasznego sezonu grypowego i przeziębienia. Jego właściwości przeciwzapalne pomagają usunąć podrażnione drogi oddechowe, a picie soku z imbiru działa jako środek wykrztuśny, aby pomóc ciału pozbyć się czynników zakaźnych.
Poprawia krążenie
Spożywanie imbiru pomaga wyeliminować zły cholesterol z krwi, zapobiegając zatkaniu tętnic. Dzięki temu sam jest uważany za pomocnika w zakresie wspomagania układu sercowo-naczyniowego i układu krążenia. Oczywiście należy uważać, aby nie spożywać zbyt dużo i zawsze najpierw skonsultować się z lekarzem, ponieważ może to mieć pewne negatywne reakcje w połączeniu z pewnymi lekami.
Łagodzi ból stawów
Jeszcze raz dzięki swojej zdolności do zwalczania stanów zapalnych imbir pomaga zmniejszyć ból stawów spowodowany zapaleniem stawów. Imbir działa również przeciwskurczowo, aby złagodzić skurcze menstruacyjne i bóle mięśni.
Walczy z migrenami
Migreny występują, gdy lipid zwany prostaglandynami powoduje kurczenie się naczyń krwionośnych w mózgu. Może to spowodować nadmierny obrzęk i wysokie ciśnienie krwi w mózgu, prowadząc do tego ciężkiego i obrzydliwego bólu głowy. Imbir pomaga zwalczyć ten problem ograniczając działanie samego lipidu. Eksperci zalecają spożywanie imbiru przy pierwszych oznakach migreny, aby uzyskać najlepsze wyniki.
Redukuje stan zapalny
Imbir zawiera związek gingerol, silny środek przeciwzapalny, który zwalcza różnorodne zaburzenia. Ta szczególna jakość była często badana, a eksperci zajmujący się zdrowiem zalecają teraz imbir jako alternatywne leczenie łagodzące przewlekłe stany, takie jak zapalenie stawów czy zapalenie okrężnicy. Zmniejszenie stanu zapalnego w całym ciele może również zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka.
Łagodzi objawy cukrzycy
Regularne spożywanie imbiru może obniżyć poziom cukru we krwi nawet o 30%. Jest to związane z jego zdolnością do zwiększania produkcji insuliny o 10% u pacjentów, którzy mają cukrzycę typu 2. Wciąż jednak należy to robić pod nadzorem lekarza, zwłaszcza jeśli już przyjmujesz leki na cukrzycę.
Zapobiega nowotworom
Fitochemikalia, przeciwutleniacze, witaminy i minerały, które znajdują się w imbiru mogą zmniejszyć obciążenie układu odpornościowego. Zwiększa to zdolność organizmu do walki z komórkami rakowymi, zanim wywierają one niekorzystny wpływ na twoje zdrowie. Według licznych badań może to prowadzić do zapobiegania i leczenia nowotworów prostaty, jajników i piersi. Mimo to spożycie imbiru powinno być regularne i umiarkowane, ponieważ zbyt dużo może powodować niepożądane efekty.